Slik tar du godt vare på ullklærne dine

Ull er varme, ull er glede, ull er omsorg. Her får du vite mer om ullens gode egenskaper. Tar du godt vare på ulla, varer gleden og varmen lenger.

Margareth Haukås er sjef ved forsknings- og utviklingsavdelingen ved Janusfabrikken

Ull er et rent naturmateriale som isolerer godt på kalde vinterdager. Ullen transporterer fukt bort fra kroppen og holder deg tørr og varm. Derfor egner ullklær seg like godt i barnehagen, på jobben og på hytta, eller som del av en aktiv fritid.

Merinoull - ull av god kvalitet som ikke klør

– Jo tynnere hvert ullhår er, jo mer behagelig vil de ferdige produktene kjennes å ha på. Merinoull er en naturfiber som har ekstra tynne, fine ullhår. Det gjør at de aller fleste opplever merinoull som helt kløfritt, forklarer Margareth Haukås, sjef ved forsknings- og utviklingsavdelingen hos Janusfabrikken, som produserer ulltøyet vi har i salg i Apotek 1. Mykt og kløfritt Wool Exclusive ullundertøy til barn er laget av merinoull og passer derfor perfekt for skole- og barnehagebruk.

Ull til tur, fest og hverdag

– Syntetiske materialer kan ikke matche egenskapene til ullfiber. Mens ull tar opp fukt og svette uten å lukte, bør syntetiske klær vaskes etter hver bruk for ikke å lukte. Ullklær kan du ofte bare henge til tørk og lufting, sier Haukås. Denne egenskapen gjør ull genialt til både tur, trening og hverdag.

Apotek 1 har et stort utvalg av ullklær både til kvinner og til menn.

Ullvask i maskin? Ikke noe problem!

Når ulla skal vaskes er det uproblematisk å gjøre dette i vaskemaskin. De aller fleste vaskemaskiner har et ullvaskeprogram, så bruk dette og bruk alltid flytende spesialvaskemiddel for ull.
– Vanlig vaskemiddel angriper og ødelegger de fine ullfibrene. Ullvaskemiddel tar vare på fibrene og bevarer ullens unike egenskaper, forteller Haukås.

I tillegg er også ull er til en viss grad selvrensende. Det trenger derfor ikke nødvendigvis å vaskes mellom hver bruk. Heng heller opp klærne til tørk og lufting.
 

Slik fjerner du flekker på ulltøy

Får du flekker på ulltøyet, heller du litt ullvaskemiddel direkte på flekken. La det virke i 30 minutter før du vasker plagget som vanlig. Fettflekker går bort om du lar litt Zalo virke på flekken i 15 minutter. Husk å skylle plagget godt så du fjerner Zaloen før du putter det i vaskemaskinen.

Se videoer fra Lilleborg PlussTid om fjerning av ulike typer flekker på ull:

Ullplagg holder seg bedre når de sentrifugeres

Visste du at jo mindre fukt som er igjen i ullen etter vask, desto raskere tørker plagget, og det bevarer fasongen under tørkingen. Tester foretatt av SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) viser at sentrifugehastigheten ikke øker faren for at ullplagg verken krymper eller mister fasongen.

Ull fra Apotek1 gir varme til flere

Gode, varme klær er en selvfølge for de fleste, men dessverre ikke for alle. Hos Apotek1 er alle nye ullprodukter merket "By JanusCare". Det innebærer at 3 prosent av hvert ullkjøp du gjør, går videre til Frelsesarmeen i form av varmt, godt ulltøy til barn som fryser.