Ullklær

Ullklær til liten og stor

Ull er et rent naturprodukt som gir deilig varme på kjølige dager. Her finner du undertøy, sokker og ullbukser til liten og stor. Plaggene passer like godt til bruk på skolen, i barnehagen, til fjellturen eller som et ekstra tynt lag under selskapstøyet.

 • Kle deg etter forholdene

  Når du skal kle deg må du alltid ta utgangspunkt i vær, vind, temperatur og hvor aktiv du skal være. Uansett bør du alltid kle deg etter lag-på-lag-prinsippet. Flere lag med tøy gir luft mellom lagene, og siden luft isolerer vil det være god og varmt. Flere lag gjør det også lettere for deg å ta av og på plagg for å regulere temperaturen. De minste barna kan ofte være en utfordring å kle riktig etter forholdene. Husk at de ikke har den grad av bevegelighet som større barn og voksne har, og bør derfor isoleres bedre mot kulden.

  Det er svært viktig hva slags materiale hvert av lagene er laget av. Start med ett lag undertøy, fortsett med ett eller flere mellomlag og avslutt med ett ytterplagg. Ytterplagget er ofte vind- og vanntette jakker og bukser, mens ull passer som både undertøy og mellomlag.

  Undertøyet ligger mot huden og bør være tynt og tettsittende. Ull er det beste da det holder deg varm og transporterer bort fuktighet, men blandingsprodukter fungerer også fint. Selv om du svetter godt vil ull holde deg god og varm. Ull har også den fordelen at det ikke lukter like mye som det syntetiske stoffer kan gjøre. Dette kan være en fordel dersom du må bruke det samme plagget over lengre tid.

  Mellomlaget bør kunne transportere bort fuktighet. Her velges ofte ull eller fleece. Ull tar opp fuktighet og blir tyngre, men holder godt på varmen. Fleece leder vekk fuktigheten på en effektiv måte og virker isolerende. Stoffet har den fordelen at det tørker svært raskt. 

  Husk også en god lue, hals, votter og ullsokker på bena. 

 • Vask av ull

  Ull er ikke så vanskelig å vaske som mange tror. Her finner du noen tips:

  • Ull er smussavstøtende og blir ikke så lett skittent, men flekker sitter godt fast. Det er derfor viktig å fjerne søl før det dannes flekker. Ikke vask ull så ofte da lukt i mange tilfeller kan fjernes ved lufting.
  • Bruk alltid et vaskemiddel som er beregnet for ull, eller ull og silke.
  • De fleste ullplagg i dag tåler å bli vasket i en vaskemaskin som har ullprogram, men sjekk alltid vaskeinstruksene i plagget slik at det beholder form og kvalitet også etter vask. Noen av produktene kan også tørkes i tørketrommel på lav temperatur.
  • Ikke fyll maskinen for full.
  • Sentrifuger til slutt - også om du velger å vaske for hånd. Mindre vann gjør at plagget tørker fortere, noe som gjør at risikoen for at farger skal flyte over i hverandre minsker. Alternativt kan plaggene tørkes flatt, for eksempel på et tørkestativ. Noen foretrekker å pakke klesplagget inn i håndklær og tørke det på et gulv med varmekabler
  • Dersom plaggene har feil fasong eller størrelse etter vask, kan de strekkes med jevne bestemte bevegelser. Slik får de tilbake riktig form og størrelse. Dess mindre vann plaggene inneholder etter vask, dess mindre sjanse er det for at de blir dratt ut av form selv om de henges opp til tørk.

  Kilder: Turistforeningen, Stormberg, Opplysningskontoret for tøy og tekstil, Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
  Sist oppdatert: Februar 2015

Ullklær dame

Ullklær mann

Ullklær til barn over 3 år

Ullklær til baby 0-2 år