Illustrasjonsbilde av person med diabetes

Tema: Diabetes

Å mestre et liv med diabetes krever kunnskap, ferdigheter og motivasjon – for eksempel i forhold til legemidler, kosthold og mosjon. Behandling av diabetes handler om å holde riktig blodsukkernivå for å begrense utvikling av senskader på hjerte og blodårer, nyrer, øyne og føtter.

 • Bilde av dame

  Diabetes type 1

  Diabetes mellitus type 1 (insulinavhengig diabetes) skyldes mangel på insulin, et hormon som er nødvendig for reguleringen av blodsukkeret. Ved insulinmangel klarer ikke cellene i kroppen å ta opp sukker fra blodet og blodsukkeret stiger.

 • Bilde av blodsukkerapparat

  Diabetes type 2

  Insulin er et hormon som er viktig for opptak av sukker fra blodbanen til ulike vev i kroppen. Ved diabetes mellitus type 2 virker ikke insulinet som produseres i kroppen godt nok (insulinresistens), i tillegg er utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen nedsatt.

 • Bilde av en som stikker i fingeren

  Blodsukkermåling

  En av de daglige rutinene til en diabetiker er blodsukkermåling.  Visste du at en god teknikk ved blodsukkermåling er avgjørende for å unngå smerter og for å oppnå korrekte resultat?

 • Bilde av par på reise

  Reise med diabetes

  Selv om du lever med diabetes, trenger ikke det å bety at du må legge begrensninger på reisingen din. God planlegging og et par forholdsregler er oppskriften på en vellykket ferie når man har diabetes.

 • Bilde av en dame hos legen

  Svangerskapsdiabetes

  Gravide kvinner har et høyere insulinbehov enn vanlig. Dersom ikke cellene i bukspyttkjertelen er i stand til å produsere og skille ut insulin tilsvarende det økte behovet, kan svangerskapsdiabetes oppstå.
   
 • Føtter

  Fotpleie ved diabetes

  Diabetes kan føre til dårlig blodsirkulasjon og nedsatt følsomhet i føttene. Risikoen for infeksjoner blir større og det kan være vanskelig å få sår på føttene til å gro.

 • Kostråd for diabetikere

  Få sykdommer er i så stor grad knyttet til kosthold som diabetes. Dette gjelder spesielt diabetes type 2, der man regulerer blodsukkeret med blodsukkerstabiliserende kosthold alene eller i kombinasjon med legemidler.