Søvn søvnproblemer

Tema: Søvn/Søvnproblemer

Søvnløshet (insomni) er blant de vanligste årsakene til legebesøk og legemiddelbruk i allmennpraksis. Omlag 1/3 av befolkningen har søvnvansker fra tid til annen. Her har vi samlet litt aktuell informasjon, og gode råd om hvordan man kan takle søvnproblemer.

 • Bilde av dame med pute over hodet

  Søvnproblemer

  Søvnløshet (insomni) er blant de vanligste årsakene til legebesøk og legemiddelbruk i allmennpraksis. Rundt regnet 1/3 av befolkningen har søvnvansker fra tid til annen.

 • Bilde av en mann som snorker

  Snorking

  Lett til moderat snorking er vanlig og øker med økende alder. I 60-årsalderen snorker så mange som 60 % av mennene og 40 % av kvinnene regelmessig.

 • Bilde av par som sover

  Søvnhygiene

  Mange sliter med å sovne, sove lenge nok eller føle seg uthvilt etter søvn. Et bevisst forhold til råd om søvnhygiene kan unngå utvikling av søvnforstyrrelser.

 • Nok søvn

  Får du nok søvn

  Alle mennesker trenger søvn, men hvor mye søvn man trenger forandrer seg i løpet av livet. Professor Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt Kompetansesenter for søvnsykdommer gir svar på spørsmål om søvn og hvorfor man drømmer.

 • Lær mer om sovetabletter

  Lurer du på hvordan sovetabletter virker eller hvorfor de ikke bør brukes regelmessig? Professor Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt Kompetansesenter for søvnsykdommer deler sin kunnskap om riktig legemiddelbruk og gir svar på de vanligste spørsmålene.

 • Lysbehandling mot søvnproblemer

  Sola gir liv og energi til alle levende vesener. Vi som bor langt mot nord er vant til mindre dagslys om vinteren. Mange sliter likevel med lite energi, trøtthet og søvnproblemer. Behandling med dagslyslampe kan i slike tilfeller være nyttig.

 • Slik unngår du jet lag

  De fleste som har reist over flere tidssoner har opplevd fenomenet jet lag, eller døgnvillhet. Jo flere tidssoner man reiser gjennom, jo vanskeligere er det for kroppen å omstille seg fra en døgnrytme til en annen. Jet lag påvirker ytelsesevnen, man føler seg trøtt, uopplagt og uvel. Dette kan ødelegge reisens formål, enten det er jobb eller ferie.