Slik måler du blodtrykket

Demonstrasjonsvideo: Slik måler du blodtrykket med Rossmax blodtrykksapparat til overarm.

Rossmax blodtrykksapparat til overarm

Dette finner du i esken til ditt blodtrykksapparat:

Dette finner du i esken til ditt blodtrykksapparat:
En mansjett, en luftslange med koblingsstykke, apparatet med LCD-skjerm, 4 AA batterier, en brukermanual. Les brukermanualen før du tar i bruk apparatet.

 • Still inn dato og klokkeslett ved hjelp av egne knapper på baksiden av apparatet slik beskrevet i brukermanualen.
 • For å sette inn batteriene; dra ned det første dekslet. Trykk ned og løft opp batteridekslet. Sett inn batteriene og lukk dekslene.

Slik måler du blodtrykket med Rossmax blodtrykksapparat til overarm

Det er viktig å være avslappet under målingen. Hvil i minst 5 minutter før målingen. Har du nettopp trent, drukket kaffe eller røyket, bør du vente i minst en halv time før du måler blodtrykket.

 • Koble mansjettslangen til apparatet. Kontroller at den sitter skikkelig.
  Siden mansjetten skal være i direkte kontakt med huden, skal klær som dekker overarmen (f eks. jakke, genser, langarmet skjorte) tas av. T-skjorte o.l. bør ikke være stramme.
 • Åpne mansjetten og stikk inn venstre armen. Den fargede stripen og slangen skal peke i retning mot hånden. Vend venstre håndflate oppover og plasser mansjetten slik at den nedre kanten er ca. 2 cm over innsiden av albueleddet.
 • Pass på at pulsåremerket er plassert over hovedpulsåren på innsiden av armen, og at slangen går langs midten av armen. Hovedpulsåren finner du ved å trykke med 2 fingre omtrent 2 cm over innsiden av albuen.
 • Stram nå mansjetten ved å dra i den. Klem borrelåsen sammen slik at mansjetten festes skikkelig. For at resultatet blir riktig skal mansjetten verken være altfor stram eller løs. Det skal være plass til 2 fingre mellom mansjetten og armen. Hvis pilen på borrelåsen faller utenom den grå linjen øverst på mansjetten, skal du bruke en annen mansjett med en annen størrelse, enten mindre eller større. Spør oss på Apotek 1 om dette.
 • Hvil armen på bordet med håndflaten oppover slik at mansjetten er i samme høyde som hjertet ditt. Kontroller at det ikke er krøll på slangen. Du er nå klar til å måle blodtrykket.
 • Trykk på Av/PÅ-knappen – nå vi l apparatet nullstille seg og tallet 0 blinker på skjermen. Apparatet blåser så automatisk opp mansjetten og starter målingen. Når målingen er ferdig slippes luften ut av mansjetten. På skjermen vil du se blodtrykksverdien; den øverste verdien er overtrykket (eller systolisk trykk) og den nederste verdien er undertrykket (diastolisk trykk). Måleverdien lagres i apparatets minne.
 • Gjenta nå målingen uten å løsne på mansjetten.
  • Trykk først på AV/PÅ-knappen for å nullstille apparatet.
  • Trykk så på AV/PÅ-knappen på nytt – nå vil en ny måling gjennomføres.

Mål flere ganger, og beregn gjennomsnittet

Gjenta målingen hele 3 ganger og ta gjennomsnittet av de tre målingene enkelt ved å trykke på (M-knappen). Apparatet slår seg automatisk av ca. ett minutt etter siste knappetrykk.

Apparatet har 2 minner og kan lagre blodtrykksverdier til 2 personer, én minne per person. Bruk knappen for brukerbytte hvis en annen person i husstanden også bruker apparatet.

Oppstår det feil under målingen, sjekk de ulike feilkodene og tilhørende forklaringer som er gitt i vedlagte brukermanual.

Demonstrasjonsvideo