5 enkle tips for å unngå urinveisinfeksjon

Løper du ofte på do eller svir det når du tisser? Urinveisinfeksjon, eller blærekatarr, er så vanlig at halvparten av alle kvinner vil oppleve å få det. For noen kommer det igjen og igjen, og da kan det være greit å få noen gode tips.

Bilde av truse

Vanligvis er urinen vår helt steril, men i enkelte tilfeller kan bakterier komme seg opp i urinrøret og inn i urinblæren. Når bakteriene formerer seg og fester seg i slimhinnen inne i blæren og urinrøret gir dette plager som svie og smerter ved vannlatning, og trang til å tisse oftere enn vanlig.

Enkelte kvinner er utsatt for stadig tilbakevendende infeksjoner i urinveiene, og har dette mer enn tre ganger per år. Grunnen til at kvinner er mer utsatt enn menn, er at urinrøret hos kvinner er kortere og sitter tettere på endetarmen hvor det er flere bakterier som kan komme seg opp i urinrøret.

1. Skyll bakteriene ut!

Blærekatarr kan fort forverres dersom bakterier hoper seg opp i urinblæren. Første bud når du kjenner tegn til blærekatarr er derfor å drikke rikelig med væske. Dette gjør at du produserer mer urin, slik at det kommer mer ut hver gang du tisser. Da skylles bakteriene bedre ut fra urinblæren og du kan unngå at de blir liggende og formere seg, eller spre seg oppover mot nyrene.

Det spiller ikke så stor rolle hva du drikker, rent vann er ofte tilstrekkelig. Forsøk å få i deg minst 1,5–2 liter og drikk jevnt gjennom hele dagen.
 

2. Ikke hold deg

Selv om det kan være plagsomt å fly på toalettet i tide og utide, er det likevel viktig at du går på do når du kjenner trang til det. Det er derfor lurt å ”lytte til kroppen” og ikke holde deg. Regelmessig og fullstendig tømming av blæren gjør nemlig også at bakterier skylles ut, og de får mindre tid til å feste seg i slimhinnene.

3. Løp på do etter sex

Visste du at de første 48 timene etter et samleie er risikoen for å få en urinveisinfeksjon økt med hele 60 ganger? Grunnen til det er at bevegelsene under et samleie kan presse bakterier fra de nederste delene av urinrøret opp i blæren. Dette gjelder særlig stillinger der penis presser på fremre skjedevegg. Altså nok en grunn til å tømme blæren som det første man gjør, og helst innen 15 minutter etter at hyrdestunden er overstått. Og når du først er på do - husk riktig tørketeknikk, forfra og bakover!

De som er plaget med tilbakevendende infeksjoner bør også unngå bruk av prevensjonsmidler som pessar og sæddrepende krem som ytterligere øker risikoen for å få urinveisinfeksjon.

4. Skal jeg ta C-vitamin eller tranebær? Eller begge?

Det finnes flere mer eller mindre gode anbefalinger om ulike kosttilskudd og matvarer som hevdes å forebygge urinveisinfeksjon. En av dem er C-vitamin. Tidligere trodde man at vitamin C kunne forebygge urinveisinfeksjon ved å gjøre urinen surere. Men uansett hvor mye C-vitamin man tar, klarer ikke urinen å bli så sur at det har noen reell effekt på bakteriene, og dermed har det heller ikke noen forebyggende effekt på urinveisinfeksjon. Det er likevel noen studier som har vist at C-vitamin kan øke produksjonen av noe som heter nitrogenoksid i urin. Dette stoffet kan virke hemmende på formeringen av bakterier og dermed ha en viss forebyggende effekt mot urinveisinfeksjon, men resultatene er usikre.

Forskning viser derimot at risiko for blærekatarr løpet av ett år kan halveres om du regelmessig drikker tranebærjuice eller tar tørket tranebærekstrakt i kapsler. Det er imidlertid ikke nok forskning på dette området til at vi vet hvor mye saft eller hvor mange kapsler du må ta, men flere produsenter gir en anbefalt dosering på pakningen. 

Det finnes også reseptfrie legemidler som kan brukes for å forebygge urinveisinfeksjon hos kvinner i og etter overgangsalderen som plages av tørrhet i skjeden.

5. Hold bena og rumpa varm

Mange tenker kanskje at det er et gammelt kjerringråd å ta på ullsokker, bruke ullundertøy og alltid bruke sitteunderlag når man er ute. Men det er faktisk vist at det å fryse på beina eller å bli kald på rumpa kan utløse urinveisinfeksjon hos noen. Det skader dermed ikke å ha på seg litt godt med klær nå som det er kaldt!

Lette plager med blærekatarr går ofte over av seg selv uten behandling, men dersom du likevel skulle få plagsomme eller forverrede symptomer på urinveisinfeksjon, er det viktig at du kontakter lege. Ta med urinprøve, gjerne fra morgenurinen. Barn og gravide skal alltid kontakte lege ved første tegn til blærekatarr.

Les mer om urinveisinfeksjon og hvordan det behandles på denne siden.

Kilder: Helsenorge, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Oslo Legevakt.

Oppdatert: Januar 2017