5 tips mot pollenplager

Våren er i anmarsj flere steder i landet, og pollenspredningen er i gang allerede. Her gir vi deg noen tips om hva du kan gjøre for å redusere plagene.

Dame i eng

1. Start legemiddelbehandlingen tidlig

Dersom det er mulig, er det best å starte med allergilegemidler 1-2 uker før forventet pollensesong. Slik unngår de fleste å få symptomer som kløe, nysing samt rennende nese og øyne. Har du fått plager for første gang, eller før du har rukket å starte behandlingen, kan du likevel hjelpes. De fleste allergilegemidlene virker slik at de nøytraliserer histaminene som allerede er frigjort i kroppen ved en allergisk reaksjon, men det tar noen dager før full effekt inntrer. Sjekk vår guide eller snakk med oss på Apotek 1 for å få tips om riktig type legemiddel, og om du skal velge tabletter, øyedråper og/eller nesedråper. 

2. Følg med på pollenvarselet

Følg med på vær og pollenvarsler da pent vær ofte gir høy spredning av pollen. Pollenvarslingen gir prognoser for hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike delene av landet. Ved å følge denne daglig kan du unngå lufting og tørking av klær på dager med stor spredning. Mange må holde seg innendørs med lukkede vinduer og dører når spredningen er på det verste. Pollenfilter foran vinduer kan gjøre at vinduene i det minste kan stå åpne.

Hvis du ønsker en effektiv måte å sjekke pollenvarsling på mobil får du denne funksjonen og mer til i mobilappen til Apotek 1.

3. Skyll nese og øyne med saltvann

Bruk saltvannsspray eller saltvannspipetter i nese og øyne for å fjerne pollen som ellers kunne gitt irritasjon. Bruker du lokale allergilegemidler i øyne og nese, bruker du saltvann først og deretter legemiddelet etter noen minutter.

4. Fjern mest mulig pollen før sengetid

Pollen fester seg til slimhinner, hud og hår i løpet av dagen. For mange er det ikke nok å bare skylle nese og øyne med saltvann. Mange har god effekt av å vaske ansiktet (spesielt øyevipper og øyebryn) og skylle håret før de går og legger seg. Det kan også være lurt å skifte putetrekk ofte. Tar en disse forholdsreglene er det minst mulig pollen som irriterer når en sover.

5. Søk hjelp når plagene vedvarer

Mange allergilegemidler kan kjøpes uten resept slik at du selv kan få rask lindring dersom du lider av pollenallergi. Det er kun legen som kan utføre tester for å endelig fastslå om du er allergisk, og mot hva. Ved påvist pollenallergi og behov for behandling over lengre tid, kan legen skrive ut legemidlene på blå resept.

Oppdatert: Februar 2017