Slik øker du sjansen for å bli gravid

Drømmer dere om en liten spire i magen? Visste du at det er flere ting man selv kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid? Her finner du 6 gode råd som kanskje kan hjelpe litt på veien.

Bilde av en dame som ser på en graviditetstest

Når man først har bestemt seg for å få barn sammen med partneren sin, vil de fleste at det skal skje så fort som mulig. For noen par klaffer det på første forsøk, mens de aller fleste må smøre seg med litt mer tålmodighet før drømmen blir oppfylt. Ved å følge disse rådene kan ventetiden kanskje forkortes?

1. Bli kjent med syklusen din

For å vite når i måneden du har eggløsning og sjansen er størst for å bli gravid, er det første du bør gjøre å bli kjent med menstruasjonssyklusen din.

Kvinner er fruktbare fra fem dager før til en dag etter eggløsning. Eggløsning inntrer 12-16 dager før første menstruasjonsdag. En gjennomsnittelig menstruasjonssyklus har 28 dager, men det er stor variasjon fra 20 dager hos noen og andre kan ha opptil 40 dagers syklus. Det er altså ikke slik at alle kan telle antall dager etter første mensdag. Du må vite når det er 12-16 dager igjen til neste menstruasjon kommer. Finn lengden på din syklus ved å krysse av dagen for første menstruasjonsdag i hver måned i en kalender og se om du finner et mønster.

Dersom du akkurat har sluttet med prevensjon eller av andre grunner ikke har helt kontroll på syklusen, kan du få hjelp av en eggløsningstest eller bruke fertilitetsmonitor for å finne tidspunktet for eggløsning. Vær oppmerksom på at ikke alle kvinner har eggløsning hver eneste måned. Dersom dette gjelder deg vil ikke slike tester slå ut.

Ved eggløsning stiger også temperaturen med cirka 0,5 grader og holder seg på det nivået frem mot menstruasjonen. Ved å måle morgentemperaturen daglig i minst to måneder kan man vite tidspunkt for når eggløsning mest sannsynlig vil inntre. Andre tegn på eggløsning er fortynnet utflod/livmorsekret som blir mer gjennomsiktig og slimete og livmortappen som kan kjennes kortere og mykere enn vanlig. Dette er imidlertid vanskeligere å bedømme. 

2. Ikke vent for lenge

Dersom dere først har bestemt dere for å få barn sammen, er det ingen grunn til å vente. Hos kvinner reduseres fruktbarheten allerede fra cirka 30 års alder. Fruktbarheten reduseres så gradvis med alderen, inntil overgangsalder når produksjonen av eggceller opphører. Siden kvinner i våre dager venter lenger med å få barn enn før, forventes andelen par som får problemer med å bli gravide å øke.

3. Vær oppmerksom på smertestillende tabletter – også reseptfrie

Kvinner som forsøker å bli gravide, bør unngå ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs). Slike legemidler er vist å kunne forsinke eller hindre eggløsning. Eksempler på reseptfrie legemidler av typen NSAIDs er ibuprofen, naproksen og diklofenak. Ved behov for smertestillende kan midler med paracetamol være et alternativ. Spør gjerne på apoteket om hvilke smertestillende som passer best for deg.

Det finnes også andre medisiner, spesielt visse typer som brukes i behandling mot leddgikt, som kan redusere sjansen for å bli gravid. Dersom du har en sykdom som gjør at du har behov for NSAIDs eller andre medisiner mot leddgikt, bør du fortelle legen din at du forsøker å bli gravid.

4. Pass på vekten

Det viser seg at både under- og overvekt kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Du bør derfor ha fokus på å ha en sunn vekt som passer din kropp, ikke før høy, men heller ikke for lav.

Undervekt med for lav fettprosent kan føre til at menstruasjonssyklusen blir uregelmessig eller opphører. Dette igjen gir sporadisk eller ingen eggløsning. Overdreven trening og uheldig spisemønster med stor variasjon i matinntak kan også gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Studier har vist at vektreduksjon kan hjelpe overvektige kvinner med PCOS til å lettere få eggløsning.

5. Stump røyken

Når man forsøker å bli gravid anbefales det at man slutter å røyke. Ikke bare fordi det kan være uheldig for barnet når man har blitt gravid, men også fordi det påvirker fruktbarheten.

Tobakksrøyk kan forandre slimet i livmorhalsen og gjøre det vanskeligere for sædcellene i å nå egget. Risikoen for spontanabort er også økt hos de som røyker.

I tillegg har kvinner som røyker 50 prosent høyere risiko enn ikke-røykere for å komme i overgangsalderen før 45 års alder.

6. Ha sex ofte!

Mange tror at det er lurt å ”spare på kruttet” til dagene rundt eggløsning. Dette er bare en myte. Sædceller produseres kontinuerlig, men det blir ikke flere eller bedre sædceller dersom man venter lenge mellom hver utløsning.

Har man sex jevnlig, 2-3 ganger i uken, er man også nesten sikret å treffe tidspunktet for eggløsning uten å vite nøyaktig når eggløsning er.

Gi barnet den beste starten på livet

Ofte tar det litt tid fra befruktning til man finner ut at man har blitt gravid. For å gi babyen den beste starten, anbefales det at kvinner som planlegger å bli gravid tar tilskudd av 0,4 mg folat daglig, og fortsetter med det 3 måneder inn i graviditeten. Mangel på folat under svangerskapet kan føre til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen hos fosteret.

I tillegg bør man allerede i prøvefasen være forsiktig med alkohol og andre rusmidler og matvarer som kan være skadelige for barnet i magen.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Produsentinformasjon, helsenorge.no
Sist oppdatert: November 2013