Fleip eller fakta om kviser

De aller fleste ungdommer får kviser i større eller mindre grad. Det verserer mange myter og misoppfatninger om kviser og uren hud, her tar vi knekken på noen av de!

Gutt med kvise

Kviser skyldes dårlig hygiene

Fleip. Kviser og akne skyldes ikke dårlig renhold av huden. Faktisk er det slik at det å skrubbe huden for mye eller rense den med sterke såper eller rensemidler, kan gi irritasjon og forverre akne. Det er likevel viktig å rense huden morgen og kveld, og bruke renseprodukter tilpasset uren og fet hud. Slik kan man fjerne døde hudceller og ta bort smuss og overflødig talg som kan tette porene og gi opphav til kviser.  

Det er bare ungdom som får kviser

Fleip. Selv om forekomsten av kviser og akne er størst i ungdomsårene, er det noen som plages med dette store deler av livet. Man bør likevel være obs på kviser som plutselig oppstår i voksen alder, da dette kan være tegn på andre hudsykdommer, som for eksempel rosacea. Denne hudtilstanden krever en helt annen form for pleie og behandling enn kviser.

Man får kviser av usunn mat

Både fleip og fakta. Usunt kosthold er ikke årsaken til kviser, men hos noen kan inntak av raskt nedbrytbar karbohydratholdig kost (for eksempel sukker og raffinerte kornprodukter) trigge utbrudd av kviser. Inntak av mye melkeprodukter er også vist å være forbundet med en lett økt risiko for akne blant tenåringer, men det finnes ikke bevis for at redusert inntak bedrer akne og kviser.

Uansett, er det viktig å ha et godt og variert kosthold med mye vann, frisk luft og mosjon. Les denne artikkelen for flere kostråd beregnet for ungdom.

Gutter får mer kviser enn jenter

Fakta. De som har mest kviser, er gutter i alderen 17-19 år. Gutter/menn har også tendens til å få mer alvorlige former for akne som går dypere i huden og danner byller og arr. Slik akne bør behandles av lege for å unngå varige plager.  

Alle som har kviser har fet hud

Fleip. Selv om de aller fleste med kviser har rikelig med talgproduksjon i huden, er det også noen som har tørr hud. De kan  ha behov for andre produkter som gir mer fukt til huden enn de med fet ansiktshud. For eksempel fuktighetskrem for tørr, uren hud og rensemelk tilpasset sensitiv hud. Mange med urenheter har også blandingshud, altså de har en fet hudtype i t-sonen (panne, nese og hake), og tørr hud i kinnene. De kan ha nytte av å bruke et ansiktsserum som gir fukt i kinnene under den vanlige dagkremen.

Det er viktig å klemme ut kviser og hudormer

Fleip. Man bør ikke klore på kviser og hudormer, eller klemme ut innholdet. Dette kan gi mer betennelse i huden slik at en liten kvise øker i størrelse og det tar lengre tid før den forsvinner. I tillegg kan man øke faren for arrdannelse. Dersom man skal berøre hud som har kviser og hudormer, bør man passe på å ha helt rene hender og være veldig varsom. Unødvendig trykk og berøring av huden kan gi mer kviser. Det er faktisk en egen form for akne for som heter "akne excorié"; den skyldes at man konstant piller og klemmer på kviser og urenheter i huden.

Sola bedrer uren hud

Fleip. Naturlig sol og solarium kan dempe kviser og akne på kort sikt, men gir tendens til forverring i ettertid, og er derfor best å unngå. Dersom man skal være i solen, bør man bruke solkremer med høy UV-faktor som er tilpasset uren hud. Apotek 1 fører flere solkremer som er godt egnet for deg med kviser og fet hud.

Akne er arvelig

Fakta. Det ser ut til at flere av de som har akne har en arvelig betinget, økt følsomhet for kroppens egne, normale, mannlige kjønnshormoner.

Det finnes få effektive midler mot kviser

Fleip. Det finnes flere forskjellige midler som har dokumentert god effekt mot kviser. Noen av de, for eksempel Basiron får du kjøpt hos Apotek 1 uten resept. Spør oss gjerne om råd om hvilket produkt som passer best for deg og din hud. Som regel er det slik at slike midler forebygger at det kommer nye kviser, og det kan derfor ta ganske lang tid før man ser en bedring på huden. Ofte kan man også oppleve en liten forverring eller irritasjon av huden i starten

Dersom man har forsøkt reseptfrie alternativer ute effekt, eller har alvorligere former for akne kan det være behov for kvisemidler på resept. Det er derfor viktig at du kontakt med legen din dersom du har dype kviser eller byller som er plagsomme og danner arr. Enkelte er veldig hardt angrepet, og må da ha oppfølging av en hudlege. Det kan også være aktuelt å få behandling for skjemmende arr. For jenter kan bruk av enkelte typer p-piller gjøre kviseplagene mindre.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Felleskatalogen, leverandørinformasjon. 

Oppdatert: September 2016