Kviser (akne)

Kviser (akne/acne vulgaris) er en betennelsesreaksjon som oppstår når åpningen i en talgkjertel tetter seg. Kviser er så vanlig at de færreste tenker på det som en hudsykdom, men for mange av de som er rammet kan kvisene være en alvorlig belastning.

Bilde av en dame med kvise

Årsaker til kviser

Kviseproblemer oppstår gjerne tidlig i tenårene, når kroppen begynner å produsere mer testosteron. Testosteron er et mannlig kjønnshormon, og har mange effekter i kroppen. Blant annet stimulerer testosteron talgproduksjonen i talgkjertlene. Den økte talgmengden kan sees som hvite eller sorte hudormer eller prikker i utførselsgangene fra talgkjertlene. Dersom talgproppen blir sittende fast vil bakterier bryte ned talgen, og avgi avfallsstoffer som kan irritere og gjøre at talgkjertelen blir betent. Kvisene vises først som røde, ømme kuler på huden og utvikler seg videre til større hevelser med puss.

Personer med kviser har ikke mer mannlige kjønnshormoner enn andre, men hos noen er talgkjertlene mer følsomme for hormonene. Kviser skyldes ikke urenslighet, og smitter heller ikke.

Det er ingen endelige holdepunkter for at spesielle matvarer påvirker forløpet av kviser, men enkelte mener at for eksempel sjokolade, potetgull eller meieriprodukter påvirker huden i negativ retning. Studier tyder på at et kosthold med mat og søtsaker som inneholder raske karbohydrater kan øke risikoen for å få kviser.

Andre faktorer som kan spille inn er arv, stress, enkelte legemidler og bruk av kremer og make up som ikke er tilpasset en fet hudtype.

Forekomst av kviser

Man regner med at opptil 85 % av ungdom mellom 12 og 24 år har en eller annen form for akne. Problemene er mest utbredt i aldersgruppen 12-19 år, men noen plages i mange år etterpå. Det er flest gutter som får kviser, men problemet er vanlig også hos jenter. Hos jentene kan problemene øke i forbindelse med menstruasjon.

Symptomer på kviser

Det vi vanligvis kaller kviser er ømme hevelser i huden, med en synlig kjerne med puss. Hudormer (komedoner) er også vanlig. Dette er tilstoppede talgkjertler, og de kan være sorte (åpne) eller hvite (lukkede). Hudproblemene oppstår som regel på de områdene av kroppen hvor man har mest talgkjertler, dvs. ansikt, nakke og øverste del av rygg og bryst.

Man kan dele inn kviser etter stigende alvorlighetsgrad:

 • Overflatisk kviser i form av hudormer
 • Kviser i form av røde og ømme kuler
 • Kviser i form av større verkebyller som etterlater skjemmende arr

Når bør du kontakte lege?

 • Ved store, dype kviser/byller
 • Dersom du lett får arr etter kvisene
 • Dersom du har prøvd reseptfri behandling i 6-8 uker uten å se bedring
 • Dersom du plutselig får kviseliknende problemer i voksen alder. Det finnes andre hudsykdommer som har lignende symptomer

Hva kan du gjøre selv?

Apotek 1 fører flere hudpleieserier beregnet for fet og uren hud/kviser. I tillegg til renseprodukter og fuktighetskremer finnes det også produkter som behandler og dekker. Ved lette plager kan det ofte være nok å behandle med slike produkter.

Oversikt over hudpleieprodukter til fet/uren hud finner du i temasenteret vårt for uren hud.

Daglig stell av huden:

 • Rens huden godt morgen og kveld med renseprodukter beregnet på fet hud. Ikke skrubb for hardt, dette kan gi irritasjon og forverre kviseplagene.
 • Påfør eventuelt et behandlingsprodukt på de aktuelle områdene. Dette er gjerne produkter som nedsetter talgproduksjonen, åpner porene og reduserer forekomsten av bakterier.
 • Behandlingsproduktene vil ofte tørke ut huden. Det er da viktig å tilføre fuktighet for å unngå at huden kompenserer ved å produsere mer talg og dermed gjøre huden fetere. Bruk en vannbasert fuktighetskrem beregnet på fet hud.
 • Bruk en peeling/eksfoliering med jevne mellomrom for å fjerne døde hudceller og unngå tilstopping av porer. Unngå å bruke produkter med skrubbekorn på hud med kviser/akne da dette kan irritere huden og gjøre vondt verre.
 • Bruk eventuelt en farget dekkstift dersom du ønsker å dekke kvisene.
 • Ikke klem på kvisene, det kan forverre plagene og gi arr.

Behandling av kviser med legemidler

Dersom rens av huden og behandling med hudpleieprodukter ikke er nok, eller dersom problemet er stort, kan man prøve behandling med legemidler. Noen legemidler kan kjøpes uten resept i apoteket. Dersom de reseptfrie legemidlene ikke har effekt, kan legen forskrive reseptpliktige legemidler.

Det er viktig å være klar over at det tar tid før legemidlene virker. Behandlingen viser ofte ikke resultater før etter 4-6 uker, og full effekt kommer ofte først etter flere måneder.

Oversikt over legemidler til lokalbehandling av kviser

 • Basiron AC (inneholder benzoylperoksid): Reduserer mengden bakterier og løser opp talgpropper. Kan kjøpes uten resept.
 • Dalacin (inneholder klindamycin): Antibiotika som hemmer bakterievekst. Krever resept fra lege.
 • Differin (inneholder adapalen), Epiduo (innholder adapalen og benzoylperoksid): Reduserer tilstopping av talgkjertler. Krever resept fra lege.
 • Skinoren/Finacea (inneholder azelainsyre): Hindrer vekst av bakterier og dannelse av akne-fremmende fettsyrer. Krever resept fra lege.
 • Zalna (inneholder klindamycin og tretinoin): Hemmer bakterievekst, og forhindrer opphopning av talg og dannelse av svarte og hvite hudormer. Sammen er disse virkestoffene mer effektiv enn hver for seg. Krever resept fra lege.

Riktig bruk av legemidler til lokalbehandling av kviser

 • Les pakningsvedlegget før bruk. Det gir informasjon om spesielle ting du bør ta hensyn til, bivirkninger med mer.
 • Huden skal alltid være ren og tørr før påføring av legemiddel. Bruk et rense-/vaskeprodukt som passer til fet/uren hud.
 • De fleste av disse midlene virker irriterende på huden og bør brukes forsiktig i starten av behandlingen. Etter hvert som huden venner seg til preparatet kan man øke behandlingstiden.
 • Legemidlene tørker ut huden, så det er viktig å bruke en vannbasert fuktighetskrem/gel beregnet på fet hud i tillegg.
 • Det er viktig å behandle hele hudområdet hvor man vanligvis har kviser, ikke bare der det er synlige kviser. Behandlingen vil da virke forebyggende.
 • For noen av preparatene (Basiron og Differin) er det viktig å unngå soling, også solarium, under behandlingen.
 • Dersom behandling med slike legemidler ikke er nok, kan legen anbefale behandling med tabletter. Det kan være aktuelt å bruke lokalbehandling i tillegg til tablettene.

Oversikt over tabletter til behandling av kviser

Alle legemidler mot akne som tas som tablett krever resept fra lege.

Tetrasykliner

Antibiotika som hemmer bakterienes proteinsyntese. Behandlingstid ved bruk av antibiotika mot kviser varierer fra person til person, men det er ikke uvanlig at en kur varer i en periode på 2-3 måneder. Det tar som regel 6-8 uker før man ser tydelig effekt, så det er viktig at man ikke mister motet og slutter for tidlig med behandlingen. Det er vanlig å kombinere behandlingen med et lokalt virkende legemiddel.

Tetrasykliner fungerer ikke hvis man tar tabletten samtidig med matvarer og kosttilskudd som inneholder mye kalsium (melk), jern, sink, kalktabletter og syrenøytraliserende midler. Produkter av dette slaget må derfor tas enten 2-3 timer før eller etter legemidlet. Det er også viktig at man er forsiktig med å sole seg mens man bruker tetrasykliner siden man er mer utsatt for å forbrenne seg.

Makrolider

Antibiotika som hemmer bakterienes proteinsyntese. Behandlingstid ved bruk av antibiotika mot kviser varierer fra person til person, men det er ikke uvanlig at en kur varer i en periode på 2-3 måneder. Det tar som regel 6-8 uker før man ser tydelig effekt, så det er viktig at man ikke mister motet og slutter for tidlig med behandlingen. Det er vanlig å kombinere behandlingen med et lokalt virkende legemiddel (se egen del). For å forebygge magebivirkninger er det anbefalt at man tar legemidlet rett før eller til et måltid.

Antiandrogen

Kombinasjonspreparat som kan brukes av kvinner. Det inneholder to legemidler, et antiandrogen/gestagen og et østrogen og virker ved å hemme virkningen av mannlige kjønnshormoner i kroppen. Dette fører blant annet til redusert talgkjertelproduksjon i hud. I tillegg virker også legemidler av denne typen som p-piller

 • Diane/Zyrona (inneholder cyproteronacetat og etinyløstradiol)

Isotretinoin (retinoid)

Nedsetter talgproduksjonen og normaliserer forholdene i talgkjertlenes utførselsganger. Vist i studier å kurere akne i opptil 80 % av alle tilfeller, men benyttes som regel kun i tilfeller ved alvorlig arrdannende akne på grunn av fare for bivirkninger. Når man begynner med isotretinoin blir man fulgt tett opp av hudlegen sin, og det er vanlig at man må ta flere blodprøver for å være sikker på at kroppen tolererer legemidlet. Behandlingslengde kan variere, men som regel bruker man isotretinoin i en periode på 4-6 måneder.

Når man bruker isotretinoin er det svært vanlig at man får tørre slimhinner og tørr hud. Det er derfor ekstra viktig at man er flink med å bruke fuktighetskrem på ansiktet og på kroppen, leppepomade eller krem på leppene hvis man får tørre lepper og evt. øyedråper mot tørre øyne.

Ved bruk av isotretinoin er det meget stor risiko for fosterskader. Av den grunn er det spesielt streng oppfølging av kvinner i forhold til graviditetstesting og prevensjon. Resepter på legemidler av denne typen til fertile kvinner er kun gyldige i 7 dager etter forskrivning og man kan bare få for 30 dagers forbruk av gangen. Hvis man ønsker å bli gravid må man vente minst 1 måned etter at man har sluttet med behandling.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogens pasientutgave.

Rettigheter

Dersom du har legemiddelutgifter som overstiger 1825,- kroner per år (2017), kan du få dekket 90 % av det overskytende gjennom bidragsordningen. Visse kriterier for hvilke legemidler som kan dekkes gjelder. Les mer i artikkelen Hvit resept og refusjonsordninger.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI), Felleskatalogen

Oppdatert: Januar 2017