Illustrasjonsbilde

Baby og barn

Med et lite barn eller en liten baby i huset er det mye å tenke på, og mange spørsmål som kan dukke opp. Se vår råd og tips til deg som forelder i artiklene nedenfor.

 • Vask og stell av baby og barn

  Vask og stell av baby og barn

  Trenger du noen tips til bleieskift og stell av de minste? Her har vi samlet noen råd om blant annet stell av navlen og pleie av negler, samt tips om trygge hverdagsprodukter. Stellestunden er ofte en skikkelig kosestund med lek i vann og lufting av bleierumper.

 • Bleieutslett

  Bleieutslett

  Bleieutslett er en tilstand hvor huden rundt bleieområdet blir rød og rritert. Riktig stell og bruk av milde barneprodukter er viktig for å forebygge og pleie.

 • Smokker

  Smokker

  Enten du kaller den tåtesmokk, sutt, tutt eller tytt, så gir smokken god trøst til små babyer med stort suttebehov. De første seks månedene kan det å bruke smokk gi en rekke fordeler.

 • Tåteflasker og utstyr til barnematen

  Flasker, kopper og utstyr til mating

  Gjennom barnets første leveår blir det kjent med stadig nye matvarer, ulike konsistenser og smaker. Med riktig og trygt utstyr går jobben lettere både for både deg og den lille.

 • Amming

  Amming

  Morsmelk er tilpasset barnets behov og er derfor den aller beste maten for spedbarnet. Nasjonale retningslinjer anbefaler at spedbarn får morsmelk som eneste næring de første seks månedene. Det eneste som anbefales i tillegg til morsmelk, er vitamin D-tilskudd i form av tran eller vitamin D-dråper fra 4 ukers alder.

 • Bilde av babyføtter

  Slik ammer du barnet ditt

  Morsmelk er spedbarnets beste og første næring og amming gir en fin nærhet mellom mor og barn. Likevel kan amming være en utfordring for mange. Her finner du informasjon om riktig ammeteknikk og hjelpemidler som kan bidra til å gjøre det lettere.

 • Såre brystvorter

  Såre brystvorter

  Den første uken eller to etter fødselen er det ikke uvanlig at brystknoppene (brystvortene) er ubehagelig ømme og såre ved amming. Dannes det små sår og sprekker på brystknoppene kan ammingen bli svært smertefull.

 • Brystbetennelse

  Brystbetennelse

  Brystbetennelse (mastitt) forekommer hos rundt 10 % av alle ammende kvinner og kan gi store problemer for ammingen. Kvinner som har problemer med brystspreng, tilstoppede melkeganger og såre brystknopper er mest utsatt.

 • Skurv i hodebunnen

  Skurv i hodebunnen

  Skurv (eller melkeskurv) er gulhvitt flass eller skorpeliknende små flak i hodebunnen. Det er vanlig hos spedbarn og det lar seg ikke lett vaske bort.

 • Kolikk hos baby

  Kolikk hos spedbarn

  Kolikk defineres som intens og utrøstelig gråt og uro som varer i mer enn tre timer i døgnet, i mer enn tre dager av uken, i mer enn 3 uker. Bortsett fra mye gråt og uro er barnet ellers friskt og viser god utvikling.

 • Toalett

  Slutte med bleie

  Å slutte med bleie går for de fleste barn veldig fint med masse oppmuntring, ros og litt rutiner tilrettelagt av de voksne. Valget mellom potte eller toalettring kan tilpasses barnets ønske, da begge deler fungerer fint. De fleste barn er flittige toalettbrukere i alderen 2-5 år.

 • Bilde av en jente

  Sengevæting

  Visste du at det finnes gode tips og hjelpemidler for barn som sliter med å bli tørre?  Vi gir deg også informasjon om når du bør ta kontakt med lege eller helsestasjon for hjelp.

 • Bilde av en baby

  Falsk krupp

  For de foreldre som har opplevd at barna får falsk krupp er dette både dramatisk og skremmende.  Sykdommen er som regel ufarlig, men det er greit å vite hva du skal gjøre for å redusere plagene og når du bør ta kontakt med lege.  

 • Bilde av syk gutt

  RS-virus

  RS-virus forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hver vinter - ofte hos barn. Når bør du kontakte lege og hva kan du gjøre selv? 

 • Bilde av en baby

  Vanlige spørsmål om baby og barn

  Spedbarnstiden er en spennende tid hvor det dukker opp mange nye problemstillinger. På denne siden kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene som småbarnsforeldre har stilt oss.
   

 • Trøske hos barn

  Trøske hos barn

  Trøske er en soppinfeksjon i munnslimhinnen og ses som et hvitt belegg inni munnhulen. Les mer om hva du kan gjøre selv når barnet har fått trøske, og når lege bør kontaktes.