Bilde av en gutt med skje

Flasker, kopper og utstyr til mating

Gjennom barnets første leveår blir det kjent med stadig nye matvarer, ulike konsistenser og smaker. Små mager er ømfintlige for mikroorganismer som bakterier og virus. God hygiene er derfor svært viktig når du lager og oppbevarer spedbarnsmat.  Med riktig og trygt utstyr går jobben lettere både for deg og den lille.

  • Tåteflasker og flaskesmokker
    • Tåteflasker finnes i ulike størrelser.
    • Hullet i flaskesmokkene er tilpasset ulike aldersgrupper. Aldersmerkingen er en veiledning.
      • Ved for store hull i flaskesmokken risikerer du at barnet drikker alt for raskt og svelger mye luft i tillegg til melken. Dette øker faren for luftsmerter og gulping. Flere typer tåteflasker er laget for å forebygge luftplager hos barn.
      • Er hullet for lite får ikke barnet i seg melk så raskt som det ønsker slik at det kan bli både utålmodig og sint. Følg med på barnets signaler og spisetempo.
    • Skyll alltid flaskene med kaldt vann straks de er tomme for å unngå at det dannes melkebelegg. Håndvask flaskene med egen kost i varmt vann tilsatt oppvasksåpe, skyll godt med rent, varmt vann. Du kan også ha de i oppvaskmaskin på høyeste temperaturprogram dersom produsenten anbefaler dette. La de tørke under et rent håndkle.
    • For nyfødte er det viktig at flaskene alltid blir sterilisert før bruk. Bruk gjerne en mikrosterilisator. Anbefalinger om når man kan slutte å sterilisere flasker og smokker vaierer, men ved 3-6 måneders alder er vanlig.
    • Av hygieniske årsaker bør du bytte smokken med jevne mellomrom. Smokken kan også få revner og bli slitt. Du bør derfor alltid kontrollere at smokken er hel før den tas i bruk, spesielt etter at babyen har fått tenner.
  • Oppbevaring og oppvarming av melk
    • Morsmelk som skal brukes innen 6-8 timer kan stå i romtemperatur. Dersom den skal oppbevares lengre, bør den settes i kjøleskap eller fryses så raskt som mulig. Melk som fryses raskt beholder næringsstoffene bedre og det er mindre sjanse for bismak på melken.
    • Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Melken bør ikke settes i døren, men inni kjøleskapet der temperaturen er lavest.
    • Tint, tidligere frosset melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap. Les mer om oppbevaring av morsmelk hos Ammehjelpen.
    • Avent melkebeholder er beger med skrulokk som kan brukes til oppbevaring/frysing. Begeret passer til alle Avent sine brystpumper og smokker. Husk å merke med dato, gjerne på en liten tapebit
    • Melk skal kun varmes opp én gang. Gjenværende melk etter et måltid skal kastes. 
    • Morsmelk/morsmelkerstatning varmes opp til cirka 37 °C før du gir den til barnet. Bruk innsiden av håndleddet for å kjenne, det skal ikke kjennes hverken kaldt eller varmt ut når melken er riktig temperert.
    • Morsmelken bør varmes sakte opp siden den mister mange viktige næringsstoffer ved koking. Melken skal aldri varmes opp til over 40 °C. Morsmelkerstatning blandes ut som angitt på pakningen. Hvor mange grader vannet skal holde, varierer fra produkt til produkt.
    • Smak alltid på melk for å sjekke at temperatur og smak er som den skal være. Elektrisk babymatvarmer kan brukes for å varme opp melken til rett temperatur.
    • Er du usikker på om melken er holdbar bør den kastes.
  • Kopper og spiseredskaper
    • Bruk passende spiseredskaper, gjerne av plast. Noen av produktene som er laget til bruk hos baby/barn har spesielle egenskaper, som for eksempel matskjeer som skifter farge om maten er for varm.
    • Noen barn liker spesielle typer drikkekopper og noen vil bare drikke fra vanlig glass eller kopp. Vær tålmodig så finner du ut hva barnet ditt foretrekker.
  • Oppbevaring og oppvarming av barnemat
    • Oppbevar ferdig tilberedt barnemat i kjøleskap eller fryser. Avent melkebeholder er beger med skrulokk som også kan brukes til oppbevaring av babymat. Ferdig tilberedt mat skal ikke stå i kjøleskapet i mer enn 2 dager.
    • Barnemat skal kun varmes opp én gang.
    • Sjekk alltid at barnemat har riktig smak og temperatur. Bland alltid godt etter oppvarming slik at maten får en jevn temperatur. Elektrisk babymatvarmer kan brukes for å få en jevn og kontrollert oppvarming av maten.
    • Er du usikker på om maten er holdbar bør den kastes.

    Kilder: Ammehjelpen, Helsedirektoratet, Sandviks AS, diverse leverandørinformasjon.
    Sist oppdatert: Desember 2014

Tåteflasker med tilbehør

Oppvarming og oppbevaring av barnemat