Kolikk hos spedbarn

Kolikk defineres som intens og utrøstelig gråt og uro som varer i mer enn tre timer i døgnet, i mer enn tre dager av uken, i mer enn 3 uker. Bortsett fra mye gråt og uro er barnet ellers friskt og viser god utvikling.

Kolikk hos baby

Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk. Som regel oppstår plagene i løpet av de første ukene etter fødselen, topper seg ved 6-8 uker for så å gradvis avta rundt 3-4 måneders alder.

Hva skyldes kolikk?

Årsaken til at noen spedbarn plages med kolikk er ukjent. Det finnes mange ulike teorier som blant annet fokuserer på mage/tarmproblemer, umodent sentralnervesystem eller at det har sammenheng med barnets personlighet eller problemer i kontakten mellom foreldre og barn. Ingen av disse gir noen god forklaring på tilstanden, og man tror at det kan skyldes en kombinasjon av flere forhold.

Når bør du kontakte helsesøster eller lege?

 • Hvis dere tror barnet gråter mer enn det som er vanlig.
 • Hvis du er i tvil om barnet ditt feiler noe, kan du få bekreftelse på om barnet er friskt og får nok mat.
 • Hvis du har behov for råd, støtte og veiledning gjennom en tøff tid.
 • Hvis du tror barnets gråt og uro skyldes en reaksjon mot kumelk eller andre matvarer.

Gode råd når barnet ditt har kolikk

 • Forsøk å skape ro rundt måltidene, spesielt hvis barnet er glupsk eller kaver mye. Hvis du ammer er det viktig å passe på ammeteknikken, og ikke bytte bryst for fort. Sørg for at barnet spiser seg mett.
 • La barnet rape skikkelig etter hvert måltid.
 • Unngå røyking i hjemmet og i nærheten av barnet.
 • Skap faste og gode rutiner, og sørg for ro rundt barnet. Kartlegg barnets uro/gråtemønster og legg gjerne opp dagen etter det. Ved å kose seg med barnet i de gode periodene på dagen, opplever mange foreldre at det er enklere å komme igjennom gråteperiodene.
 • Forsøk ulike måter å roe barnet på. Noen kolikkbarn roer seg ved bæring og vugging. En bæresele kan da være avlastende å bruke. En durende bakgrunnslyd kan også virke beroligende for noen barn, men for andre kan stimulering derimot forverre uroen.
 • Det er både fysisk og psykisk tungt for nybakte foreldre å ha et spedbarn med kolikk. Det er viktig at foreldrene støtter og avlaster hverandre. Be gjerne familie eller venner om hjelp til barnevakt eller andre praktiske gjøremål.
 • Husk - dette er noe som varer i en periode og som alltid vil gå over!

Spesielle tiltak som kan prøves ut ved kolikk

Be gjerne helsesøster om råd for hvilke av tiltakene som kan være lurt å prøve ut for deres barn. Gå systematisk til verks, ikke prøv for mange tiltak om gangen.

Minifom

Minifom* (inneholder dimetikon) er et reseptfritt legemiddel som sprekker opp gassbobler i mage og tarm, og som kan prøves ved 3-månederskolikk. 10 dråper gis med skje før hvert måltid. Det kan ta et par døgn for å få full effekt.

Sukkervann

Sukkervann er et gammelt råd som i nyere studier har vist seg å gi en beroligende og lindrende effekt på gråt og uro. Sukkervannet virker raskt hvis det har effekt, og virkningen varer i 1/2-2 timer. Det skal ikke gis forebyggende, men først når barnet skriker, og gjerne hver time om nødvendig.

 • Dosering: 2 ml lunkent sukkervann gis med en doseringssprøyte inn i barnets munnvik. Ro barnet i armkroken mens du gir sukkervannet.
 • Oppskrift på sukkervann: 1 strøken spiseskje (15 ml) vanlig sukker løses opp i 1 dl kokt vann og avkjøles. Hvis denne styrken ikke virker, kan du øke sukkermengden til 2 strøkne spiseskjeer til 1 dl varmt vann. Oppnår du ikke bedring med den sterkeste blandingen er det ikke noe poeng å forsette.

Barn som ammes

Mor kan forsøksvis endre kostholdet sitt, og fortsette med det hvis barnets tilstand bedres.

 • Unngå koffeinholdig drikke (kaffe, cola, te).
 • Unngå kumelkprodukter (melk, smør, ost, yoghurt) i en uke. Hvis barnet blir bedre, skal moren spise kumelkprodukter igjen etter to uker. Hvis kolikken kommer tilbake kan det skyldes at barnet reagerer på kumelkproteiner. Hvis barnet reagerer på kumelkproteiner, bør mor kutte ut meieriprodukter fra kostholdet sitt og heller ta et tilskudd med 1 gram kalsium daglig mens hun ammer.

Barn som får morsmelkerstatning

Skift forsøksvis til et melkeerstatningspreparat beregnet for melkeallergikere. Snakk i så fall først med helsestasjonen eller lege om dette. Slike produkter fås kjøpt på apotek.

Alternativ behandling

Kiropraktorer tilbyr behandling av kolikkbarn. Studier har ikke kunnet påvise at kiropraktorbehandling har effekt på spebarnskolikk. Homøopati, akupunktur, fotsoneterapi og massasje har ikke vært vitenskapelig undersøkt som behandling ved kolikk.

*Reseptfritt legemiddel. Les pakningsvedlegg før bruk.

Les mer om kolikk

Kilder: Apotekforeningen, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI), Ammehjelpen, Felleskatalogen.

Oppdatert: Juli 2016