Smokker

Smokker

Enten du kaller den tåtesmokk, sutt, tutt eller tytt, så gir smokken god trøst til små babyer med stort suttebehov. De første seks månedene kan det å bruke smokk gi en rekke fordeler.

 • Hvilken nytte har barnet ditt av å bruke smokk?
  • En smokk kan gjøre det lettere for barnet å sovne. Det kan også roe barnet om det er sint eller urolig. 
  • Det kan hjelpe foreldre til å skille mellom et irritert og et sultent barn
  • Studier har vist at bruk av smokk gir lavere risiko for plutselig spedbarnsdød (krybbedød). Det er fortsatt litt uvisst hva som er årsaken til dette. 
  • Smokken har en smertelindrende effekt ved mindre inngrep. Den tar i alle fall bort oppmerksomheten fra ubehagelige opplevelser som vaksinering og blodprøvetakning. 
  • En annen studie har vist at bruk av smokk fører til kortere sykehusopphold, tidligere overgang fra sondenæring til flaske og bedre flaskemating hos for tidlig fødte barn
 • Hvilke ulemper er det med å bruke smokk?
  • Sugeteknikken et barn bruker når det ammer og når det bruker smokk er ulik. Bytte mellom bryst og smokk kan derfor forvirre barnet, og det anbefales derfor å utsette introduksjonen av smokk til barnet er fire uker - eller til ammingen er godt etablert.
  • Ulemper ved bruk av smokk er først og fremst knyttet til langvarig bruk. Enkelte studier anbefaler derfor at en venner barnet av med å bruke smokk allerede når det er 6-10 måneder gammel. Bruk gjerne andre metoder enn smokken for å få barnet til å roe seg. Det er vist at en smokk kan gjøre det lettere for barnet å sove, men at det lettere våkner når smokken detter ut.
  • Ved bruk av smokk blir ofte huden under plastdelen fuktig, noe som kan føre til smokkeutslett. Forsøk å skifte til en smokk med mer lufting/luftehull dersom barnet ditt blir rødt og irritert rundt munnen. Ved smokkeutslett kan Avene Cicalfat smøre på huden. Dette er en mykgjørende og beroligende krem som fremmer sårheling.
  • De fleste barn slutter med smokken når de er mellom 2 og 4 år. Hvis barnet bruker smokk etter 2 års alder øker faren for tannstillingsfeil. Når barnet fyller tre år blir det innkalt til tannpleier. Bruk av smokk og avvenning er et vanlig samtaleemne og tannpleier kan komme med gode råd.
  • Flere studier har vist at bruk av smokk øker risikoen for ørebetennelse.
 • Ulike typer smokker

  Smokker kommer i mange ulike fasonger og størrelser. De er laget av ulikt materiale, er tilpasset ulike aldersgrupper og noen har spesielle funksjoner som for eksempel nattlys. Det viktigste er at en forsøker ulike smokker slik at barnet kan finne sin favoritt, og at en alltid har en reservesmokk på lur!

  Hva smokken er laget av er ofte et spørsmål som foreldre lurer på. Smokkene våre er laget av silikon eller lateks. Silikon er et kunstig fremstilt materiale som det ser ut som at de fleste tåler. Det har ingen smak eller lukt og eldes ikke. En bakdel med silikon er at det ikke er like mykt og fleksibelt som lateks og at det ikke tåler like mye biting.

  Lateks er en myk naturgummi. Lateks er myk og behagelig og tåler en del biting, men det eldes og må da byttes ut. Bruk av lateks og utvikling av lateksallergi diskuteres, og produsenten av smokkene har en streng kvalitetskontroll som gir en lateks med spesielt få allergener. I følge Astma- og Allergiforbundet er det en smakssak hvilken smokk en skal velge. Hvis barnet har, eller er disponert for, allergi bør likevel foreldre være klar over at det eksisterer en viss fare for å utvikle lateksallergi. De som er disponert for allergi utvikler dette hyppigere enn de ikke-disponerte

 • Tips og råd ved bruk av smokk
  • Velg en smokk som består av minst mulig deler. Kontroller smokken hver gang du gir den til babyen slik at du er sikker på at den ikke har løse deler som kan sette seg fast i halsen til barnet. Skift smokk ofte og ha alltid noen liggende i reserve.
  • Fram til barnet er 6 måneder bør smokkene steriliseres, deretter holder det å vaske de regelmessig i såpe og vann. Bruk gjerne en mikrosterilisator. Enkelte smokker kommer også i en liten plastboks som kan fylles med vann og has i mikrobølgeovnen. På den måten fungerer boksen som en mikrosterilisator
  • For å unngå at smokkene faller på gulvet, kan en festesnor brukes. Pass på at festesnoren ikke blir så lang at den kan komme rundt halsen til barnet. Mange festesnorer er laget slik at dette er umulig, men en regel er at festesnor, inkludert ring, ikke skal bli lengre enn 22 cm.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, Mayo Clinic, Astma- og Allergiforbundet, leverandørinformasjon.
  Sist oppdatert: Desember 2014

Smokker og smokktilbehør