Bilde av en baby

Vanlige spørsmål om baby og barn

På denne siden finner du vanlige stilte spørsmål om baby og barn som vi har fått inn til våre farmasøyter i Spør Apotek 1.Dersom du ikke finner svaret du er ute etter, så still gjerne et nytt spørsmål til oss i skjemaet på siden.

 • Når er det anbefalt at man starter med å gi fluor til spedbarn/barn?

  Fluor gjør tannemaljen mer motstandsdyktig mot syreangrep og reparerer begynnelsen til små hull. Inntil barns tenner er ferdig forkalket ved 6 års alder kan for mye tilførsel av fluor gi varige hvite prikker på tennene (dental fluorose). Det er derfor meget viktig å være nøye med fluormengden inntil 6 år. Etter den tid er det ikke fare for å få for mye fluor ved normal bruk.

  • Fluor virker best på rene tenner. Børst alltid tennene morgen og kveld.
  • Fluor bør tilføres tennene minimum 2 ganger daglig for best effekt. Ikke skyll munnen med vann til slutt. 
  • Fluortannkrem er en enkel måte å tilføre fluor på og anbefales som førstevalg. Tannkrem med fluorinnhold på 0,1% (1000ppm). Barnetannkremer har en smak som er tilpasset barn, men tannkremer til voksne kan også brukes, så lenge de ikke inneholder for mye fluor. 
  • Fluortabletter kan brukes hvis man ikke klarer å få til grundig tannpuss to ganger daglig eller hvis barnet spiser ofte mellom måltidene eller spiser og drikker mye søtt. Vanlig dosering: Under 3 år: 0,25 mg daglig, 3-12 år: 0,25 mg morgen og kveld, 12 år og oppover: 0,5 mg morgen og kveld eller 0,25 mg fire ganger daglig 
  • Hvis drikkevannet kommer fra brønnvann som det er boret etter, kan det inneholde mye fluor. Dette kan det være behov for å ta hensyn til. Dersom du ikke vet hvor mye fluor det er i drikkevannet ditt, kan du kontakte ditt kommunale vannverk eller eventuelt kommunelege.

  Det generelle rådet er altså: Puss tennene morgen og kveld med fluortannkrem fra første tannfrembrudd. Bruk en myk tannbørste med 0,1 % fluortannkrem. Bruk en knapt synlig mengde tannkrem på børsten til å begynne med. Øk deretter til en mengde på størrelse med barnets lillefinger negl ved 1-årsalder. Øk mengden gradvis til en ertestor mengde ved 6-årsalder.
   
  Kontakt tannpleier eller tannlege dersom du mener det er behov for tilskudd av fluor (fluortablett) utover fluortannkrem.

 • Jeg har spørsmål om Baby Box, hvor kan jeg henvende meg?

  Hvis du har spørsmål om Baby Box kan du kontakte oss på info@babybox.no.

 • Er det anbefalt å bruke kuldekrem til små barn?

  Det er mange som er usikker på bruken av kuldekrem, og det er også omdiskutert om det i det hele tatt er behov for å bruke det. Det er viktig å presisere at kuldekremer verken beskytter mot, eller forhindrer frostskader. En kuldekrem legger seg som et beskyttende lag og reduserer fordamping av fuktighet fra huden slik at den blir mindre tørr.

  Noen barn kan ha behov for at man er mer nøye med bruk av fet krem/kuldekrem enn andre, da spesielt barn med en tørr hudtype eller tendens til eksem. Dette ser man gjerne ganske raskt ved at barnet får utslett/blir svært tørr/irritert i kinnene og rundt munnen. Disse barna kan med fordel smøres med kuldekrem også rett før de skal gå ut.

  Har barnet normal hud som ikke blir tørr i kaldt vær er det som regel ikke nødvendig med kuldekrem. Det er uansett ikke skadelig for huden å bli smurt med fet krem/kuldekrem. Unntaket er når det er svært kaldt ute og barna er fysisk aktive og svetter. Da bør man ikke smøre med for fet krem like før man går ut. Det er også viktig at barna kles godt - en buff eller balaklava (finlandshette) som dekker ører og kinn varmer godt når gradestokken kryper nedover.

  Det kan være fornuftig å smøre barna med fet krem kvelden før, eller om morgenen, selv om man ikke skal ut rett etterpå. Unngå å vaske barna i ansiktet med varmt vann/såpe, og smør utsatte barn med ekstra tørr hud en ekstra gang ved behov.

 • Vi sliter med å få i barnet medisin. Kan vi blande det i mat eller drikke?

  Man kan blande knuste tabletter eller mikstur i en liten mengde mat eller drikke. Ikke lag for stor porsjon i tilfelle han ikke drikker/spiser alt. hvis du skal knuse tabletter, husk å sjekke i pakningsvedlegget eller spør på apoteket først om det går an å knuse tabletten.

  Det er viktig at dere ikke blander miksturen i en for stor porsjon væske eller mat. Syke barn har ofte dårlig appetitt. Hvis de ikke spiser eller drikker hele porsjonen, får de ikke i seg riktig dose legemiddel. Det er også slik at barn lett oppdager bismak på mat de liker og spiser ofte. Vær oppmerksom på at vond smak på legemidler gitt i god mat kan gi barnet avsmak for denne maten senere. Gi gjerne noe godt å drikke eller spise etter at medisinen er tatt. Dette fjerner vond smak fra munnen, og kan for mange barn fungere som en belønning for å ha tatt legemiddelet.

  Noen generelle råd til barn som skal ta medisin:

  • Vær ærlig og bestemt. Det beste er å lage minst mulig styr rundt det å ta legemidlet. Ikke prøv å lure barnet. Det gjennomskues og skaper mistillit. Fortell at legemidlet må tas for å bli frisk, og at det kan smake litt rart.
  • Hvis barnet ikke vil ha miksturen, kan man leke den inn. La barnet selv riste på flasken og la barnet selv gi bamse, mor eller far liksom-mikstur.
  • Premier barnet med trøst, ros eller noe det ønsker å drikke eller spise hvis det å ta legemiddel oppleves som et problem og barnet tross dette tar sin mikstur.
  • Prøv å unngå tvang. Hvis tvang er nødvendig, bør barnet få ekstra mye trøst, ros og premiering etter at miksturen er tatt.
 • Hva gjør vi med tett nese hos spedbarn?

  Tett nese hos små barn skyldes ikke nødvendigvis forkjølelse. Ved tett nese hos små barn under 2 år anbefaler vi å bruke saltvannsdråper som du drypper i nesen som førstevalg. Dette vil løse opp slimet, som du så tørker bort. Du kan bruke en nesesuger eller neserenser for å fjerne slim.

 • Kan jeg amme barnet mitt selv om jeg bruker medisiner?

  Mødre som ammer barnet sitt kan ha behov for å bruke legemidler mot enten kronisk eller akutt sykdom.

  De aller fleste legemidlene overføres til morsmelk i minimale mengder, og kan derfor trygt brukes av ammende. For enkelte legemidler er det imidlertid en risiko for at barnet skal få uheldige effekter av små mengder legemiddel i morsmelken. Risikoen for slike bivirkninger er størst når barnet er nyfødt (0-3 måneder), og spesielt ved for tidlig fødte barn.

  Noen ganger er man i tvil om det er trygt å anbefale amming når mor bruker legemidler. For eksempel kan dette gjelde bruk av enkelte legemidler mot depresjon, antipsykotiske legemidler og midler mot epilepsi. Dette betyr likevel ikke at amming frarådes i alle tilfeller. Det er viktig at legen sammen med den ammende mor gjør en individuell vurdering av legemiddeltype, dosering, behandlingstid og barnets alder. Fordi morsmelken ikke bare er næring, men også helsefremmende for barnet, bør det være gode grunner til at man fraråder amming når mor bruker legemidler. I de aller fleste tilfeller kan man finne en løsning slik at barnet fortsatt ammes, og mor får en god behandling for sin sykdom.

  Pakningsvedlegget som følger ved legemiddelet vil sjelden være en god kilde til informasjon om ammende kan bruke legemiddelet eller ikke. Dette skyldes de juridiske forbeholdene som produsentene gjerne tar i sine tekster. I flere tilfeller hører vi om mødre som enten avslutter ammingen, eller unnlater å ta viktige medisiner fordi de ikke har fått riktig informasjon. Vi anbefaler derfor at ammende som av ulike årsaker har behov for legemidler diskuterer dette med lege eller farmasøyt.

  Oppdatert: Juni 2017