Myggstikk, vepsestikk, huggormbitt, flått

Bitt og stikk

Myggstikk, flåttbitt, vepsestikk og svie fra brennmaneter og fjesing er dessverre en del av det som følger med varmere vær. Se våre råd og tips på denne siden om hva du bør gjøre hvis du får ulike former for bitt og stikk.

 • Bilde av veps

  Veps og bistikk

  Vepsestikk kan være svært alvorlig dersom man er allergisk - vet du hva du skal gjøre da?  Visste du for eksempel at veps blir tiltrukket av parfymen du bruker, eller at det finnes en vaksine mot vepsestikk?

 • Bilde av mygg

  Myggstikk

  Zzzzz...en irriterende lyd på en deilig sommerkveld. Unngå myggen og plagsomme stikk ved å ta noen enkle forholdsregler - og har myggen allerede stukket så finnes det hjelp da også. 

 • Bilde av flått

  Flått - tips for fjerning og beskyttelse

  Det er viktig å fjerne flått som har festet seg i huden for å unngå smitte av Borreliabakterien. Her finner du enkle råd om hvordan du unngår flåttbit og hvordan du fjerner flått som allerede har festet seg.

 • Bilde av flått

  Borreliose

  Borreliose (Lymes sykdom, flåttsykdom) skyldes bakterien Borrelia burgdorferi som overføres ved flåttbitt. Starten av sykdomsforløpet kjennetegnes gjerne av et ringformet utslett rundt bittstedet.

 • Bilde av en huggorm

  Huggormbitt

  Hvor farlig er egentlig et huggormbitt?  Hvilke symptomer opplever man når man er bitt?  Bør man til lege?  Hva slags førstehjelp skal man gi? Vi gir deg svarene.   

 • Bilde av en gutt på stranden

  Brennmanet

  Brennmanet er vanlig langs hele norskekysten i perioder av året. Her er rådene du trenger dersom du har vært så uheldig å komme i kontakt med en brennmanet.

 • Bilde ev fot i vann

  Fjesingstikk

  Fjesing er en giftig saltvannsfisk som ofte ligger delvis nedgravd i sanden. Har du vært så uheldig å bli stukket av fjesing, kan du få gode råd om hvordan du kan lindre smertene.