Illustrasjonsbilde

Bruk av legemidler

Vi i Apotek 1 er sterkt opptatt av riktig bruk av legemidler. Her får du noen råd og tips for hvordan man kan få til riktig legemiddelbruk i praksis.

 • Bilde av dame som tar øyedråper

  Bruk av øyedråper og øyesalve

  Les om hva du bør tenke på når du skal bruke øyedråper eller øyesalve.

 • Bilde av tabletter

  Riktig bruk av legemidler og hjelpemidler

  For at et legemiddel skal ha best mulig effekt må det brukes riktig. Farmasøytene hos oss er eksperter på legemidler - både de du får på resept og de du kjøper uten resept - og de står klare til å dele kunnskapen sin med deg.

 • Bilde av tabletter

  Bruk av tabletter

  Tabletter er den vanligste legemiddelformen. De kan ha ulik form og kan ha delestrek. Noen har et belegg av sukker eller andre stoffer som dekker over lukt eller smak eller gjør dem mer holdbare. I tillegg til virkestoffet inneholder en tablett flere hjelpestoffer som gir den riktig vekt og gjør at den løser seg opp i mage-tarmkanalen.

 • Illustrasjonsbilde for multidose. Multidose gir rett dose til rett tid

  Rett dose til rett tid

  Tar du flere forskjellige legemidler, kan multidose være en god løsning. Multidose vil si at vi pakker legemidlene i små plastposer merket med navn, dato og klokkeslettet du skal ta dem. Les mer om hvorfor multidose kan være løsningen for deg.

 • Bivirkninger

  Hva er bivirkninger? Bivirkninger er alle de uønskede virkninger som legemidler kan ha. Ubehag eller andre symptomer du merker når du tar et legemiddel kan være bivirkninger, men de kan også være forårsaket av din sykdom. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre hva som skyldes sykdommen og hva som er bivirkninger.

 • Bilde av ungdommer

  La oss snakke om piller og sånt – om ungdom og legemiddelbruk

  Undersøkelser viser at mer enn en fjerdedel av norske 15 og 16-åringer bruker smertestillende legemidler daglig eller ukentlig. En av årsakene til det høye forbruket er for lite kunnskap om legemiddelbruk, og dette ønsker Apotek 1 nå å gjøre noe med.

 • Bilde av piller

  Oppbevaring av legemidler

  Legemidler bør alltid oppbevares i originalemballasjen og utilgjengelig for barn. Best egnet er et låst medisinskap på soverommet. Skal legemidlet oppbevares i kjøleskap, så bruk en egen boks til dette.

 • Bilde av hunder

  Tips for å gi legemidler til hund og katt

  Når man skal administrere legemidler til dyr har man dessverre begrenset mulighet til å forklare for dem nødvendigheten av legemiddelet, og de har også en annen anatomi enn oss mennesker.

 • Bilde av stikkpiller

  Bruk av stikkpiller

  Stikkpiller er legemidler som innføres i endetarmen. De er godt egnet ved svelgproblem, kvalme, kramper og til barn. Det virksomme stoffet i stikkpiller er blandet med fett eller et vokslignende stoff som smelter eller oppløses i endetarmen. Virkestoffet i stikkpillen virker enten lokalt i endetarmen eller tas opp gjennom tarmen og går over i blodet.

 • Bilde av en jente

  Tips for å gi legemidler til barn

  Små barn forstår ofte ikke hvorfor de trenger legemidler. Med tålmodighet, bestemthet og enkle teknikker kan det være lettere å få gitt legemidlet til barnet. Før du gir barnet legemiddel, les nøye doseringsanvisningen som står på etiketten og  pakningsvedlegget.

 • Bilde av et trafikkskilt

  Trafikkfarlige legemidler

  Mange legemidler påvirker sentralnervesystemet og dermed dine ferdigheter som sjåfør eller evnen til presisjonskrevende og risikofylt arbeid. Flere legemidler sammen, eller legemidler og alkohol, kan forsterke hverandres virkning. Sjekk om legemidlet du bruker har varseltrekant på pakningen.

 • Bilde av pakke

  Forsendelse av legemidler

  I Norge er det noen steder langt til nærmeste apotek. Apoteket kan da sende deg legemidlene, eller du kan bestille via nettapotek og velge fraktmetode. Fraktkostnadene må du betale selv.

 • Inhalasjonsveiledning symbol

  Syns du det er vanskelig å bruke inhalasjonsmedisin?

  Veldig mange bruker inhalasjonsmedisinen sin feil. Hvis du er usikker på bruken bør du be om Inhalasjonsveiledning neste gang du er på apoteket.

 • Bilde av tabletter

  Retur og destruksjon av legemidler

  Legemidler og legemiddelrester skal ikke kastes i vanlig søppel eller i toalettet. Dette gjelder spesielt legemidler som for eksempel p-ring, p-plaster, hormonplaster og antibiotikamiksturer. 

 • Holdbarhet på legemidler

  Den maksimale holdbarheten for legemidler er normalt 5 år. Les alltid på pakningen hvordan legemidlet skal oppbevares slik at de holder seg til utløpsdatoen uten å forringes.