Illustrasjonsbilde

Diabetes og stoffskifte

Diabetes og stoffskifte-sykdommer er noe som rammer  mange. Du finner nyttig informasjon om de ulike sykdommene, sammen med informasjon om behandling av disse på sidene nedenfor.

 • Bilde av dame

  Diabetes type 1

  Diabetes mellitus type 1 (insulinavhengig diabetes) skyldes mangel på insulin, et hormon som er nødvendig for reguleringen av blodsukkeret. Ved insulinmangel klarer ikke cellene i kroppen å ta opp sukker fra blodet og blodsukkeret stiger.

 • Bilde av blodsukkerapparat

  Diabetes type 2

  Insulin er et hormon som er viktig for opptak av sukker fra blodbanen til ulike vev i kroppen. Ved diabetes mellitus type 2 virker ikke insulinet som produseres i kroppen godt nok (insulinresistens), i tillegg er utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen nedsatt.

 • Bilde av en som stikker i fingeren

  Blodsukkermåling

  En av de daglige rutinene til en diabetiker er blodsukkermåling.  Visste du at en god teknikk ved blodsukkermåling er avgjørende for å unngå smerter og for å oppnå korrekte resultat?

 • Føtter

  Fotpleie ved diabetes

  Diabetes kan føre til dårlig blodsirkulasjon og nedsatt følsomhet i føttene. Risikoen for infeksjoner blir større og det kan være vanskelig å få sår på føttene til å gro.

 • Bilde av et ansikt

  Lavt stoffskifte

  Lavt stoffskifte (hypotyreose) er en tilstand som oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer for lite av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Stoffskiftehormonene virker i alle celler i kroppen, og mangel kan føre til en rekke forskjellige symptomer.

 • Bilde av dame

  Høyt stoffskifte

  Høyt stoffskifte (hypertyreose, tyreotoksikose) er en sykdom som skyldes forhøyet utskillelse av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) fra skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene regulerer funksjonen i alle kroppens celler.