Illustrasjonsbilde

Graviditet

Vi har samlet nyttig informasjon og produkter som kan benyttes for egenomsorg av vanlige plager i forbindelse med graviditet. I tillegg finner du informasjon om relevante sykdommer og tilstander i forbindelse med et svangerskap.

 • Bilde av en dame som studerer en graviditetstest

  Er jeg gravid?

  Er du usikker på hvordan du bruker en graviditetstest? Da er du ikke alene. Vi får ofte spørsmål fra usikre kunder, for eksempel om når i syklusen en graviditetstest viser sikkert resultat, eller om det spiller noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke. Vi har samlet informasjon om de vanligste spørsmålene vi får inn.

 • Bilde av barnesko

  Vil bli gravid

  Det finnes utallige råd for hvordan man skal bli gravid raskest mulig. De fleste friske par klarer å unnfange et barn i løpet av et år, men noen ganger tar det lenger tid.  Det hjelper å vite når dine mest fruktbare perioder er og det finnes det gode hjelpemidler for.

 • Bilde av dame

  Kvalme under svangerskapet

  Omtrent 8 av 10 gravide kvinner er plaget av kvalme tidlig i svangerskapet og rundt halvparten kaster opp. Det kalles gjerne morgenkvalme, men for enkelte kan kvalmen vedvare utover dagen. Kvalme og oppkast har ingen skadelige effekter for fosteret, men påvirker livskvaliteten til den gravide.

 • Bilde av gravid dame i sengen

  Ekstrem svangerskapskvalme

  Ved ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) har den gravide så uttalt kvalme med brekninger og oppkast at det medfører vekttap, uttørring og elektrolyttforstyrrelser. Tilstanden kan ha alvorlige konsekvenser for den gravide og fosteret dersom den ikke behandles.

 • Bilde av gravid mage

  Svangerskapskløe

  Svangerskapskløe kan være svært plagsomt, men er som regel helt ufarlig. I enkelte tilfeller kan kløen skyldes en tilstand som kalles graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase. Dette innebærer leverpåvirkning og forhøyet nivå av gallesyrer i blodet hos den gravide. Kløe er vanligvis det eneste symptomet.

 • Bilde av dame hos legen

  Svangerskapsforgiftning

  Ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi) har den gravide høyt blodtrykk, protein (eggehvite) i urinen og eventuelt hevelser. Tilstanden oppstår i siste halvdel av graviditeten med økende hyppighet frem mot terminen. Svangerskapsforgiftning kan være alvorlig for både mor og barn.

 • Bilde av en dame hos legen

  Svangerskapsdiabetes

  Gravide kvinner har et høyere insulinbehov enn vanlig. Dersom ikke cellene i bukspyttkjertelen er i stand til å produsere og skille ut insulin tilsvarende det økte behovet, kan svangerskapsdiabetes oppstå.
   
 • Bilde av en katt

  Toksoplasmose

  Toksoplasmose er en sykdom som vanligvis gir få eller ingen symptomer. Dersom gravide smittes kan det gi alvorlig infeksjon hos fosteret. Infeksjonen kan føre til spontanabort eller misdannelser. En blodprøve kan vise om den gravide har hatt sykdommen tidligere, og dermed er beskyttet mot ny infeksjon.

 • Bilde av spinat

  Folat ved graviditet

  Planlegger du å bli gravid? Eller har du akkurat fått bekreftet en liten spire i magen? Her kan du lese mer om hvorfor det er så viktig med folat når du er gravid, og hvilke produkter som anbefales.

 • Bilde av gravid dame som tar seg på ryggen

  Bekkenløsning

  I svangerskapet forandres kvinnens kropp ved at den blant annet gjennomgår en hormonell forandring. Dette er en normal prosess hos alle gravide, og fører til noe vi kaller en fysiologisk bekkenløsning. Det skjer for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen og er vanligvis helt uproblematisk for kvinnen.

 • Bilde av dame i seng

  Ufrivillig barnløshet

  Visste du at om lag 10 % av befolkningen opplever ufrivillig barnløshet?  Heldigvis finnes det mange hjelpemidler og behandlinger som kan øke muligheten til å bli gravid. 

 • Bilde av en baby

  Gi babyen en varm velkomst!

  Gratulerer med graviditeten! Vi vet at det er mange ting du vil få behov for nå, og i tiden etter fødselen. Her gir vi deg en liste over det vi mener den lille kan få bruk for. 

 • Gravid mage med klokke

  Forberedelser til fødsel

  Å føde barn er en intens, altomfattende og sjelden opplevelse i kvinners liv. De fleste vil beskrive fødsel som svært hardt arbeid. Her får du noen gode råd fra jordmor om hvordan du kan forberede deg.

 • Bilde av en gravid dame som brekker en røyk

  Røykfritt svangerskap

  Vi vet i dag mye om helseskader ved røyking. Gravide kvinner ønsker det beste for barnet de bærer og de aller fleste syns derfor det er en stor belastning å røyke i svangerskapet. I denne artikkelen vil du finne argumenter som kan hjelpe deg på veien til et røykfritt svangerskap.

 • Bilde av en gravid dame på en seng

  Halsbrann i svangerskapet

  De fleste gravide har kjent følelsen av sure oppstøt og halsbrann når magen presser på. Her får du jordmors beste råd mot plagene.

 • Bilde av en gravid dame som holder seg på magen

  Treg mage i svangerskapet

  Det er helt normalt å ha treg mage i graviditeten. Her får du noen gode råd fra jordmor om hvordan du kan forebygge treg mage og forstoppelse, samt lindre ubehag med hemoroider.

 • Bilde av gravid dame

  Utflod i svangerskapet

  Det er vanlig å ha økt utflod i svangerskapet. Dersom kvinnen ikke har andre plager kreves det vanligvis ingen behandling. Her får du jordmors beste råd mot plagene.

 • Bilde av en gravid mage

  Vanlige spørsmål om graviditet

  Graviditeten er en spennende tid hvor det dukker opp mange nye problemstillinger. På denne siden kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene som gravide har stilt oss.