Bekkenløsning

I svangerskapet forandres kvinnens kropp ved at den blant annet gjennomgår en hormonell forandring. Dette er en normal prosess hos alle gravide, og fører til noe vi kaller en fysiologisk bekkenløsning. Det skjer for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen og er vanligvis helt uproblematisk for kvinnen.

Bilde av gravid dame som tar seg på ryggen

Dersom det oppstår så store smerter fra bekkenet at kvinnen hemmes i daglige gjøremål, kalles tilstanden symptomgivende bekkenløsning. Dette er helt ufarlig, men plagsomt. 15 % av alle gravide opplever bekkenleddsmerter i siste del av svangerskapet. Heldigvis går plagene tilbake for de aller fleste etter fødsel.

Man er usikker på hva som er den nøyaktige årsaken til at noen får bekkenleddsmerter. Hormoner er én mulig forklaring, men også mangelfull stabilitet i korsrygg og bekken, samt ulik bevegelighet i bakdelen av bekkenet kan ha noe å si. Hvor godt trent man er kan også ha noe å si, da det er vist at hard fysisk trening før svangerskapet muligens kan ha en forebyggende effekt mot bekkenleddsmerter.

Symptomer på bekkenløsning

De fleste blir smertefrie noen uker etter fødselen. Smertene kan oppstå ved for store, brå eller gjentatte bevegelser. Dette skjer fordi leddene i bekkenet har redusert stabilitet under graviditeten og en tid etter fødselen.

Bekkenet består av leddforbindelser som stabiliseres av leddbånd. Foran er symfysen og bak er iliosacral leddene (IS-leddene). Smertene oppstår ofte midt foran eller bak i overgangen mellom rygg og sete. Smertene kan også kjennes i lysken, innsiden av lårene, nedover benet til knærne og over et større område i seteregionen.

Bekkensmerter i og etter svangerskapet kan du selv begrense ved å følge din kropps smertegrense. "Lytt" til bekkenet!

Mye bestemmes av hvordan man forholder seg til gjøremål og oppgaver i det daglige.

Noen nyttige råd ved bekkenløsning

  • Respektér smertegrensen. Smerte er et signal fra kroppen og forteller deg at du bør redusere aktiviteten.
  • Ta hyppige pauser. Med hyppige pauser unngår du å utsette kroppen for overbelastning som kan resultere i smerter. Det er spesielt viktig å snakke med arbeidsgiver om dette, og at du får tilrettelagt slik at du kan ta hyppige pauser.
  • Rolige bevegelser er gunstig. Unngå brå bevegelser og vridninger. For store bevegelser fører også ofte til smerter, for eksempel for lange skritt når du går.
  • Reduser daglige gjøremål, for eksempel husarbeid - be om hjelp til støvsuging, gulvvask og tunge løft.

Praktiske tips ved bekkenløsning

Sengen

Beveg deg inn og ut av sengen via sideleie. Bruk gjerne et glatt laken og glatt pysj for å lette snuing i seng. 

Vanlige bevegelser

Sitt ikke for lenge i samme stilling. Velg en høy stol fremfor dyp sofa. Forsøk å sitte under langvarig arbeid - for eksempel matlaging, stryking, fylle/tømme oppvaskmaskin og lignende. Når du skal sette deg ned, støtt deg på lårene eller armlener. Sett en fot litt foran den andre når du setter deg ned. Samme prinsipp gjelder når du skal reise deg opp.

Stå med litt avstand mellom beina, det gir god balanse. Ha tyngden fordelt på begge ben, og unngå å henge på den ene hoften. Beveg deg gjerne dersom du må stå i ro en stund, for eksempel ved å svikte litt i knærne eller "gå på stedet hvil".

Når du beveger deg bør du ha rolig tempo, relativt korte skritt og rulle godt gjennom fotsålen. Beregn alltid noen ekstra minutter til avtaler slik at du slipper å skynde deg. Hjelpemidler som krykker og bekkenbelte kan avlaste bekkenet.

Dersom vanlig trappegang er smertefullt, prøv da å flytte begge beina opp på samme trinn før du tar neste steg (både opp og ned). Du kan også gå sideveis eller baklengs. Det beste er å ta heis, hvis mulig.

I bilen

Når du skal inn og ut av en bil, sett deg inn med enden først og støtt med armene på setet eller seteryggen. Løft et ben om gangen inn i bilen, hjelp til med armene ved behov. Bruk gjerne en plastpose på setet for å redusere friksjonen når du setter deg på plass, men husk å fjerne posen før du starter bilen!

Løft

Løft og bær kun hvis du må! Løft så symmetrisk som du kan ved for eksempel å ta like mye vekt i begge hender, stå nær gjenstanden med lik tyngde på begge ben, bøy i hofter og knær. Hold gjenstanden du skal bære eller løfte nær kroppen.

Trening

Bevegelse i vann gjør ofte godt for den som har bekkensmerter, mens svømming kan medføre økt smerte hos noen. Vannet bør være godt oppvarmet med en temperatur opp mot 28-30° C. Ta ofte pauser underveis.

Dersom du liker å sykle, er det ingen grunn til å slutte med det om du blir gravid og får bekkensmerter. Det kan være lurt å bruke lave gir, lav setehøyde og sykle i mest mulig flatt terreng. Prøv deg frem, ta en pause eller slutt dersom du får smerter.

Sex

Samleiestillinger hvor kvinnen ligger på ryggen kan gi smerter. Prøv andre stillinger - ligg for eksempel på siden med en pute mellom lår, knær og ankler.

Bekkenbunnstrening

Det er viktig å trene bekkenbunnen din regelmessig. Den er utsatt for stor påkjenning, spesielt de tre siste månedene når fosteret vokser mye. Bekkenbunnen består av muskler som støtter opp organene i underlivet og er viktig i kontrollen av endetarm, skjede og urinrør.

Hvile

For å avlaste bekkenet bør du hvile flere ganger om dagen. Bruk tid til å finne gode hvilestillinger. Det er viktig at du slapper ordentlig av når du hviler. Prøv å ligg på siden med pute/ dyne mellom lår, knær og ankler, eventuelt også stor pute i korsryggen. Noen foretrekker å ligge på ryggen med pute under hodet og puter/ dyner under knærne. La bena ligge litt fra hverandre.

Når du skal hvile, er det viktig å være bevisst på å puste rolig. Kjenn etter hvordan både brystkassen og magen utvides ved innpust, og synker sammen ved utpust. Våg å slippe muskelspenninger i sete og lår når du hviler. Lytt gjerne til beroligende musikk.

Etter fødselen

Barseltiden varer i cirka 40 dager, og i denne perioden er kroppen i omstilling. Den vil gradvis få tilbake den formen og fasongen den hadde før du ble gravid, men det er individuelt hvor lang tid dette tar.

Dersom du ikke synes du har tilfredstillende bedring av bekkensmertene i ukene etter fødselen, bør du snakke med legen din og få rekvisisjon til fysioterapeut som har erfaring med bekkenproblematikk. Du har rett til fri fysikalsk behandling i 6 måneder fra oppstart dersom du har hatt eller har diagnosen bekkenløsning med gangvansker.

Les mer om bekkenløsning

Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk (NHI), Folkehelseinstituttet, Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager (LKB)

Oppdatert: Desember 2016