Bilde av en dame som studerer en graviditetstest

Er jeg gravid?

Lurer du på bruken av graviditetstester? I så fall er du ikke alene. Mange føler seg usikker på når i syklusen en graviditetstest viser sikkert resultat, eller om det spiller noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke. Her er noen råd og tips!

 • Hvor lenge må du vente før du får et sikkert resultat

  Når man blir gravid begynner kroppen å produsere et hormon som heter humant koriongonadotropin (hCG). Det er dette hormonet graviditetstester påviser. Venter du til den dagen du forventer å få menstruasjonen, er testene mer enn 99% sikker. Vanligvis vil det være mulig å registrere hCG i urinen allerede 7 dager etter befruktning (cirka 7 dager før forventet menstruasjon), men hCG-nivået kan variere i konsentrasjon og være for lavt til å gi utslag. Informasjon om når du kan begynne å bruke de ulike testene finner du i pakningsvedlegget til det enkelte produkt.

 • Når på dagen bør man ta en graviditetstest?

  Man kan teste seg når som helst på dagen, men morgenurinen er best da den inneholder den høyeste konsentrasjonen av hCG. Dersom du ønsker å teste deg tidlig (i dagene før  forventet menstruasjon) bør du teste deg om morgenen.

  Du bør ikke drikke for mye væske før du tar testen. Det aller beste er å vente til du må tisse på vanlig måte. På denne måten unngår du at konsentrasjonen av hCG blir så lavt at resultatet feilaktig blir "ikke gravid".

 • Hvordan bruker man en graviditetstest?

  Det er mange ting man skal ta hensyn til når man tar en graviditetstest:

  • Hvordan skal man holde testpinnen for å få et riktig resultat?
  • Hvor lenge skal man holde testpinnen under urinstrømmen?
  • Hva skal man gjøre om man heller vil samle urinen i en ren kopp og foreta testen der?
  • Hvor lang tid må det gå før testen skal avleses?

  Dette er bare noen mulige variasjoner, og det kan variere fra test til test, så det er svært viktig at du følger bruksanvisningen nøye. Vær særlig oppmerksom på at testen bør avleses etter så mange minutter som produsenten opplyser. Dersom testen blir liggende kan en negativ test endres til en falsk positiv.

 • Hva om graviditetstesten viser at du er gravid?

  Dersom testen viser at du er gravid, bør du kontakte legen din for å få bekreftet svangerskapet og for å få laget en svangerskapsplan.

  Dersom du ikke allerede tar folat, bør du bruke et slikt tilskudd daglig de første 3 månedene av svangerskapet.

 • Hvilke typer graviditetstester fører Apotek 1

  Det finnes graviditetstester med enten fargeindikator eller digital skjerm. Graviditetstester med fargeindikator er tester som viser positivt eller negativt resultat ved hjelp av farger/streker. I pakningsvedlegget står det forklart hvordan man skal avlese disse strekene.

   Digitale tester har en skjerm som viser resultatet Gravid eller Ikke gravid. Digital test med ukeindikator viser i tillegg hvor mange uker det har gått siden unnfangelsen.

  Kilder: Apotek 1, Clearblue
  Sist oppdatert: Mars 2014