Bilde av en dame som studerer en graviditetstest

Er jeg gravid?

Er du usikker på hvordan du bruker en graviditetstest? Da er du ikke alene. Vi har ofte usikre kunders om for eksempel lurer på når i syklusen en graviditetstest viser sikkert resultat, eller om det spiller noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke. Vi har samlet informasjon om de vanligste spørsmålene dere ofte lurer på.

 • Hvor lenge må man vente før man får et sikkert resultat?

  Når man blir gravid begynner kroppen å produsere et hormon som heter humant koriongonadotropin (hCG). Det er dette hormonet graviditetstester påviser. Venter du til den dagen du forventer å få menstruasjonen, er testene mer enn 99% sikker. Vanligvis vil det være mulig å registrere hCG i urinen allerede 7 dager etter befruktning (cirka 7 dager før forventet menstruasjon), men hCG-nivået kan variere i konsentrasjon og være for lavt til å gi utslag. Informasjon om når du kan begynne å bruke de ulike testene finner du i pakningsvedlegget til det enkelte produktet. Clearblue Early Detection vil for eksempel kunne brukes til å teste 5 dager før forventet menstruasjon, og er da oppgitt av produsenten til å være ca. 80 % sikker, eller 99 % sikker ved forventet menstruasjon.

 • Når på dagen bør man ta en graviditetstest?

  Man kan teste seg når som helst på dagen, men morgenurinen er best da den inneholder den høyeste konsentrasjonen av hCG. Dersom du ønsker å teste deg tidlig (i dagene før  forventet menstruasjon) bør du teste deg om morgenen.

  Du bør ikke drikke for mye væske før du tar testen. Det aller beste er å vente til du må tisse på vanlig måte. På denne måten unngår du at konsentrasjonen av hCG blir så lavt at resultatet feilaktig blir "ikke gravid".

 • Hvordan bruker man en graviditetstest?

  Den praktiske bruken varierer, så her er det ikke mulig å gi gode generelle råd. Det er svært viktig at man leser bruksanvisningen nøye for graviditetstesten man skal bruke, og at man spesielt merker seg følgende:

  ● Hvordan man skal holde testpinnen for å få et riktig resultat

  ● Hvor lenge man skal holde testpinnen under urinstrømmen

  ● Hvor lang tid det må gå før testen skal avleses.

  Det siste punktet er spesielt viktig, og veldig ofte er dette en kilde til usikkerhet. Hvis man avleser for sent risikerer man at testen ikke viser riktig resultat (for eksempel kan en negativ test endres til en falsk positiv). Det er derfor svært viktig at man merker seg nøyaktig antall minutter som produsenten informerer om, og at man så passer på at man avleser på riktig tidspunkt!

 • Hva om graviditetstesten viser at jeg er gravid?

  Dersom testen viser at du er gravid, bør du kontakte legen din for å helt sikkert få bekreftet svangerskapet og for å få laget en svangerskapsplan. Dersom du ikke allerede tar folat, bør du straks starte å bruke et slikt tilskudd daglig de første 3 månedene av svangerskapet.

 • Hvilke typer graviditetstester fører Apotek 1?

  Vi fører mange ulike graviditetstester. Felles for samtlige er at de tester for det samme hormonet, humant koriongonadotropin (hCG), og de er alle 99 % sikre i bruk hvis man tester seg på dagen man forventer å få menstrauasjon. Det som skiller dem er at noen viser resultatet med fargeindikator, mens andre viser med digital skjerm.

  Graviditetstester med fargeindikator er tester som viser positivt eller negativt resultat ved hjelp av farger/streker. I pakningsvedlegget står det forklart hvordan man skal avlese disse strekene. Tester med digitale tester har en skjerm som viser resultatet «Gravid» eller «Ikke gravid». Clearblue Digital test med ukeindikator viser i tillegg hvor mange uker det har gått siden unnfangelsen. Hvis du har behov for å teste deg ofte har vi en praktisk test fra RFSU med 8 strips.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Sex og samfunn, produsentinformasjon (Clearblue, a1, RFSU)

  Oppdatert: Februar 2017