Forberedelser til fødsel

Å føde barn er en intens, altomfattende og sjelden opplevelse i kvinners liv. De fleste vil beskrive fødsel som svært hardt arbeid. Her får du noen gode råd fra jordmor om hvordan du kan forberede deg.

Gravid dame gjør yoga

Selve fødselsprosessen er i sin natur uforutsigbar. Ingen kan med sikkerhet si hvordan din fødsel vil starte, hvor lang tid du vil bruke, hvordan du vil reagere på utfordringene du møter og hvilken opplevelse du vil sitte igjen med etter fødselen. Hvordan barnet ditt har det gjennom fødselsprosessen vil også ha betydning for hva slags hjelp du vil trenge underveis.

Nettopp fordi vi er så forskjellige er det vanskelig å lage en oppskrift for hvordan akkurat du best skal forberede deg til fødselen. De som jobber innenfor fødselsomsorgen vet imidlertid at det er viktig å forberede seg, både fysisk og mentalt.

Siden fødselsarbeidet er forbundet med smerteopplevelse, vil mange naturlig nok grue seg i forkant av fødselen. Denne uroen kan i seg selv være en forberedelse som bidrar til nødvendig fokus på den forestående kraftanstrengelsen.

Fysiske forberedelser

Livmoren er en muskel som trener på fødsel gjennom muskelsammentrekninger eller kynnere. Dette styres av hormoner og skjer utenfor viljens kontroll. Du slipper altså å tenke på at du må trene den muskelen som er den viktigste i fødselsarbeidet. Likevel vil du ha stor nytte av at hele kroppen har styrke og utholdenhet til fødselsarbeidet.

Å gå turer, svømme, sykle eller gjøre yoga er eksempler på gode treningsformer for gravide. Yoga blir ofte anbefalt av jordmødre fordi det gir trening i avspenning og pusteteknikker som du kan få stor nytte av i fødselen. Når du kjenner at du selv kan bestemme over egen pust og klarer å slappe av i kroppen, vil det påvirke opplevelsen av fødselsarbeidet på en svært positiv måte. Samtidig kan du slik spare energi og få økt følelse av kontroll over riene og smerten. 

Mentale forberedelser

Smerter er vanligvis et varsel om fare for skade eller reell skade. Når du skal føde, er smerter tvert i mot et uttrykk for de fantastiske, sterke kreftene som bor i kroppen til fødende kvinner og som gir liv.

Snakk vennlig til deg selv om det forestående fødselsarbeidet som må til for å sette nytt liv til verden, la deg fascinere av tanken på dine iboende, livgivende krefter. Snakk gjerne med babyen i magen om det gode samarbeidet dere har hatt gjennom svangerskapet. Ønsk han eller henne velkommen ut i verden og gjør en avtale om et godt samarbeid også gjennom fødselsprosessen. Fortell partneren eller ledsageren din hva du tror du vil trenge av støtte og oppmuntring underveis i fødselsforløpet, og vær åpen for at noe eller mye i fødselen blir annerledes enn du ser for deg. 

Huskeliste for det du trenger å pakke til fødselen og barseloppholdet

Her får du noen tips til hva det kan være lurt å ha klart når fødselen nærmer seg:

 • Helsekortet for gravide.
 • Blodprøvesvar for blodgruppe, rhesus-faktor og blodtypeantistoffer.
 • Blodprøvesvar for infeksjonsprøver: Rubella (røde hunder), HIV og lues/treponema pallidum (syfillis). Eventuelle andre blodprøvesvar om du er i noen risikogruppe. Spør jordmoren eller fastlegen som følger deg i svangerskapet.
 • Energirik drikke og ”småmat” som er lett å få i seg: For eksempel smoothies, sportsdrikke, druesukkertabletter, nøtter, frukt, energibarer.
 • Eventuelt musikk til fødselsarbeidet, gjerne noe du synes virker beroligende.
 • Personlige toalettsaker som tannbørste og tannkrem, intimsåpe, shampo og hudkrem til deg selv.
 • En ren ullfettsalve, for eksempel Lana, for eventuelle såre brystknopper eller svært tørr babyhud hvis den sprekker opp på utsatte steder.
 • En amme-bh i romslig størrelse og eventuelt ammeinnlegg i ull.
 • Behagelige sko å være inne i, og romslige klær for et par dager. Barnet og du blir best kjent, og ammingen fremmes gjennom mye hudkontakt de første dagene. Derfor er det fint at barnet bare har på seg bleie og teppe som det er lett å pakke han eller henne ut av når dere er innendørs.
 • Hjemreiseklær til barnet: En ”body” og ett sett klær med lange ermer og ben, sokker, en tynn bomullslue og et teppe er ting dere trenger uavhengig av årstiden. Ellers vil vær og årstid avgjøre hva dere bør ha med for hjemreisen.
 • Fotoapparat. Øyeblikkene kommer ikke tilbake, og den nyfødtes uttrykk forandrer seg så raskt.

Ta med minst mulig utover det nødvendige. Husk at føde- og familierommene på de fleste sykehus og fødeinstitusjoner er nokså små. Dere vil få låne håndklær, og tepper til barnet. Bind til mor og bleier til barnet deles ut med mindre du har fått beskjed om å ta det med. La barnevogn/bilsete stå i bilen, eller hent det på hjemreisedagen.

Utarbeidet av jordmor Hege Kaspersen i samarbeid med Apotek 1.

Publisert: August 2013