Bilde av en gravid mage

Vanlige spørsmål om graviditet

På denne siden finner du vanlige stilte spørsmål om graviditet som vi har fått inn til våre farmasøyter i Spør Apotek 1. Dersom du ikke finner svaret du er ute etter, så still gjerne et nytt spørsmål til oss i skjemaet på siden.

 • Hvilken hostesaft kan jeg bruke når jeg er gravid?

  Du kan bruke Solvipect  i dosene som står beskrevet på flasken når du er gravid. Kontakt lege dersom hosten din er svært plagsom eller langvarig. Les flere gode råd om hoste i denne artikkelen.

 • Jeg sliter litt med forstoppelse. Er det noe jeg kan ta som ikke er skadelig for fosteret?

  Forstoppelse og treg mage er vanlige plager i et svangerskap. Det er flere ting du selv kan gjøre fore å forebygge og behandle treg mage. 

  • Drikk mye vann og legg om kost- og aktivitetsvanene dine.
  • Spis matvarer som stimulerer tarmfunksjonen: Prøv kli eller linfrø blandet med syrnet melk eller yoghurt. Du kan også prøve sviskesaft eller maltekstrakt.
  • Ved treg mage kan du bruke midler som laktulose eller fiberprodukter hvis kostomlegging og andre forebyggende tiltak ikke er nok. Etter hvert kan du gradvis trappe ned og se om avføringen holder seg myk. Tarmen tar heller ikke skade ved lengre tids bruk. Ved bruk av slike midler er det vanligvis viktig å drikke mye væske i tillegg.
  • Probiotiske melkesyrebakterier kan forsøkes for å normalisere treg mage, du kan for eksempel drikke et glass biola eller lignende daglig.
  • Ved akutt, midlertidig forstoppelse, kan du bruke miniklyster som får tarmen til å tømme seg raskt. Det finnes også andre avføingsmidler som kan brukes av gravide, men du bør forsøke med forebyggende tiltak som nevnt over først. Snakk gjerne med lege/jordmor om dette på neste svangerskapskontroll.  

  Les mer om treg mage i svangerskapet i denne artikkelen.

 • Er det trygt å bruke Antibac i graviditeten?

  Ja, du kan bruke hånddesinfeksjonsmidler som for eksempel antibac både når du er gravid og ammer.
   

 • Jeg tror jeg har fått hemoroider, skyldes dette graviditeten?

  Hemoroider er vanlige hos gravide. De skyldes økt trykk i bekkenet på grunn av det voksende barnet og svangerskapshormonene som bidrar til slappere lukkemuskel i endetarmen. Det finnes flere produkter som trygt kan brukes av gravide, blant annet Ac3 comfort endetarmsgel 

  Kontakt lege dersom du er svært plaget.

 • Er det slik at jeg ikke skal bruke vanlig nesespray når jeg er gravid?

  Det finnes flere typer nesespray mot tett nese du kan bruke når du er gravid.

  Nesespray som inneholder xylometazolin (for eksempel Otrivin, Zymelin, Nazaren) kan trygt brukes når du er gravid.

  Sprayen virker bare i nesen og tas i svært liten grad opp i kroppen din. Den vil derfor heller ikke påvirke barnet ditt. Du bør likevel ikke bruke nesesprayen i større doser enn det som er anbefalt i pakningsvedlegget (bruksanvisningen), altså høyst én dose i hvert nesebor 2-3 ganger daglig.

  Noe som gjelder for alle, uavhengig av om du er gravid eller ikke, er å unngå å bruke nesespray mer enn 10 dager i strekk. Det bør også gå minst 2 uker mellom to behandlingsperioder med nesespray. Langvarig bruk utover dette kan skade neseslimhinnen og føre til en forverring av nesetettheten, selv om du ikke lenger er forkjølet. 

  Nesespray som bare inneholder saltvann er også helt ufarlig for deg og barnet ditt, og disse kan du bruke så ofte du vil, og så lenge du har behov for det.

  I pakningsvedlegget som følger ved noen av nesesprayene kan det stå at det ikke er anbefalt til gravide, mens andre nesesprayer har informasjon om at det kan brukes. Grunnen til at ulike produsenter skriver forskjellig, er at de tar juridiske forbehold. Det kan derfor være lurt å spørre farmasøyt eller lege om hva som virkelig stemmer dersom du lurer på om du kan bruke ulike legemidler. Men nesespray kan du altså trygt bruke, så lenge de tar de forholdsreglene som er nevnt over.

 • Hvilke smertestillende anbefales til gravide?

  Legemidler som inneholder paracetamol (Paracet, Pinex, Pamol, Panodil) er som regel førstevalget mot feber og smerter hos gravide. Følg doseringen på pakken, og unngå unødvendig bruk. Ved bruk flere ganger i måneden, eller i lengre perioder (utover noen få dager) bør man kontakte lege.

  Bruk av NSAIDs (Ibux, Naproxen, Voltarol) er ikke førstevalget for gravide da de i noen tilfeller kan være uheldig for barnet og for mor, både tidlig og sent i svangerskapet. Ved behov for smertestillende midler utover paracetamol, anbefaler vi at man kontakter lege.

 • Hvit utflod som ikke klør, er det sopp?

  Det er vanlig å ha økt utflod i svangerskapet. Hos mange gravide endrer utfloden både lukt, farge og konsistens. Hos de fleste er det helt vanlig at den blir noe tykkere og hvitere, men uten sterk kløe eller vond lukt. Hvis så er tilfelle, anbefaler vi at du kontakter lege.

  Du kan lese mer om utflod i svangerskapet i denne artikkelen.

 • Hva kan jeg bruke mot fotsopp under graviditet?

  Det eneste soppmiddelet som er brukt så lenge at man kjenner seg trygg på det ved graviditet er Canesten (klotrimazol).

  Det er viktig at du bruker kremen på rett måte:
  Føttene skal alltid vaskes og tørkes godt før påføring av soppmiddel. Det er viktig å fortsette behandlingen så lenge som det er anbefalt for det enkelte legemiddelet. Symptomene blir ofte borte ganske raskt, men det kan likevel være sopp igjen på huden. Dersom man avslutter behandlingen for tidlig, kan soppen lett blusse opp igjen. Ved bruk av Canesten og Klotrimazol anbefales det å fortsette 2 uker etter at symptomene er borte. Smør kremen et stykke utenfor der du har synlige symptomer, siden det ofte er sopp i huden også i de nærmeste områdene.

  Dersom du ikke blir kvitt plagen så ta det opp med lege neste gang du skal på svangerskapskontroll.

  Les flere gode råd om fotsopp her.

 • Ønsker å bli gravid, skal jeg ta folat?

  Kvinner anbefales å ta en tablett som inneholder 0,4 mg folat hver dag fra senest en måned før forventet befruktning, samt i graviditetens første 3 måneder.  Dette er ett av de få kosttilskuddene norske helsemyndigheter anbefaler til alle som planlegger graviditet. Vanlige multivitamintilskudd inneholder for lite folat (0,2 mg). Du bør ikke ta dobbel dose med multivitaminer fordi du da kan få for mye av de fettløselige vitaminene A og D. Apotek 1 selger folsyretabletter som inneholder 0,4 mg folat.

  Eventuelt kan du kjøpe multivitamintabletter tilpasset gravide som også inneholder 0,4 mg folat. Har du ikke tatt folattilskudd før graviditeten, bør du starte så snart du oppdager at du er gravid.

  Kvinner som bruker visse typer legemidler, for eksempel mot epilepsi, kan ha behov for folattilskudd som inneholder mer enn 0,4 mg . Det samme gjelder for kvinner som tidligere har hatt svangerskap med nevralrørsdefekt hos fosteret. Høyere doser enn 0,4 mg folat må avtales med lege. Folattilskudd er unødvendig for de aller fleste. Hvis du ikke er gravid og ikke prøver å bli gravid, bør du snakke med legen din før du tar tilskudd av folat.

 • Hva kan jeg bruke mot halsbrann når jeg er gravid?

  Halsbrann og sure oppstøt er svært vanlige plager blant gravide. Syrenøytraliserende midler som Link, Novaluzid eller Titralac fås kjøpt på apotek og kan forsøkes dersom plagene blir store eller fratar deg nattesøvn. Preparatene Gaviscon, Galieve og Benegast Reduflux legger seg som et slags lokk over det sure mageinnholdet og demper dermed lekkasjen av det sure mageinnholdet opp i spiserøret. Preparatet fås i flytende form, doseposer eller som tabletter. Ubetydelige mengder av preparatet absorberes av mors kropp, og de kan derfor trygt brukes av gravide og ammende.

  For flere gode råd mot halsbrann og sure oppstøt, kan du lese denne artikkelen.

 • Hvilke hudpleieprodukter er trygge for gravide?

  Det er mange meninger og teorier om hva man kan og ikke kan bruke av produkter når man er gravid.

  Det er slik at voksen hud er en svært god barriere mot omverdenen, og tar til seg svært lite av stoffer som smøres på huden (i motsetning til ting som tas gjennom munnen). Enda mindre tas opp av stoffer fra produkter som skal skylles av, for eksempel dusjsåpe eller sjampo. Det er noen unntak som gravide bør være oppmerksomme på. Det ene er Vitamin A, som tilsettes i kremer mot aldring i huden, og noen såkalte A-vitaminkremer. Disse kremene er ikke farlige i seg selv, men vitamin A er et fettløselig vitamin som tas godt opp gjennom huden. Kombinert med den mengden vitamin A man får i seg gjennom kosten, kan totalmengden vil uheldig høy for fosteret. Se i innholdsfortegnelsen eller retinol, retinyl, vitamin A osv. Det andre man bør være litt oppmerksom på er koffein, som gjerne tilsettes i såkalte anticelulittkremer. Koffein er et sentralstimulerende stoff som tas lett opp gjennom huden, og gravide ikke bør få i seg for mye av. For eksempel anbefales det maks 2 kopper kaffe daglig til gravide. Kombineres dette med en krem som inneholder koffein, kan totalmengden igjen bli for høy.

  Det har i de senere årene også vært knyttet endel bekymring til innholdet av såkalte parabener i kosmetikk. Parabener er en gruppe stoffer som virker konserverende, og hindrer oppvekst av mikroorganismer i kremer, såper og andre kosmetiske produkter. Parabener er velutprøvde, trygge og har lav risisko for allergiske reaksjoner. Dette er grunnen til at de til nå har vært mye brukt. Det har vært diskutert om disse skal ha en hormonlignende effekt, men man har kommet fram til at denne effekten er så svak at mengden som brukes i kosmetikk og brukes på huden ikke er i nærheten av å være nok til å påvirke mennesker. Likevel, har utvalget at parabenfrie produkter blitt større etter at dette ble satt fokus på.

  Når barnet blir født, er det større grunn til å være kritisk til valg av produkter som brukes på huden til babyen. Dette skyldes at små barn har en mindre utviklet hudbarriere som tar opp mer stoffer fra omgivelsene (deriblant ting som smøres på huden). Det er også grunnen til at man ofte anbefaler produkter som er spesielt utviklet til baby eller sart/sensitiv hud.

  For mer informasjon om hva man bør være oppmerksom på av kosmetikk, mat og kosttilskudd mens man er gravid, kan vi anbefale Matportalen sin side om temaet.

 • Hvor tidlig kan jeg finne ut om jeg har blitt gravid?

  Gravidtetstester måler mengden av hormonet hCG i urinen. Alle graviditetstestene i vårt sortiment er 99 % sikre ved testing etter første menstruasjonsdag, dette er cirka 14 dager etter befruktning.

  a1 graviditetstest kan registrere hCG-hormonet allerede etter 7 dager etter befruktning, men testen er mer usikker jo tidligere målingen gjøres.

 • Har dere folsyretilskudd som ikke inneholder gelatin fra svin?

  Vi har noen produkter som kan være et alternativ for de som ønsker folsyretilskudd uten gelatin fra svin.

  Nycoplus Gravid er et produkt som ikke inneholder gelatin i det hele tatt.

  Følgende produkt inneholder gelatin fra storfe - hvis dette kan være et alternativ: Lifeline Care gravid

  Nycoplus B-kompleks inneholder 200 mikrogram folsyre og er helt uten gelatin. Du må da ta to brusetabletter for å få anbefalt mengde folsyre (400 mikrogram).

  Det finnes også alternativer som er reseptpliktige, snakk med legen din om dette.