Kvalme under svangerskapet

Omtrent 8 av 10 gravide kvinner er plaget av kvalme tidlig i svangerskapet og rundt halvparten kaster opp. Det kalles gjerne morgenkvalme, men for enkelte kan kvalmen vedvare utover dagen. Kvalme og oppkast har ingen skadelige effekter for fosteret, men påvirker livskvaliteten til den gravide.

Bilde av dame

De fleste opplever at kvalmen går over av seg selv mellom 12. og 15. svangerskapsuke, men det er også vanlig å ha plager fram til uke 20. Hos noen vedvarer plagene også etter uke 20. Noen få har så uttalt kvalme at det medfører vekttap, uttørring og elektrolyttforstyrrelser (forstyrret saltbalanse). Denne tilstanden kalles hyperemesis gravidarum, og kan ha alvorlige konsekvenser for den gravide og fosteret.

Årsak til kvalme under svangerskapet

Årsaken til svangerskapskvalme er ukjent. En teori er at den store økningen av graviditetshormoner i første del av svangerskapet kan være årsaken. Gravide som venter den førstefødde eller flerlinger er hyppigere plaget med svangerskapskvalme. Det er også større risiko for å få svangerskapskvalme dersom du også har hatt det i tidligere svangerskap.

Når bør du kontakte lege?

 • Hvis du ikke får i deg nok næring til normal vektoppgang, eller går ned i vekt.
 • Hvis du får blodig oppkast, eller oppkast som ser ut som kaffegrut.
 • Hvis du har tegn til uttørring som munntørrhet, svimmelhet og mindre urin (den blir mørkere og lukter sterkt)
 • Hvis du vurderer å bruke kvalmestillende legemidler.
 • Dersom kvalme og oppkast oppstår etter uke 9 av svangerskapet

Gode råd ved svangerskapskvalme

 • Spis små, men hyppige måltider. Lettfordøyelig mat som en tørr kjeks, ristet brød eller knekkebrød er ofte nok. Ikke la det gå mer enn 2-3 timer mellom hver matbit. Kvalmen er ofte verst på tom mage.
 • Unngå mat som er fettrik eller sterkt krydret.
 • Er du plaget av morgenkvalme bør du spise et lett måltid i sengen før du står opp. Ha gjerne et glass vann og litt kjeks stående på nattbordet eller få frokosten servert på sengen.
 • Sørg for at du får i deg nok væske. Det er varierer fra person til person, men ofte tolereres kald, klar væske med kullsyre godt (eventuelt sur drikke). Særlig om denne drikkes i små porsjoner mellom måltidene. Unngå koffeinholdige drikker. 
 • Unngå for mye stress i hverdagen, sørg for rikelig søvn og hvile.
 • Akupressur ved håndleddet har vist å kunne redusere svangerskapskvalme. Du kan bruke armbånd som utøver et lett trykk på et bestemt punkt (P6 eller neiguan-punktet) på underarmen. Apotek 1 fører Sea Band som kan brukes til dette formålet.
 • De fleste klarer seg uten bruk av legemidler. Forsøk andre tiltak først før du vurderer å bruke legemidler. Bruk av kvalmestillende medisin bør alltid vurderes i forhold til mulig risiko, og bør derfor diskuteres med lege.

Ingefærprodukter nevnes ofte i forbindelse med svangerskapskvalme. Det finnes få studier på sikkerheten ved bruk av ingefær under graviditet, men opptil 1 gram i døgnet fordelt på flere doser anses som trygt. Tilskudd av vitamin B6 (pyridoksin) kan også benyttes mot kvalme, men har ikke vist noen effekt mot oppkast. Inntak av kosttilskudd under svangerskapet bør diskuteres med lege før bruk. 

Les mer

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Apotekforeningen, Regional legemiddelinformasjon (RELIS), Tidsskrift for Den norske lægeforening, , Norsk Elektronisk Legehåndbok.
Sist oppdatert: April 2014