Svangerskapskløe

Svangerskapskløe kan være svært plagsomt, men er som regel helt ufarlig. I enkelte tilfeller kan kløen skyldes en tilstand som kalles graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase. Dette innebærer leverpåvirkning og forhøyet nivå av gallesyrer i blodet hos den gravide. Kløe er vanligvis det eneste symptomet.

Bilde av gravid mage

Årsak til svangerskapskløe

Man tror årsaken til vanlig svangerskapskløe er hormonforandringer, og at huden over magen må strekke seg kraftig når fosteret vokser. Tørr hud kan også gi kløe.

Det er ukjent hvorfor graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase oppstår. En teori er at leveren påvirkes av de høye hormonnivåene i svangerskapet. Dette fører til at mengden gallesyrer i blodet øker og gir kløe hos moren.

Forekomst av svangerskapskløe

 • Omtrent 5 % av alle gravide får plager med kløe i svangerskapet.
 • Tallene er usikre, men graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er påvist hos 1-3 % av gravide kvinner i Skandinavia.
 • Risikoen for å utvikle graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er høy dersom en har hatt det i tidligere svangerskap.

Symptomer og forløp

Kløen starter ofte på magen, og kan være alt fra mild til så kraftig at man ikke får sove om natten. Kløen forsvinner kort tid etter fødselen.

Ved graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er kløen ofte lokalisert til håndflater og fotsåler. Det kan også klø andre steder på kroppen. Kløen er gjerne mest plagsom om natten. I sjeldne tilfeller kan huden bli gul som et tegn på gulsott. Tilstanden oppstår i de fleste tilfellene i løpet av de tre siste månedene av svangerskapet. I verste fall kan tilstanden føre til for tidlig fødsel eller fosterdød.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved sterk kløe i svangerskapet. Det er viktig å få legens eller jordmorens vurdering.
 • Ved mye kløe sent i svangerskapet bør det tas blodprøver for å avdekke mulig leverpåvirkning.

Hva kan du gjøre selv ved svangerskapskløe

Har du vanlig svangerskapskløe uten leverpåvirkning er det enkelte råd du kan følge for å minske plagene:

 • Bruk dusjolje eller en mild såpe med lav pH i dusjen. Såpe tørker ut huden, noe som kan forverre kløen.
 • Smør deg med en god og mild krem eller lotion hver dag.
 • Bruk løstsittende bomullsklær innerst mot huden.
 • Hold soverommet kjølig. Varme og svette gjør kløen verre.
 • Prøv å la være å klø. Kløen blir verre hvis huden blir sår.
 • Bruk bomullshansker hvis du klør deg i søvne.

Behandlingsoversikt

Ved sterk kløe anbefales hvitvask sinkliniment. Hvitvask pensles på huden og gir en kjølig lindring (ekstra lindrende hvis den er kald ved påføring). Sinkliniment fins også i sprayform (A-Derma cytelium). Hvis kløen er svært plagsom kan lege forskrive legemidler mot kløen. Ved graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase finnes det legemidler som vil normalisere nivået av gallesyrer i blodet. Hudkløen vil bedre seg og risikoen for fosteret reduseres.

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Lilleborg.
Sist oppdatert: April 2014