Toksoplasmose

Toksoplasmose er en sykdom som vanligvis gir få eller ingen symptomer. Dersom gravide smittes kan det gi alvorlig infeksjon hos fosteret. Infeksjonen kan føre til spontanabort eller misdannelser. En blodprøve kan vise om den gravide har hatt sykdommen tidligere, og dermed er beskyttet mot ny infeksjon.

Bilde av en katt

Årsak til toksoplasmose

Parasitten Toxoplasma gondii er årsaken til sykdommen toksoplasmose. Parasitten formerer seg som oftest hos katter som skiller ut smittsomme former via avføringen. Mennesker kan smittes ved å spise infisert kjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt, ved å spise mat som er forurenset på overflaten eller ved direkte kontakt med katteavføring.

Forekomst av toksoplasmose

Toksoplasmose er ikke farlig for ellers friske personer som ikke er gravide eller har nedsatt immunforsvar.

 • Gravide som ikke har hatt sykdommen tidligere, kan ved smitte overføre parasitten til fosteret. Infeksjonen kan føre til spontanabort eller misdannelser hos fosteret.
 • Personer med nedsatt immunforsvar, som for eksempel HIV-positive, kan få alvorlig sykdom ved smitte av parasitten.

Symptomer på toksoplasmose

De fleste som får toksoplasmose har ingen sykdomstegn, og mange har vært smittet uten å vite om det. Omtrent en av fem får lette influensalignende plager som slapphet, muskel- og leddsmerter, feber, hodepine, sår hals og hevelse av lymfeknutene.

Når bør du kontakte lege?

Ved mistanke om å ha blitt påført smitte under svangerskapet. En blodprøve som tas 2-3 uker etter mulig smitte kan påvise eventuell infeksjon.

Sykdomsforløp ved toksoplasmose

Det tar 1-3 uker fra man smittes til eventuelle symptomer på sykdommen oppleves. Milde influensalignende symptomer vil kunne komme og gå i en periode, men vil som regel forsvinne i løpet av et par måneder. Under infeksjon med parasitten danner kroppen antistoffer som gir effektiv beskyttelse ved senere smitte.

Forebyggende råd for å unngå smitte

Gravide som ikke har hatt sykdommen tidligere bør ta forholdsregler for å unngå smitte.

 • Det er generelt viktig å ha god kjøkkenhygiene ved matlaging. Vask hender før håndtering av mat.
 • Unngå kjøtt og kjøttprodukter som ikke er grundig stekt eller kokt eller ikke har vært dypfryst.
  • Smittestoffer i kjøtt drepes ved varme over 60 ° C i minst 4 minutter eller ved nedfrysing til -18 ° C i minst 2 døgn.
  • Toksoplasmose overlever trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt.
 • Uskrelte grønnsaker og frukt som spises rå må vaskes grundig.
 • Har du katt bør du overlate stellet til andre. Kattesanden bør tømmes daglig slik at smittestoffene som eventuelt skilles ut i avføringen ikke rekker å bli smittefarlige. Innekatter som kun spiser tørrmat, boksemat eller kokt mat blir ikke smittet av parasitten.
  • Det er de unge utegående kattene som oftest er smittefarlige. Når katten smittes for første gang sprer den mengder av smittestoffer i cirka 2 uker via avføringen. Ved senere infeksjoner sprer den vanligvis ikke smitte.
 • Vær oppmerksom på at parasittegg fra katteavføring kan overleve i flere år. Sandkasser for barn og hagejord kan være mulige smittekilder.
 • Bruk hansker og vask deg godt etter at du har arbeidet i hagen eller med jord.
 • Parasitten er mer utbredt i Sør-Europa og andre milde og fuktige strøk. Ved feriereiser bør en velge spisesteder hvor den hygieniske standarden er tilfredsstillende. Vær også spesielt oppmerksom på de forebyggende rådene.
 • Feriereiser med opphold under mer primitive forhold (lav hygienisk standard) øker smittefaren, og anbefales ikke under svangerskapet.

Behandlingsalternativer ved toksoplasmose

Sykdommen går over av seg selv, og skal som regel ikke behandles hos ellers friske personer og ikke-gravide. Gravide, nyfødte og personer med nedsatt immunforsvar behandles med legemidler mot parasitten. Behandlingen og oppfølgingen utføres som regel av spesialister.

Les mer

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Folkehelseinstituttet, artikkelen "Vask hender og klapp katten om du vil!" fra Legemidler og samfunn (7/2000), Matportalen.
Sist oppdatert: Mars 2014