Bilde av en gravid dame som holder seg på magen

Treg mage i svangerskapet

Begreper som treg mage, obstipasjon eller forstoppelse brukes for å beskrive at avføringen går uvanlig sent gjennom tarmsystemet og er vanskeligere å få ut. Dette er et vanlig problem blant gravide. Den gravide føler seg gjerne ”oppblåst” i magen og kan ha magesmerter. Avføringen kommer sjeldnere enn ellers og er hard og knollete.

 • Hva skyldes treg mage?

  Svangerskapshormoner påvirker den gravides fordøyelsessystem og gjør at musklene i tarmveggene jobber langsommere. Dette fører til god oppsuging av næringsstoffer i tynntarmen, noe som er positivt for mor og for det voksende barnet i magen. Samtidig bidrar den langsomme bevegelsen gjennom tykktarmen til at det suges opp mer væske fra avføringen. Dermed blir denne hardere og vanskeligere å presse ut.

  Trykket fra den voksende livmoren mot tykktarmen kan også ha negativ innvirkning på problemet.

 • Hva kan du gjøre selv?
  • Fiberrik mat som grove kornprodukter, frukt og grønt vil sammen med rikelig væskeinntak bedre problemet for de fleste.
  • Surmelksprodukter kan ha en gunstig virkning, og svisker er effektivt for mange.
  • En spiseskje linfrø kan legges i vann over natten og spises morgenen etter. Mange syns den slimete konsistensen er litt ekkel, men utblandet i yoghurt eller liknende merker man ikke mye til dette, og det er nettopp den smørende effekten på tarmveggenes innside som hjelper mot forstoppelsen. Frøene har best effekt om de ikke tygges, og tørre linfrø har motsatt effekt om du ikke er påpasselig med å drikke rikelig.
  • Fysisk aktivitet bidrar til økt bevegelse i tarmen og vil ofte være til svært god hjelp.

  Hvis du ikke får ønsket virkning ved å prøve disse rådene, finnes det reseptfrie avføringsmidler på apoteket som er trygge å bruke for gravide. Laktulose er eksempel på et avføringsmiddel i flytende form som påvirker problemet på flere måter. Miksturen bidrar til at mer væske forblir i tarmen slik at avføringen blir mykere, samtidig som tarmbevegelsene stimuleres slik at avføringen passerer raskere gjennom tykktarmen.

 • Treg mage og fødsel

  Mange gravide er engstelige for hva som vil skje ved fødselen om de også da har treg mage og avføring i tarmen. Jordmødre kan lett glemme å snakke med gravide om dette, og det kan være vanskelig for den gravide å ta opp dette litt pinlige temaet.

  Det er sjelden noe problem med avføring under fødselen fordi det hormonet som setter i gang sammentrekninger i livmoren / rier også påvirker musklene i tarmen til økt aktivitet. Dermed tømmer tarmen seg som regel effektivt mens du ennå er nokså tidlig i fødselsforløpet. De aller fleste er hjemme i denne fasen.

  Om du er blant de få som har hard avføring i tarmen når du er kommet langt ut i den aktive fasen av fødsel og er på fødeavdelingen, kan du snakke med jordmor om dette. Hun vil da antakelig tilby deg et lite klystér med et mildt avførende middel som settes inn i endetarmen. Etter få minutter vil du få avføringstrang.

  Det går ikke an å trykke ut barnet uten samtidig å trykke ut den avføringen som eventuelt er igjen i endetarmen. Det er heller ikke tilfeldig at de fleste barn kommer til verden med nesa vendt mot mors endetarm. Forskning viser at det er bra for barnet å få mors tarmbakterier, for lettere å bygge opp sin egen tarmflora. For de som jobber i en fødeavdeling, er dette en naturlig del av fødselsprosessen og av deres arbeidshverdag.

 • Hemoroider

  Hemoroider er utposninger av blodårene i tarmveggen enten på innsiden eller utsiden av endetarmens lukkemuskel. Disse kan være svært smertefulle og er en vanlig plage blant gravide.

  Hemoroider skyldes økt trykk i bekkenet på grunn av det voksende barnet, og svangerskapshormonene som bidrar til slappere lukkemuskel i endetarmen. Treg mage kan forverre problemene hvis du har hemoroider fordi kraftig trykking ved toalettbesøk kan føre til større utposninger. Ved hard avføring kan blodårene sprekke opp litt slik at det kommer blod sammen med avføringen.

  • Fordi hard avføring kan forverre problemet, er rådene for å avhjelpe problemet i hovedsak de samme som ved treg mage.
  • Bekkenbunnsøvelser eller ”knipeøvelser” vil styrke lukkemuskelen i endetarmen og bedrer situasjonen for mange.
  • Du kan også få lindrende salver på apoteket om hemoroidene er svært plagsomme, men midler som inneholder kortison anbefales vanligvis ikke så lenge du har barn i magen. Bruk av kuldepakninger kan lindre smerten Husk å ha stoff mellom posen og huden for ikke å få frostskader på hud og slimhinner.

  En sjelden gang er det aktuelt å vurdere å fjerne hemoroider kirurgisk, men det er svært sjelden man gjør dette hos gravide. Plagene forsvinner gradvis eller blir betydelig mindre hos nesten alle etter fødselen, når det store trykket i bekkenet er borte og de hormonelle påvirkningene gjennom svangerskapet opphører.

 • Når bør du kontakte jordmor eller lege?
  • Hvis du ikke opplever at de nevnte rådene hjelper deg,
  • Om du har store smerter eller stadig blør fra tarmen
  • Dersom du stadig må bruke midler mot treg mage eller hemoroider.

  Snakk gjerne om plagene når du er på de ordinære svangerskapskonsultasjonene hos jordmor eller lege.

  Utarbeidet i samarbeid med jordmor Hege Kaspersen.

  Kilder: Matportalen, Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Brunstad, A., Tegnander, E.: Jordmorboka, Akribe AS, 2010

  Oppdatert: Februar 2016