Bilde av gravid dame

Utflod i svangerskapet

Det er vanlig å ha økt utflod i svangerskapet. Under graviditeten øker blodsirkulasjonen til skjedeslimhinnen, livmorhalsen og livmoren, cellene vokser i raskere tempo og avstøtes i større grad enn hos ikke-gravide kvinner. Det blir derfor mer utflod, og den vil hos mange endre både lukt, farge og konsistens. Hos de fleste blir den noe tykkere og hvitere.

 • For ditt eget velvære

  Unngå overdreven vasking og bruk av såpe nedentil. Bruk en uparfymert intimvask med lav pH-verdi som bidrar til å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon.

  • Dusj deg gjerne en ekstra gang nedentil med rent vann daglig.
  • Det er lurt å bytte truseinnlegg hyppig for å unngå ubehag som følge av økt fuktighet på grunn av utflod.
 • Soppinfeksjon

  Et mindre surt miljø og høyere glykogeninnhold i skjeden under svangerskapet gjør at gravide er mer utsatt for soppinfeksjon. Antibiotikabehandling på grunn av andre infeksjoner kan også gjøre at du er mer disponert for soppinfeksjon. Dette skyldes ubalanse i den beskyttende bakteriefloraen.

  Soppinfeksjon gir en tykk, hvit utflod med cottage cheese-lignende klumper. Kløe og en brennende følelse, spesielt ved samleie, er typiske symptomer. Infeksjonen er ufarlig og går ofte over av seg selv.

  Soppdrepende krem og vagitorier er effektiv behandling mot infeksjonen. Konferer gjerne med lege eller jordmor før du starter behandlingen. Gravide bør være forsiktige med å bruke applikator i skjeden. Vagitorier føres istedet inn i skjeden med fingrene. Ved gjentatte infeksjoner kan det hende at partner også bør behandles. Kontakt i tilfelle lege.

  Mange opplever at det hjelper å redusere sukkerinntaket, men denne sammenhengen er ikke vitenskapelig dokumentert. 

 • Bakteriell ubalanse/vaginose

  Det finnes en rekke ”snille” bakterier i kvinnens vaginalslimhinne. I svangerskapet kan mer fukt og endret surhetsnivå i skjeden føre til at enkelte bakterier får overtaket og dominerer over andre. Såkalt bakteriell vaginose gir lite plager, men medfører økt utflod med en skarp, fiskeliknende lukt og gråhvit farge. Man trenger vanligvis ikke behandling om man ikke har uttalte plager som svie, kløe og smerter ved samleie.

  Melkesyregel eller kapsler med melkesyrebakterier som brukes vaginalt er god hjelp for mange.

 • Alvorligere infeksjoner i underlivet

  Klamydiainfeksjon, trikomonas og herpes genitalis er mer alvorlige infeksjoner i underlivet som kan ha uheldige konsekvenser for den gravide og barnets helse.

  Kontakt lege hvis du har endret utflod i kombinasjon med sviende vannlatning, samleiesmerter, leddsmerter eller mer generelle infeksjonstegn som feber, slapphet og hodepine. Det finnes effektiv behandling mot de fleste underlivsinfeksjoner. Selv i de tilfellene der man ikke kan fjerne årsaken til infeksjonen, som ved herpes genitalis, vil behandling av mor forebygge sykdomsutbrudd og eventuelle skadelige konsekvenser for barnet på grunn av smitte ved fødsel.

 • Tyntflytende blank utflod ved termin

  Slimpluggen som dannes i livmorhalsen i svangerskapet beskytter barnet mot infeksjoner utenfra. Mot termin vil livmorhalsen modnes. Den blir mykere og kortere og holder dermed dårligere på slimpluggen. Hos de fleste gravide vil slimpluggen løse seg opp og komme ut som rikelig tyntflytende, blank utflod. I sjeldnere tilfeller kommer den ut som en tydelig slimpropp.

  Både livmorhalsen og skjedeslimhinnene produserer mye slim mot termin. Det kan være vanskelig å vite om det er fostervannet som har gått eller om det er tyntflytende slim som renner ut.

  Ved sikker vannavgang bør du ringe til fødeavdelingen og snakke med jordmor. Du vil få spørsmål om fargen på vannet, barnets bevegelser, om hvordan barnet lå ved siste kontroll, og om eventuelle sammentrekninger eller rier. Jordmor gjør avtale med deg om hvordan du skal forholde deg videre.

  Er du i tvil om du har vannavgang eller om det er tyntflytende slim som renner, tar du vare på det som er blitt vått og kontakter jordmor på fødeavdelingen. Spørsmål om vannavgang kan ofte avklares over telefonen, andre ganger er det nødvendig å reise til fødeavdelingen for en kontroll. 

  Utarbeidet i samarbeid med jordmor Hege Kaspersen.

  Oppdatert: Februar 2016