Bilde av mann som ser i hodebunnen

Flass og tørr hodebunn

Et lett hvitt dryss på skuldrene skyldes vanligvis tørr hodebunn. Det er først når flakene er større enn et knappenålshode det kalles flass. Flass er gjerne mest plagsomt om høsten og vinteren når luften blir tørr.

 • Hva skyldes flass?

  Flass skyldes at hodebunnen reagerer på en gjærsopp som alle har på kroppen. Dette fører til at huden i hodebunnen avstøtes raskere slik at det dannes flass. Flass kan utløses av at man har mye av soppen, eller er spesielt følsom for den.

  Flass i tørr hodebunn faller ned på skuldrene, mens flass i fet hodebunn gjerne blir sittende fast som flassbelegg.

  Kraftig flass i kombinasjon med fet hodebunn kan skyldes seboreisk eksem. Ved seboreisk eksem reagerer huden med kløe, utslett og flass. Eksemet kommer gjerne i hodebunnen, men er også vanlig rundt nesen, øyevipper og bak ørene. Flass i hodebunnen kan også skyldes psoriasis.

 • Hvordan kan du forebygge flass?
  • Få sjampoen til å skumme i hendene før du masserer den inn i håret, så irriteres hodebunnen mindre. Skyll hodebunnen nøye etter sjamponering og eventuelt etter bruk av balsam. 
  • Forsøk å unngå at stylingprodukter kommer i kontakt med hodebunnen, spesielt hvis de inneholder alkohol som kan tørke ut huden.
  • Unngå stress og få nok hvile slik at du får overskudd. Flass kan forverres hvis man føler seg sliten.
 • Egenbehandling av flass

  Drysser det små hvite flak på størrelse med støvkorn, har du sannsynligvis bare tørr hud i hodebunnen. Det kan være nok å bytte til en mildere sjampo, og eventuelt prøve en gele som gir fuktighet til hodebunnen.

  Ved mild flassing anbefales bruk av en mild flass-sjampo i utsatte perioder, for eksempel i vinterhalvåret. Her finnes det gode alternativer både for tørt hår/hodebunn og for fett hår/hodebunn.  

  Ved moderat til kraftig flass anbefales en innledende 4 ukers kur med en spesialsjampo, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling for å holde flassingen i sjakk. Spesialsjampoer inneholder legemidler som reduserer soppmengden og dermed også flassingen. Bruk en mild sjampo når du vasker håret mellom hver behandling.

  Ved flassbelegg (skorper) i hodebunnen, kan du bruke salisylsyre oljeliniment. Oljen masséres inn i hodebunnen og får skorpene til å løsne, slik at du kan vaske dem vekk.

 • Når bør du kontakte lege?
  • Ved kraftig flassing og intens rødhet i hodebunnen, eventuelt også andre områder som for eksempel knærne og albuene
  • Ved flekkvis håravfall i kombinasjon med flass
  • Ved sterk kløe og rød flassende hud i hodebunnen
  • Ved kraftig flassing som ikke blir bedre etter en kur med spesialsjampo

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Felleskatalogen, produsentinformasjon

  Oppdatert: Oktober 2016