Bilde av mann som børster seg

Hårtap

Alle mennesker mister 100-150 hårstrå om dagen, men mange mister mer enn det, noe som gjør at håret kan tynnes ut. Håravfall skyldes i de fleste tilfeller arv, men kan også komme av sykdom, legemiddelbehandling eller i etterkant av graviditet. Hårtap er for mange en psykisk belastning.

 • Arvelig hårtap

  I noen familier er det vanlig at håret er veldig tynt i 20 års alderen, i andre familier er det normalt å ha tykt hår helt til 90 års alder. Variasjonene er store. Rundt 75 % av menn og 20 % av kvinner i vår verdensdel rammes av androgen alopeci der hårsekken blir mindre og svakere og ikke klarer å holde fast på hårstrået.

  Hos menn ses hårtapet som økende viker ved tinningene og utvikling av måne. Hos kvinner er hårtapet ofte lokalisert mot pannen og i issen, men håravfallet er mer beskjedent og diffust.

 • Hva kan du gjøre selv
  • Bruk skånsomme og pleiende hårprodukter, og unngå kjemisk behandling av håret i form av permanent, farging eller bleking.
  • Unngå hyppig varmebehandling med for eksempel hårruller eller varmebørste
  • Mangel på visse vitaminer og mineraler er sett i sammenheng med håravfall. For eksempel er flere B-vitaminer viktige for å bevare normal hårvekst.
 • Behandling av arvelig hårtap

  Ingen legemiddelbehandling får hår til å gro på skallet isse. Behandlingen må av den grunn startes tidlig og må fortsettes for å opprettholde effekten.

  Recrea Forte er et reseptfritt legemiddel mot arvelig håravfall. Recrea Forte kan stimulere eller stabilisere hårveksten ved tidlige og mindre uttalte stadier av arvelig håravfall hos menn og kvinner over 18 år. Man tror at Recrea Forte virker ved å øke blod- og næringstilførselen til hårsekkene. På denne måten kan hårsekkene, som tidligere ikke klarte å holde fast på hårstråene, få ny kraft og i noen tilfeller til og med begynne å produsere nye hårstrå. Bruk alltid en silikonfri sjampo, ettersom silikon danner en hinne på hodebunnen og hindrer Recrea Forte å trenge inn i hårsekken.

  Arvelig håravfall knyttes til det mannlige kjønnshormonet testosteron. Kroppen bryter hormonet ned til en annen forbindelse, stoffet dihydrotestosteron (DHT) og hårsekker kan ha en arvelig følsomhet for dihydrotestosteron. Det reseptpliktige legemiddelet Propecia senker nivået at DHT og slik kan håravfallet reduseres samtidig som hårveksten stimuleres.

  Du kan skjule hårtapet med hårerstatninger, parykker, tupéer eller kunstige magnetiske fibre du drysser der hvor håret er blitt tynt. Det går også an å flytte hårrøtter fra siden av hodet og plante dem på toppen. Der vil de fortsette å vokse, upåvirket av mannlige kjønnshormoner. Det er en ufarlig, men omfattende behandling.

 • Når bør du kontakte lege?
  • Kontakt lege når du merker unormalt håravfall. Hårtapet kan ha mange forskjellige årsaker og riktig behandling krever riktig diagnose.
  • Dersom reseptfri behandling ikke gir ønsket effekt. Legen kan vurdere å skrive ut resept på Propecia. Dette legemiddelet har ikke markedsføringstillatelse i Norge, men kan skaffes etter spesiell søknad fra lege.

  Kilder: Norsk Helseinformattik (NHI), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), leverandørinformasjon

  Oppdatert: Januar 2015