Illustrasjonsbilde

Hjerte og blodårer

På disse sidene finner du informasjon om vanlige hjerte-karsykdommer og riktig legemiddelbruk i forbindelse med behandling av disse. Se også hvilke produkter som kan være aktuelle.

 • Bilde av en blodtrykksmansjett

  Blodtrykk

  Har du for høyt blodtrykk uten å vite om det? Her finner du mer informasjon om høyt og lavt blodtrykk, samt en oversikt over apparater som gjør det enkelt å måle og kontrollere blodtrykket på egen hånd. 

 • Bilde av lege som måler blodtrykk

  Høyt blodtrykk

  Visste du at høyt blodtrykk er en risikofaktor for utvikling av hjerteinfarkt, hjerneslag og nyresykdom?  Les mer om symptomer og årsaker, samt hva du selv kan gjøre dersom du har fått konstatert for høyt blodtrykk.   

 • Bilde av en mann som spiser mat

  Høyt kolesterol

  Høye nivåer av kolesterol i blodet (hyperkolesterolemi) øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Livsstilsendringer med røykekutt, sunt kosthold og mosjon er hjørnesteinene ved behandling av høyt kolesterol.

 • Bilde av glitterhjerte

  Angina Pectoris

  Angina pectoris (hjertekramper) er en vanlig tilstand hos eldre, og skyldes nedsatt blodtilførsel til hjertemuskelen. Her kan du lese mer om årsaker til angina pectoris og hvordan utvikling av alvorlig sykdom kan forebygges.

 • Bilde av et glasshjerte

  Hjertesvikt

  Hjertesvikt er en tilstand der hjertets pumpeevne er nedsatt. Her kan du lese om hvordan dette påvirker kroppen, og hvordan det behandles.

 • Bilde av et hjerte

  Hjertearytmier

  Hjertearytmier (forstyrrelse i hjerterytmen) opptrer når de elektriske impulsene som samordner hjerteslagene ikke fungerer normalt. Noen hjertearytmier er plagsomme, men uskyldige, mens andre er alvorlige og kan føre til hjertestans og død.

 • Bilde av bena til to mennesker

  Blodpropp i beina

  Ved blodpropp i beina, eller dyp venetrombose (DVT), danner det seg en blodpropp i de dype venene. Som oftest oppstår slike blodpropper i leggen.

 • Bilde av en himmel

  Hjerneslag

  Hjerneslag skyldes enten blodpropp eller blødning i hjernen. Her kan du lese mer om hvordan arv og livsstil påvirker risikoen for hjerneslag, og hvordan tilstanden behandles.

 • Bilde av animerte lundger

  Blodpropp i lungene

  Blodpropp i lungene (lungeemboli) er en tilstopping av en eller flere blodårer i lungene. Blodpropp i lungene oppstår vanligvis etter at det har dannet seg en blodpropp i de store blodårene i bena eller i bekkenet.

 • Arterielle leggsår

  Arterielle leggsår oppstår når blodtilførselen i bena er for dårlig, noe som gir oksygenmangel (iskemi) i hud og underliggende vev. Slike sår er som regel smertefulle og dersom de ikke behandles kan de i verste fall føre til koldbrann og amputasjon.

 • Venøse leggsår

  Venøse leggsår oppstår når veneklaffene i blodårene ikke fungerer som de skal. Væske siver ut i vevet og kan gi sår på innsiden av leggen som ikke vil gro uten god og langvarig sårbehandling.

 • Årebetennelse

  Årebetennelse (tromboflebitt) er en betennelse i åreveggen i en overflatisk vene, som oftest på leggen. En årebetennelse kan være smertefull, men er vanligvis en godartet tilstand som går over uten behandling.

 • Anemi, jernmangel og jernmangelanemi

  Ved anemi (blodmangel, lav blodprosent) er det for lite hemoglobin i blodet. Jern er en av byggesteinene i hemoglobin, og mangel på jern er den vanligste årsaken til anemi. Typiske symptomer ved anemi er slapphet og tretthet.

 • Hepatitt A

  Hepatitt A er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt-A-virus (HAV) gjennom forurenset drikke og mat, og unntaksvis via blod. Vanlige symptomer er slapphet, kvalme, magesmerter og gulsott. Hepatitt A går stort sett over av seg selv, og gjennomgått infeksjon gir varig immunitet.

 • Hepatitt B

  Hepatitt B er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt B viruset. Smitte skjer gjennom blod, blodprodukter, spytt og ved ubeskyttet seksuell kontakt. De fleste har få symptomer, mens noen får symptomer som slapphet, kvalme, magesmerter og gulsott.  Hepatitt B smitte kan hos noen få utvikle seg til en kronisk tilstand.

 • Hepatitt C

  Hepatitt C er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt C viruset. Smitte skjer hovedsakelig gjennom blod ved bruk av urene kanyler hos injiserende misbrukere. Hepatitt C gir vanligvis få symptom, og blir kronisk hos rundt 70- 80 % av de smittede.

 • Illustrasjonsbilde: Hjerte i hånd

  Risikotest for hjertesykdommer

  Å kjenne egen hjertehelse er viktig for å kunne iverksette tiltak så tidlig som mulig. Apotek 1 har i samarbeid med Feiringklinikken utviklet en risikotest som kan vise om man er i faresonen for å utvikle hjertesykdommer.

 • Bilde av et par

  Hjerteinfarkt

  Visste du at kvinner og menn ofte har ulike tegn på hjerteinfarkt? Lær deg symptomene, så kan du redde liv!