Årebetennelse

Årebetennelse (tromboflebitt) er en betennelse i åreveggen i en overflatisk vene, som oftest på leggen. En årebetennelse kan være smertefull, men er vanligvis en godartet tilstand som går over uten behandling.

Årebetennelse

Betennelsen sitter i de overflatiske venene som er blodårene som transporterer blodet tilbake til hjertet. I en avgrenset del (noen centimeter) er åreveggen betent og inne i blodåren dannes en blodpropp (trombe).

Årsaker til årebetennelse

Åreknuter regnes som hyppigste årsak til årebetennelse. Årebetennelse ved injeksjonsstedet når medisin blir gitt intravenøst (rett i vene) forekommer også.  Andre årsaker kan være infeksjoner og langsom blodstrøm i årene, som for eksempel ved sengeleie etter operasjoner.

Forekomst av årebetennelse

Årebetennelse er ikke uvanlig og 10 % av befolkningen kan oppleve tilstanden en eller annen gang.Kvinner står for 55-70 % av alle tilfellene. Gjennomsnittsalderen er 60 år, men er lavere for kvinner.

Symptomer ved årebetennelse

  • Rødt
  • Ømt (sprengende smerte) 
  • Lett hovent over venen
  • Venen kan kjennes som en litt hard "streng" under huden i det betente området

Når bør du kontakte lege?

  • Første gang for å få bekreftet diagnosen.
  • Hvis tilstanden ikke forsvinner av seg selv etter 2-3 uker.
  • Ved gjentatte årebetennelser.
  • Ved spredning fra leggen til opp mot lysken.

Behandling av årebetennelse

En årebetennelse går ofte over uten behandling etter en uke eller to. Det du selv kan passe på er å sitte med beina høyt, og være forsiktig med å være for mye i ro/ligge til sengs. Ved tydelig hevelse kan elastiske bind eller kompresjonsstrømper  være nyttig å bruke i 1-2 uker. Slike kompresjonsstrømper kan også brukes forebyggende for å unngå åreknuter og andre tilstander som skyldes dårlig blodsirkulasjon i beina.

Legen din kan eventuelt skrive ut resept på betennelsesdempende salver eller tabletter, og i enkelte tilfeller blodtynnende legemidler. Antibiotika brukes ikke, da betennelsen ikke skyldes en infeksjon.

Les mer

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk Helseinformatikk, Lommelegen,
Sist oppdatert: Juli 2013