Årebetennelse

Årebetennelse (tromboflebitt) er en betennelse i åreveggen i en overflatisk vene, som oftest på leggen. En årebetennelse kan være smertefull, men er vanligvis en godartet tilstand som går over uten behandling.

Årebetennelse

Betennelsen sitter i de overflatiske venene som er blodårene som transporterer blodet tilbake til hjertet. I en avgrenset del (noen centimeter) er åreveggen betent og inne i blodåren dannes en blodpropp (trombe).

Årsaker til årebetennelse

Åreknuter regnes som hyppigste årsak til årebetennelse. Årebetennelse ved injeksjonsstedet når medisin blir gitt intravenøst (rett i vene) forekommer også.  Andre årsaker kan være bruk av p-piller, enkelte kroniske tilstander (f.eks. enkelte typer kreft), infeksjoner og langsom blodstrøm i årene, f.eks. ved sengeleie etter operasjoner.

Forekomst av årebetennelse

Årebetennelse er ikke uvanlig, hele 10 % av befolkningen opplever tilstanden en eller annen gang i løpet av livet. Kvinner står for 55-70 % av alle tilfellene. Gjennomsnittsalderen for å få årebetennelse er 60 år, men er lavere for kvinner enn for menn.

Symptomer ved årebetennelse

Typiske plager ved årebetennelse er:

  • rødfarge i huden
  • ømhet og ubehag (f.eks.sprengende smerte) 
  • hovenhet over venen
  • at venen kan kjennes som en litt "hard streng" under huden i det betente området

Når bør du kontakte lege?

  • Første gang for å få bekreftet diagnosen.
  • Hvis tilstanden ikke forsvinner av seg selv etter 2-3 uker.
  • Ved gjentatte årebetennelser.
  • Ved spredning fra leggen til opp mot lysken.

Behandling av årebetennelse

En årebetennelse går ofte over uten behandling etter en uke eller to. Det du selv kan passe på er å sitte med beina høyt, og være forsiktig med å være for mye i ro/ligge til sengs. Ved tydelig hevelse kan elastiske bind eller kompresjonsstrømper  være nyttig å bruke i 1-2 uker. Slike kompresjonsstrømper kan også brukes forebyggende for å unngå åreknuter og andre tilstander som skyldes dårlig blodsirkulasjon i beina.

Legen din kan eventuelt skrive ut resept på betennelsesdempende salver eller tabletter, og i enkelte tilfeller blodtynnende legemidler.

Les mer

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI), Norsk legemiddelhåndbok

Oppdatert: Desember 2016