Redusering av arr i huden

Arrbehandling

Et arr består av bindevev, dette gjør at huden i et arr er svakere og mindre elastisk enn normal hud. Et arr vil i starten være rødt, litt hardt og det hever seg ofte utover. Etter noen måneder vil arret som regel bli mindre synlig, men hos noen dannes det varig skjemmende arr.

 • Risikofaktorer for å utvikle arr
  • Noen hudområder er mer utsatt for arrdannelse enn andre, slik som skuldre, hake/kjeve, ører, brystbein og legger.
  • Man får oftere arr i hud som er godt strukket ut, og yngre opplever oftere å få arr enn eldre siden huden er strammere.
  • Personer med mørk hud har større sjanse for arrdannelse enn de med lys hud.
  • I sår med stor overflate, for eksempel brannsår, øker strekket i huden og gir økt arrdanning. Økt arrdanning ses også ved infiserte sår.
 • Ulike typer arr

  Hypertrofiske arr
  Hvis det er mye strekk i huden der såret er, kan man av og til se at det tilhelende området blir litt tykkere enn vanlig. Det er dette som kalles hypertrofiske arr. Denne type arr kan være vanskelig å skille fra normale arr, og ofte vil arrvevet være en kombinasjon av disse to.

  Keloider
  Noen ganger kan arr i huden bli til store, glatte og harde ”utvekster”. Dette kalles keloider og de går ofte utover det opprinnelige såret og gir plager som smerter og kløe. De fleste danner ikke slike arr, mens andre kan få det til og med etter insektsstikk eller kviser. Keloider kan dannes på hele kroppen, men opptrer oftest på øvre del av rygg og bryst, samt på skuldre. Personer med mørk hud utvikler oftere keloider.

  Det er viktig å være klar over at alle arr modnes over 1-2 år, og at det er først etter så lang tid man kan fastslå hvordan arret vil bli seende ut.

 • Hva kan du gjøre selv?

  Det finnes silikonprodukter som kan brukes til å redusere arrdanning og samtidig gjøre arrvevet mykere og mindre kløende. Slike produkter kan brukes på gamle arr for å forbedre det kosmetiske utseende, men det beste er å bruke de så snart såret er lukket for å forebygge utvikling av skjemmende arr.

  Silikonprodukter finnes som plaster eller gele som stivner på huden. Felles for disse er at de slipper gjennom fuktighet slik at huden får puste samtidig som den leger seg naturlig. Forskning har vist at slik behandling har god effekt og gir lite bivirkninger både for hypertrofiske arr og keloider.

  Produktene bør sitte på huden hele døgnet, men det kan være nødvendig med en tilvenning i starten. Kompressene gir ikke smerte når en tar de av og passer av den grunn godt til barn. Hvor lenge arrene skal behandles varierer fra person til person og er avhengig av arret og hvor gammelt det er. De første resultatene kan du se etter allerede 2 måneder, men forbedringene kan fortsette i inntil 1 år.

  Dersom arret blir utsatt for sol kan det føre til at arrvevet blir mørkere enn huden rundt. Anbefalinger for hvor lenge man skal unngå soling varierer alt fra 3 måneder til 1 år. Dersom du skal være ute i solen bør du bruke en solkrem med høy faktor akkurat på arret, men husk på at huden må være helt tørr før silikonproduktene tas på igjen.

 • Når bør du kontakte lege?

  Store sår eller brannsår bør stelles og passes på av lege eller annet helsepersonell med erfaring innen sårstell. Sår i ansiktet, eller andre svært synlige steder, bør også følges opp av helsepersonell.

  Kilder: helsenett.no, Norsk Helseinformatikk, Mölnlycke, Smith-Nephew, ACO Hud
  Sist oppdatert: April 2015