Atopisk eksem (barneeksem)

Atopisk eksem (også kalt barneeksem eller atopisk dermatitt) er en tilstand med tørr, kløende og betent hud. Ingen behandling kan kurere atopisk eksem, men plagene kan lindres og forebygges. Hyppig bruk av fuktighetskrem er viktig i all behandling av atopisk eksem.

Atopisk eksem barneeksem

Årsak til atopisk eksem

Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men skyldes nok en kombinasjon av ulike faktorer. Atopisk eksem er sterkt arvelig. Dersom en eller begge foreldre har atopisk eksem, øker risikoen for at barnet skal utvikle det til 60-80 %. I tillegg tror man at luftbårne stoffer (husstøvmidd, pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen (blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming) er medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Atopisk eksem ses ofte sammen med astma og allergi.

Forekomst av atopisk eksem

Atopisk eksem er en vanlig hudsykdom. Cirka 3 % av alle spedbarn får atopisk eksem og i skolealder finnes atopisk eksem hos 15-20 %, og forekomsten er økende. De fleste blir symptomfrie i ungdomsalder, men utvikler lettere astma, allergier og håndeksem i voksen alder. Forekomsten av atopisk eksem hos voksne er 2-3 %.

Symptomer ved atopisk eksem

Ved atopisk eksem har man ofte sår og irritert hud som klør. Ofte får man røde utslett med hevelser, og av og til kan man oppleve at disse hevelsene utvikler seg til større blemmer som væsker.

Eksemet kan være på små eller store områder, og det er ikke uvanlig at eksemet flytter seg med alderen:

 • Småbarnseksem (0-2 år): Ofte ses forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.
 • Barneeksem (opp til 12 år): Utslettet vil oftest være mest uttalt i knehaser og albuebøyer, samt håndledd og fotrygg. Mange har eksem bare på ett eller noen av disse stedene. Eksemet blir tørrere og klør.
 • Tenåringer og voksne: Utslettet kan fremdeles være tilstede i albuebøyer og knehaser. I tillegg er det ofte også utslett i ansikt, på bryst, hender og andre kroppsdeler. Huden er tørr og klør, og er ofte fortykket.

Når bør du kontakte lege?

 • Hvis du har eksem som væsker.
 • Hvis du bruker midler mot atopisk eksem, og du merker ingen eller lite bedring.
 • Hvis du bruker midler mot atopisk eksem, og du får bivirkninger.

Sykdomsforløp ved atopisk eksem

Personer med atopisk eksem vil som oftest ha vekslende gode og dårlige perioder. Halvparten av barn som har atopisk eksem vil ha normal hud når de starter i skolen. Enda flere er symptomfrie i ungdomsårene, men symptomene kan komme tilbake i voksen alder.

Forebyggende råd ved atopisk eksem

For at man skal få optimal behandling av atopisk eksem er det viktig at man er klar over at det fins flere gode tiltak som kan bedre eksemet og det fins mange faktorer som kan forverre eksemet. Hvilke faktorer som kan påvirke varierer fra person til person, så det er viktig at man er obs og merker seg hvis det er noe man spesielt reagerer på.

Tiltak som kan forebygge/bedre eksem:

 • Unngå å klø på eksemet. Huden blir mer irritert og man kan få sår.
 • Sol på huden er gunstig. Det er ikke gunstig å bli solbrent, så husk å bruke solkrem med tilstrekkelig høy faktor (SPF 15 eller høyere, avhengig av hudtype).
 • Bruk bomullsklær. Ull og syntetisk nærmest huden og svette kan forverre eksemet.
 • Unngå faktorer som erfaringsmessig forverrer eksemet. Eksempler på slike faktorer kan være tørr inneluft, røyk, støvsamlende gjenstander i huset og kjæledyr.
 • Bruk vaskemiddel og tøymyknere uten parfyme. I tillegg er det viktig at alle klær skylles godt i vaskemaskinen, siden vaskemiddelrester i tøy kan irritere og forverre eksemet.
 • Velg utdanning og yrke med tanke på atopisk eksem. Yrker hvor det kan være en utfordring å ha atopisk eksem er yrker hvor huden lett kommer i kontakt med kraftige såper, eller hvor du må vaske deg ofte (for eksempel vasking, matlaging og hvis man jobber i byggebransjen).
 • Enkelte undersøkelser tyder på at amming de første 4-6 levemånedene kan bidra til å dempe eller forsinke utbrudd av atopisk eksem.

Behandling av atopisk eksem

Man kan ikke kurere atopisk eksem, så behandling tar sikte på å dempe betennelse i huden, lindre symptomer og forebygge fremtidige utbrudd. Behandling av atopisk eksem er som regel basert på fuktighetsbehandling og bruk av betennelsesdempende legemidler i perioder med utbrudd. I tillegg er det svært viktig at man har gode vaner og unngår ting som kan forverre eksemet.

Fuktighetsbehandling

Fuktighetsbehandling er svært viktig ved behandling av atopisk eksem. Fuktighetskremer gjenfukter huden og hindrer uttørring som kan føre til forverring. Det er derfor veldig viktig å smøre seg med fuktighetskrem i eksemfrie perioder, fordi dette bidrar til å redusere nye utbrudd. Det er også anbefalt at man bruker fuktighetskremer på eksemet regelmessig, gjerne flere ganger om dagen, og alltid etter dusjing og bading.

Det fins mange ulike fuktighetskremer som kan brukes ved atopisk eksem. En god krem mot atopisk eksem bør være fet og inneholde fuktighetsbevarende stoffer. Noen serier inneholder også stoffer som virker beroligende på hissig hud. Eksempler på hudpleieserier som egner seg er A-Derma Exomega, La Roche Posay Lipikar og Avène Xeracalm.

Det fins en reseptfri fuktighetsgivende krem, Canoderm, som inneholder 5 % urea (karbamid), fordelt i en bløtgjørende krembase. De som har atopisk eksem kan få denne dekket av folketrygden.

For at fuktighetsbehandlingen skal fungere optimalt er det viktig at man er forsiktig med bruk av såpe. Såpe kan tørke ut huden, og det er derfor et godt råd å bytte dusjsåpen med en dusjolje. Dusj sjeldent, og ikke bruk for varmt vann. Oljebad kan brukes flere ganger i uken, og det er gunstig å avslutte hver dusj med en dose badeolje som fordeles på kroppen de siste sekundene.

Legemidler for behandling av atopisk eksem

Kortisonkremer

Kortisonkremer og -salver er mye brukt til behandling av atopisk eksem. De virker ved å dempe betennelsen i huden, og brukes i perioder med utbrudd hvor huden er betent. I gode perioder er det som regel anbefalt at man stopper med kortisonkremen/-salven for en periode, og kun bruker fuktighetsgivende krem. Hvis man har eksem eller tørr hud er det anbefalt å smøre med fuktighetskrem når man bruker kortisonkrem/-salve, og i gode perioder mellom utbrudd.

Preparater av denne typen kan brukes over lengre tid, eller som en kort kur. Som regel er det gunstig å stoppe i perioder siden huden kan bli tynn og skjør ved bruk av kortison over lang tid. Hos barn og ungdom ser man heldigvis at dette ofte bedrer seg raskt når kortisonbehandlingen avsluttes.

Riktig bruk av kortisonkremer/-salver er viktig for å få best mulig effekt og for å unngå bivirkninger:

 • Påfør i tynt lag på selve eksemet. Unngå å smøre på frisk hud hvis mulig.
 • Påfør fuktighetskrem når kortisonkremen har trukket inn i huden, ca. 5-10 minutter etterpå.
 • Vask hendene etterpå om disse ikke skal behandles.

Huden kan bli tynn og skjør ved bruk av kortison over lang tid, men det er vist at bivirkningene på huden hos barn og ungdom forsvinner raskt når kortisonbehandlingen avsluttes. Kortisonpreparater kommer i mange ulike styrker, hvor gruppe 1 er mildest og gruppe 4 er sterkest. Hvilken styrke som brukes kommer an på hvor alvorlig eksem man har og hvor på kroppen det er. Mange kortisonpreparater kommer i forskjellige varianter, blant annet salve, krem liniment, skum og gel. Legen vil vurdere hvilken variant som passer best til den enkeltes behandling, for eksempel kan gel eller liniment være bedre å bruke enn salve og krem på hårrike hudområder eller i hodebunn.

Kortison gruppe 1 (milde)

Kortison gruppe 2 (middels sterke)

 • Apolar (inneholder desonid)
 • Locoid (inneholder hydrocortisonbutyrat)

Kortison gruppe 3 (sterke)

Kortison gruppe 4 (ekstra sterke)

Kortison kombinert med antiseptika/antibiotika

Noen kortisonpreparater er tilsatt et antiseptisk middel eller antibiotika. Disse preparatene brukes spesielt hvis man har væskende eksem ved infeksjon med bakterier eller sopp.

Immundempende legemidler som ikke inneholder kortison

Ved manglende effekt eller intoleranse for kortison kan immundempende legemidler som ikke inneholder kortison brukes.

Det fins 2 immundempende salver som kan brukes til voksne og barn over 2 år. Disse kan også brukes på områder som ansikt og hals der kortison ikke egner seg like godt. Bør ikke brukes samtidig med infeksjon i hud/eksem.

Salven smøres tynt på det aktuelle området. Ved bruk av Elidel kan fuktighetskrem påføres raskt etter påføring. Protopic er såpass fet at fuktighetskrem ofte ikke er nødvendig. Dersom fuktighetskrem likevel skal benyttes må dette ikke skje de to siste timene før eller de to første timene etter påføring av Protopic.

Behandlede hudområder skal ikke tildekkes med bandasje eller omslag. Unngå å utsette huden for langvarig solskinn eller kunstig sol som solarium. Solbeskyttelse er viktig (SPF 15 eller høyere, avhengig av hudtype).

Det fins også immundempende kapsler som kan brukes av voksne (18 år og oppover) ved alvorlig håndeksem. Det aktive stoffet er en vitamin A-analog, og har effekt på immunsystemet og betennelse. Pga. potensiell fare for fosterskader er det spesielle regler for kvinner i fertil alder. For at kvinner i fertil alder skal kunne bruke Toctino må man bruke 1, gjerne 2 komplementære prevensjonsmetoder, under behandling. Dette må man starte opp med minst 1 måned før, og man må fortsette til 1 måned etter at behandlingen er over. Resepter på Toctino er kun gyldige i 7 dager etter utstedelse, og resepten gjelder kun for 30 dagers behandling av gangen.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen, pasientutgave 

Annen behandling

Kaliumpermanganat

Stoff som tilsettes badevannet og virker desinfiserende på betent og væskende eksem. Kaliumpermanganatoppløsning 3 % kan kjøpes på apoteket, og blandes i lunkent badevann til fargen blir som tynn rød saft (cirka 10-15 ml til 10 liter vann eller 2-3 dl til et badekar). Vær oppmerksom på at kaliumpermanganat kan misfarge hud, negler, badekar og klær. Neglelakk eller vaselin på neglene kan til en viss grad hindre misfarging på negler. Badevannet kan tilsettes noen ml (cirka en teskje) grønnsåpe, dette gjør at stoffet ikke så lett fester seg til badekaret.

Klibad

Ved kløe kan klibad virke lindrende. Ta 1-2 never hvetekli i en gaspose som trekkes i et par liter kokende vann vel 1/2 time. Vri opp gasposen og bland uttrekket i lunkent badevann. Bad i 10-20 minutter. Klibad skal ikke brukes hvis eksemet er betent.

Våtbandasje

Våtbandasje kan brukes ved kløe og eksem hos barn på hele eller deler av kroppen. Huden smøres med fuktighetskrem, dekkes med varme og fuktige bomullsbandasjer og et lag tørre bandasjer ytterst. Man bør få instruksjon av lege eller sykepleier før man gjør det selv.

Les mer

Kilder: Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Norsk Helseinformatikk (NHI), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Folkehelseinstituttet, Oslo Universitetssykehus

Oppdatert: Januar 2017