Atopisk eksem (barneeksem)

Atopisk eksem (barneeksem, atopisk dermatitt) er en tilstand med tørr, kløende og betent hud. Ingen behandling kan kurere atopisk eksem, men plagene kan lindres og forebygges. Hyppig bruk av fuktighetskrem er viktig i all behandling av atopisk eksem.

Atopisk eksem barneeksem

Årsak til atopisk eksem

Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men skyldes nok en kombinasjon av ulike faktorer. Atopisk eksem er sterkt arvelig. Dersom en eller begge foreldre har atopisk eksem, øker risikoen for at barnet skal utvikle det til 60-80%. I tillegg tror man at luftbårne stoffer (husstøvmidd, pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen (blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming) er medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Atopisk eksem ses ofte sammen med astma og allergi.

Forekomst av atopisk eksem

Atopisk eksem er en vanlig hudsykdom. Cirka 3 % av alle spedbarn får atopisk eksem og i skolealder finnes atopisk eksem hos 10-20%, og forekomsten er økende. De fleste blir symptomfrie i ungdomsalder, men utvikler lettere astma, allergier og håndeksem i voksen alder. Forekomsten av atopisk eksem hos voksne er 2-3 %.

Symptomer ved atopisk eksem

 • Tørr og kløende hud, ofte rødt utslett med hevelser og av og til væskende blemmer.
 • Eksemet kan være på små eller store områder, flytte seg med alderen og gi kløe i varierende grad. Kløen fører ofte til kloring, noe som forverrer eksemet
  • Småbarnseksem (0-2 år): Ofte ses forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.
  • Barneeksem (opp til 12 år): Utslettet vil oftest være mest uttalt i knehaser og albuebøyer, samt håndledd og fotrygg. Mange har eksem bare på ett eller noen av disse stedene. Eksemet blir tørrere og klør.
  • Tenåringer og voksne: Utslettet kan fremdeles være tilstede i albuebøyer og knehaser. I tillegg er det ofte også utslett i ansikt, på bryst, hender og andre kroppsdeler. Huden er tørr og klør, og er ofte fortykket.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved væskende eksem
 • Hvis du bruker midler mot atopisk eksem og ikke opplever bedring eller opplever bivirkninger.

Sykdomsforløp ved atopisk eksem

Personer med atopisk eksem vil som oftest ha vekslende gode og dårlige perioder. Halvparten av barna vil ha normal hud når de starter i skolen. Enda flere er symptomfrie i ungdomsårene, men symptomene kan komme tilbake i voksen alder.

Forebyggende råd ved atopisk eksem

 • Undersøkelser tyder på at symptomer på atopisk eksem kan utsettes hos noen hvis barnet ammes de første fire til seks levemånedene.
 • Unngå støvsamlende gjenstander i huset, for eksempel tepper.
 • Unngå tørr luft innendørs om vinteren og soverommet bør være kjølig
 • Unngå røyking og kjæledyr.
 • Sol er gunstig. Husk å bruke solkrem med tilstrekkelig høy faktor
 • Bruk bomullsklær. Ull og syntetisk nærmest huden og svette forverrer gjerne kløen.
 • Unngå matvarer som erfaringsmessig øker kløen (for eksempel sitrusfrukt og jordbær), men ikke sett barnet ditt på noen diett uten at det er i samråd med lege. 
 • Se til at klærne skylles godt i vaskemaskinen for å unngå vaskemiddelrester i tøyet.
 • Velg utdanning og yrke med tanke på atopisk eksem

Hva kan du gjøre selv?

 • Dusje sjelden og ikke bruke for varmt vann. Bruk lite eller ingen såpe siden såpen fjerner fettet fra huden. Avslutt gjerne dusjen med en dose badeolje som fordeles på kroppen de siste sekundene.
 • Oljebad kan brukes flere ganger i uken.
 • Krem eller salve med hydrokortioson kan smøres på tynt 2-3 ganger daglig i inntil en uke. Hvis tilstanden ikke bedres bør lege kontaktes. Bruk utover 1 uke skal avtales med lege.
 • Bruk fuktighetsbevarende kremer/salver flere ganger daglig.
 • God hygiene kan hindre infeksjon i væskende eksem
 • Ved kløe kan klibad virke lindrende. Ta 1-2 never hvetekli i en gaspose som trekkes i et par liter kokende vann vel 1/2 time. Vri opp gasposen og bland uttrekket i lunkent badevann. Bad i 10-20 minutter. Klibad skal ikke brukes hvis eksemet er betent.
 • Våtbandasje kan brukes ved kløe og eksem hos barn på hele eller deler av kroppen.. Man bør få instruksjon av lege eller sykepleier før man gjør det selv. Huden smøres med fuktighetskrem, dekkes med varme og fuktige bomullsbandasjer og et lag tørre bandasjer ytterst. Apotek 1 har bomullskompresser og Tubifast tubegas, i ulike størrelser til armer, bein og kropp.

Behandling av atopisk eksem

 • Det er viktig med pleie av huden også i gode perioder. Fuktighetskremer/salver smøres inn minst 2 ganger daglig, og alltid etter dusj og vask. Fuktighetskremer kan smøres over hele kroppen og kan brukes både på eksemet og på frisk hud. Gode fuktighetskremer skal være fete og gjerne inneholde fuktighetsbevarende stoffer. Les mer i artikkelen vår Tørr hud ,
 • Kaliumpermanganat er et stoff som tilsettes badevannet og virker desinfiserende på betent og væskende eksem. Kaliumpermanganatoppløsning 3% fåes på apoteket, og blandes i lunkent badevann til fargen blir som tynn rød saft (cirka 10-15 ml til 10 liter vann eller 2-3 dl til et badekar). Vær oppmerksom på at kaliumpermanganat kan misfarge hud, negler, badekar og klær. Neglelakk eller vaselin på neglene kan til en viss grad hindre misfarging på negler. Badevannet kan tilsettes noen ml (cirka en teskje) grønnsåpe, dette gjør at stoffet ikke så lett fester seg til badekaret.

Legemidler for behandling av atopisk eksem:

Kortison 

Kortisonkremer og salver påføres i tynt lag, men pass på å bruke nok krem/salve til å dekke hele eksemområdet. Bruk cirka 2-2,5 cm salvestrimmel (lengden på ytterste pekefingerledd til en voksen person) på et hudområde som tilsvarer 2 voksne håndflater. Vask hendene etterpå om disse ikke skal behandles. Valg av type kortison avhenger blant annet av hvor gammel du er og hvor på kroppen utslettet sitter.

Midlene brukes ofte som korte kurer. Man starter ofte med gruppe middels sterke eller sterke preparater i 1-2 uker og trapper ned til en mildere gruppe de neste 2-3 uker. Eventuelt kan man fortsette med middels- eller sterke preparater men med mindre hyppige påsmøringer. Når eksemet ikke forsvinner eller kommer raskt tilbake, er langtidsbehandling aktuelt.

Huden kan bli tynn og skjør ved bruk av kortison over lang tid, men det er vist at bivirkningene på huden hos barn og ungdom forsvinner raskt når kortisonbehandlingen avsluttes. Bruk av fuktighetskrem bedrer effekten av kortisonbehandlingen. Om lag 10 minutter etter påsmøring av kortison smøres huden med en god fuktighetskrem.

Det finnes mange ulike legemiddelformer for behandling av atopisk eksem.  Salve eller fet krem foretrekkes framfor krem dersom eksemet er svært tørt. Krem foretrekkes til ansikt og hender. Til bruk i hodebunnen eller andre hårete områder finnes liniment og skum.

Kortison kombinert med antiseptika

Apolar med dekvalin (inneholder desonid og dekvalin), Betnovat med chinoform (inneholder betametason og kliokinol), Synalar med Chinoform (inneholder fluocinolonacetonid og kliokinol): Noen av de middels sterke og sterke kortisonpreparatene finnes også tilsatt antiseptika. Disse brukes på væskende eksem ved infeksjon med bakterier eller sopp.

Immundempende salver

Protopic (inneholder tacrolimus), Elidel (inneholder pimecrolimus): Ved manglende effekt eller intoleranse for kortison kan immundempende salver brukes til voksne og barn over 2 år. Kan også brukes på områder som ansikt og hals der kortison ikke egner seg like godt. Bør ikke brukes samtidig med infeksjon i hud/eksem.

Smøres tynt på. Ved bruk av Elidel kan fuktighetskrem påføres raskt. Protopic er såpass fet at fuktighetskrem kanskje ikke er nødvendig. Dersom fuktighetskrem likevel skal benyttes må dette ikke skje de to siste timene før eller de to første timene etter påføring av Protopic. 

Behandlede hudområder skal ikke tildekkes med bandasje eller omslag. Unngå å utsette huden for langvarig solskinn eller kunstig sol som solarium. Solbeskyttelse er viktig.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen, pasientutgave 

Les mer

Kilder: Astma- og Allergiforbundet, Norsk Helseinformatikk, Norsk elektronisk legehåndbok, Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus
 
Oppdatert: April 2015