Bilde av gutt med vannkopper

Vannkopper

Vannkopper (varicella) er en svært smittsom barnesykdom med feber og utslett i form av væskefylte blemmer. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. De fleste får sykdommen i småbarnsalderen og man er vanligvis immun etter gjennomgått sykdom. Voksne blir gjerne hardere rammet enn barn.

 • Årsak til vannkopper

  Vannkopper skyldes viruset varicella zoster. Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet.

  De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. 40% av hatt sykdommen før 4 års alder og 80% ved 8 års alder. Ved fylte 30 år har 98% av befolkningen hatt sykdommen og de aller fleste er immune mot ny smitte.

 • Symptomer ved vannkopper

  Feber, utslett og kløe er vanlige symptomer. Utslettet starter gjerne på overkroppen og i ansiktet, og sprer seg så til armer og ben. Av og til kommer det også utslett i munnen og nedentil. Det begynner med en liten rød prikk som blir til en væskefylt blemme. I løpet av et par dager dannes en skorpe som etter hvert faller av. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. Voksne blir gjerne hardere rammet enn barn.

  Det tar 10-21 dager fra du smittes til sykdommen bryter ut. Sykdommen starter oftest med lett feber like før utslettet oppstår. Du er smittefarlig fra et par dager før utslettet opptrer til alle blemmene har fått skorper. I løpet av 1 uke er de fleste barn med normalt immunforsvar friske igjen. Barn bør være hjemme fra barnehage eller skole til de er feberfri og utslettet har tørket helt inn. Etter gjennomgått infeksjon blir man vanligvis immun, men viruset ligger latent i kroppen. Flere tiår senere kan viruset aktiveres og gi sykdommen helvetesild.

  Vannkopper kan gi alvorlig sykdom for mennesker med svekket immunforsvar (som blant annet kreftpasienter, personer med HIV-infeksjon og personer som bruker immundempende medisiner) og nyfødte der moren ikke har hatt vannkopper eller hvis moren blir smittet like før eller etter fødselen.

 • Hva kan du gjøre selv hvis du har vannkopper?
  • Varme og svette gjør kløen verre. Hold romtemperaturen kjølig og unngå klamme, tettsittende klær.
  • Hold barnets negler kortklipte. Eventuelt kan barnet sove med tynne votter om natten for ikke å klø seg i søvne.
 • Behandlingsalternativer ved vannkopper

  Sykdommen går over av seg selv og det gis ikke legemidler mot selve viruset til barn og ungdom som ellers er friske. Behandlingen er symptomatisk og hovedsakelig rettet mot å dempe plagsom kløe.

  • Ved behov for febernedsettende eller smertestillende anbefales legemidler med virkestoffet paracetamol. Legemidler med virkestoffet acetylsalisylsyre (Aspirin) og ibuprofen (Ibux, Ibuprofen) anbefales ikke til barn med virusinfeksjoner.
  • Ved plagsom kløe anbefales PoxClin eller A-Derma Cytelium, evt. Hvitvask-sinkliniment. Alle gir en kjølig lindring som stopper kløen. Siden Hvitvask-sinkliniment tørrer ut huden er det viktig å bruke en fuktighetskrem i tillegg.
  • Hvis man får lindret kløen med PoxClin, A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment, og nattesøvnen forstyrres kan lege eventuelt forskrive kløestillende legemidler.
  • Det finnes antivirale legemidler (legemidler mot virus), immunoglobulin og vaksine som legen kan vurdere å skrive ut på resept.
 • Når bør du kontakte lege?
  • Ved dårlig allmenntilstand. Tegn på dårlig allmenntilstand kan være at barnet er slapt og sløvt, ikke orker å være oppe og leke selv i korte perioder, og/eller ikke tar til seg nok drikke.
  • Ved kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme og oppkast.
  • Kontakt lege raskt hvis du blir smittet med vannkopper og har svekket immunforsvar, bruker immundempende legemidler, cytostatika (cellegift) eller har HIV-infeksjon.

  Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Folkehelseinstituttet, Tidsskrift for Den norske legeforening, Helsebiblioteket, 1177.se.

  Oppdatert: April 2014