Illustrasjonsbilde

Intim og underliv

På disse sidene kan du lære mer om daglig pleie og råd om hvordan du kan løse vanlige underlivsproblemer. I tillegg finner du beskrivelse av sykdommer i sammenheng med urinveier og underliv, og råd om riktig legemiddelbruk ved disse sykdommene.

 • Intimpleie

  Intimpleie

  Plages du til tider av sårhet nedentil? Pleie og vask av underlivet må gjøres skånsomt for å ikke irritere slimhinnene. Hvis normalfloraen forstyrres, vil man kunne få en infeksjon med sopp eller bakterier. 

 • Bilde av en truse med blomster på

  Illeluktende utflod

  Hvordan vet du om du har soppinfeksjon eller en bakteriell ubalanse i skjeden. Mange forveksler symptomene og feilbehandler seg selv når de kjenner en uvanlig lukt nedentil. Lær deg å skille på symptomene.

 • Sopp i underlivet

  Dette må du vite om underlivssopp

  Opplever du at det klør og svir i underlivet? Da kan det være du har fått en soppinfeksjon. Mange ulike årsaker kan ligge til grunn for sopp, blant annet varme og fuktig badetøy, men det finnes heldigvis enkle og effektive egenbehandlingsråd.

 • Bilde av en dame

  Underlivsplager i overgangsalderen

  I overgangsalderen reduseres produksjonen av kjønnshormonene østrogen og progesteron. For noen kan overgangen føles litt problematisk. Her er noen gode råd om hva du kan gjøre.

 • Urinveisinfeksjon

  Urinveisinfeksjon

  Løper du stadig på do og tisser, svir det ved vannlating eller kanskje du har en ekkel murring i korsryggen? Dette kan være tegn på urinveisinfeksjon (UVI) også kalt blærekatarr. Les mer om urinveisinfeksjon, og når du bør kontakte lege.

 • Damerumpe

  Tørr og sår skjede

  Tørre slimhinner i og rundt skjeden kan forekomme hos kvinner i alle aldre, men er mest vanlig etter overgangsalderen. Omtrent halvparten av 60-årige kvinner plages med tørr skjede. Tynn og tørr slimhinne blir lett sår og er mindre elastisk. Slimhinnen klør og svir gjerne og er mindre motstandsdyktig mot infeksjoner.

 • Bilde av tre jenter

  Menstruasjon

  Lurer du på noe rundt menstruasjonen, eller mensen som den gjerne kalles? Mange har spørsmål som de ikke tør å stille, de lurer på hva som er normalt og ikke. Kanskje finner du svarene eller produktene du er ute etter i denne artikkelen.

 • Bilde av ung dame

  Endometriose

  Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren, som regel på eggleder, eggstokkene, bukhinnen, tarmer, urinblæren eller andre steder i bukhulen. Dette vevet blir på samme måte som vevet i livmoren påvirket av hormonendringer, og vil vokse i takt med menstruasjonssyklus.

 • Dame med menstrasjonssmerter

  Bli kvitt menstruasjonssmertene

  Murring i magen, vonde tak i korsryggen og smerter i underlivet? Dette er for mange noen sikre tegn på at mensen er i anmarsj. Vil du vite mer om hvordan du kan lindre disse månedlige plagene? Her får du våre beste tips.

 • Bekkenbunnstrening

  Bekkenbunnstrening fungerer!

  Visste du at bekkenbunnen er viktig for opplevelsen ved samleie. I tillegg kan bekkenbunnstrening både forebygge og bedre plager med urinlekkasje som kan oppstå i forbindelse med for eksempel fødsel og overgangsalder/økende alder.

 • Eldre par

  Urinlekkasje

  Mange har inntrykk av at urinlekkasje kun er et problem som rammer kvinner, men dette er ikke tilfelle. Mange menn opplever også urinlekkasje, og det har kommet gode produkter som er spesielt tilpasset mannens anatomi.

 • Bilde av et toalettskilt

  Overaktiv blære

  Overaktiv blære kjennetegnes ved sterk vannlatingstrang, vanligvis med hyppig vannlating og behov for å tisse om natten. De fleste når toalettet i tide, mens andre sliter med urinlekkasje. Overaktiv blære forringer livskvaliteten, og mange er ikke klar over at dette kan behandles.

 • Bilde av en dame på en strand

  Livmorhalskreft

  Livmorhalskreft (Cervix cancer) - kreft i den nederste delen av livmoren som munner ut i skjeden - er en kreftform som rammer cirka 300 kvinner i Norge hvert år. Langt flere blir behandlet for forstadier til livmorhalskreft.

 • Brystkreft

  Brystkreft

  Brystkreft (cancer mammae) er ondartede forandringer som hovedsaklig utgår fra brystkjertlene. Dette er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner. Det finnes i dag mange behandlingsmuligheter, og utsiktene for å bli frisk er gode dersom brystkreften oppdages tidlig nok. Regelmessig egenundersøkelse er derfor viktig.

 • Bilde av en tankefull mann

  Forstørret prostata

  Prostata (blærehalskjertelen) er en valnøttstor kjertel som ligger under blæren og omkranser urinrøret hos menn. Med alderen kan kjertelen begynne å vokse. Dette er helt normalt og skjer hos de fleste menn.

 • Bilde av en mann

  Prostatakreft

  Prostatakreft (cancer prostata) er kreft i blærehalskjertelen, og dette er den hyppigste kreftformen blant menn. Prostatakreft kan i mange tilfeller være en ufarlig tilstand som ikke behøver å behandles, men i andre tilfeller kan det være en aggressiv kreftsykdom med dødelig utgang. Det er derfor viktig å søke lege ved symptomer fra prostata.

 • Bilde av en mann

  Testikkelkreft

  Testikkelkreft (Testiscancer) er en ondartet svulst i en testikkel. Dette er den vanligste kreftformen blant yngre menn, og antallet er økende. Dersom sykdommen oppdages tidlig, er det svært gode sjanser for å bli frisk.

 • Bilde av intimprodukter

  Vanlige spørsmål om intim og underliv

  Mange syns det kan være vanskelig å snakke om problemer relatert til intim og underliv. På denne siden kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene som vi får på apoteket.

 • Bilde av en dame som drikker vann

  Hetetokter

  Hetetokter er en plutselig følelse av varme, som oftest mest intenst i ansiktet, nakken og brystet. Så mange som 80 % av kvinnene opplever dette i forbindelse med overgangsalderen, og plagene varierer fra milde til så ubehagelige at de påvirker livskvaliteten.