Bilde av en truse med blomster på

Illeluktende utflod

Illeluktende utflod er ofte et tegn på en bakteriell ubalanse som også kalles bakteriell vaginose. Mange forveksler bakteriell vaginose med soppinfeksjon, men en soppinfeksjon kjennetegnes ofte blant annet ved sterk kløe og grynete utflod som vanligvis ikke lukter. Det er viktig å skille mellom disse to tilstandene, da de krever forskjellig behandling.

 • Normal utflod

  Alle kvinner har litt utflod, det er helt normalt. Hos fertile kvinner vil mengde utflod variere utover i menstruasjonssyklusen og toppe seg rundt eggløsning. Normal utflod er hvit eller klar og uten påfallende lukt, selv om noen synes den lukter litt syrlig. Når utfloden kommer i kontakt med luft farges den gul.

 • Årsaker til illeluktende utflod

  Det finnes mange bakterier naturlig i skjeden som lever i balanse med hverandre. Av de gode bakteriene er melkesyrebakterier (lactobacillus) de viktigste, og disse produserer melkesyre som sørger for at miljøet i skjeden er surt (lav pH-verdi). I et surt miljø trives ikke de skadelige bakteriene, men dersom pH-verdien endres kan de skadelige bakteriene formere seg og gi en ubalanse.

  Man kjenner ikke den eksakte grunnen til bakteriell ubalanse, men man antar at endring i bakteriefloraen og surhetsgraden i skjeden er årsaken. Det finnes ulike faktorer som man mener kan bidra til å endre den naturlige balansen som finnes i kvinnens underliv. Eksempler på hva som kan påvirke balansen er menstruasjon, overdreven intimpleie, antibiotika og hyppig sex og partnerbytte.

  Halvparten av de som har bakteriell vaginose har ingen symptomer eller har vært plaget så lenge at de tror at det er normalt. De vanligste symptomene på bakteriell vaginose er hvitgrå tyntflytende utflod som lukter fiskeaktig, særlig ved menstruasjon og etter sex. Noen kan også kjenne irritasjon og ubehag i underlivet og lett kløe og rødhet.

 • Hvordan forebygge illeluktende utflod
  • Vask deg med vann eller med intimvask/intimservietter som er tilpasset intimområdets bakterieflora og pH-verdi.
  • Intimbarbering kan påvirke underlivets naturlige pH-balanse. Sørg for å ha god hygiene – både på huden og utstyret du bruker
  • Melkesyreprodukter kan bidra til å regulere bakteriebalansen i underlivet.
 • Hva kan du gjøre selv?

  Bakteriell vaginose går ofte over av seg selv. Den regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom, og partner skal vanligvis ikke behandles.

  Som nevnt kan lokal behandling med enten produkter som inneholder melkesyrebakterier eller andre produkter som regulerer og bidrar til å gjenopprette pH-verdien i skjeden forsøkes. Mange synes de har god effekt av slike produkter selv om dokumentasjon ikke foreligger.

 • Når bør du kontakte lege?
  • Dersom egenbehandlingsrådene ikke fungerer. Ved vedvarende eller tilbakevendende tilfeller av bakteriell vaginose vil legen skrive ut resept på antibiotika.
  • Kontakt alltid legen dersom du opplever slike symptomer samtidig som du er gravid.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk Elektronisk Legehåndbok, leverandørinformasjon.
  Sist oppdatert: April 2015