Bilde av tre jenter

Menstruasjon

Menstruasjonen, eller mensen som den gjerne kalles, er et tegn på at kvinner er fruktbare og kan bli gravide. I Norge er det vanlig at jenter får mensen når de er i alderen 10-16 år og at den fortsetter fram til 45-55 års alderen. Det varierer fra person til person hvor mye man blør, men blødningen varer vanligvis i 3-7 dager.

 • Menstruasjonssyklusen

  Menstruasjonssyklusen er antall dager fra første blødningsdag i en syklus, fram til første blødningsdag i neste syklus. Det er vanlig å si at en gjennomsnittlig syklus er på 28 dager, men lengden varierer fra person til person. Noen har sykluser på rundt 20 dager, mens hos andre går det opp mot 40 dager før neste menstruasjon kommer. Det er vanlig at mensen er uregelmessig de to første årene.

  Når jenter kommer i puberteten får kroppen beskjed om å frigjøre ett egg hver måned. Slimhinnene i livmoren bygger seg opp og gjør seg klar til å ta imot egget dersom det blir befruktet. I de fleste tilfeller blir ikke egget befruktet og da må kroppen kvitte seg med blod og slimhinnevev, og det er dette som er mensblødningen.

  Rett før, eller i løpet av de første dagene av mensen, kan mange slite med plager som smerter, oppblåsthet, diaré og tretthet. Noen føler seg også triste eller i dårlig humør.

 • Produkter som beskytter

  Produkter som brukes er spesiallaget for å absorbere mensblødning, og finnes som både bind, tamponger og truseinnlegg. De finnes i ulike størrelser både fordi det varierer fra person til person hvor mye man blør, men også fordi mengden varierer fra dag til dag i selve mensperioden. Det fins også menskopper, som kan være egnet hvis man har tørre og skjøre slimhinner eller ønsker å bruke et miljøvennlig alternativ til bind og tamponger.

  Både tamponger og bind må skiftes ut ofte. Det anbefales at tamponger skiftes hver 3.-4. time og at man derfor bruker bind om natten. For de som sliter med ubalanse i underlivet finnes det tamponger som inneholder melkesyrebaterier. Disse kan være med på å opprettholde den normale pH-balansen i underlivet.

  Toksisk sjokksyndrom (TSS), også kalt tampongsyken, er en svært sjelden, men livstruende sykdom som skyldes bakterier. Hvis en tampong blir sittende for lenge, kan dette bidra til TSS

 • Når bør du kontakte legen?
  • Dersom du ikke får mensen eller den er svært uregelmessig. Sen pubertet, slanking, overdreven trening eller graviditet kan være årsaker til dette. Det er vanlig at mensen er uregelmessig de to første årene.
  • Ved sterke menssmerter der våre reseptfrie smertestillende legemidler ikke gir tilstrekkelig lindring.
  • Dersom du ønsker å utsette mensen. Bruker du p-piller kan du etter avtale med legen bruke disse. Er du i tvil om hvordan dette gjøres kan du snakke med oss på apoteket. Dersom du ikke bruker p-piller kan legen skrive ut en resept på tabletter som utsetter mensen med inntil 10-14 dager.
 • Les mer om mensen

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Procter & Gamble, Nettdoktor.

  Oppdatert: Juli 2014

Bind og tamponger

Intimsåper og -servietter