Urinveisinfeksjon

Løper du stadig på do og tisser, svir det ved vannlating eller kanskje du har en ekkel murring i korsryggen?  Dette kan være tegn på urinveisinfeksjon (UVI) også kalt blærekatarr.  Les mer om UVI og når du bør kontakte lege. 

Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon (UVI) eller blærekatarr skyldes at bakterier infiserer øvre (nyrebekken) eller nedre (blære/urinrør) urinveier, og sees oftere hos kvinner enn hos menn. Vanlige symptomer er trang til hyppig vannlating, ofte med smerter og svie, mens noen har bakterier i urinen uten å ha symptomer.

Årsaker til urinveisinfeksjon

En urinveisinfeksjon skyldes at bakterier vandrer via urinrøret opp i urinblæren og eventuelt til nyrebekken og fester seg til slimhinnene der. Slimhinnen blir da rød og irritert. I 3 av 4 tilfeller skyldes urinveisinfeksjon bakterier av typen E.Coli .

Forekomst av urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjoner er hyppig forekommende og kan oppstå i alle aldre, kvinner er mer utsatt enn menn. Grunnen til dette er at kvinnens urinrør er kortere enn mannens, og at det er kortere avstand mellom endetarmsåpningen og urinrørsåpningen hos kvinner. Bakterier fra tarmen vil derfor lettere infisere urinveiene hos kvinner. Hos menn med urinveisinfeksjon skyldes dette ofte underliggende anatomiske forhold.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Hyppig og sterk trang til vannlating, gjerne med smerter/svie er de vanligste symptomene. Noen kan også oppleve å få smerter i nedre del av magen, i ryggen eller blod i urinen. Barn og eldre kan ha urinveisinfeksjon uten symptomer, mens andre igjen kan få feber og allmennsymptomer.

Når bør du kontakte lege?

 • Første gang du opplever symptomer på urinveisinfeksjon
 • Dersom du har plagsomme symptomer på urinveisinfeksjon
 • Barn med symptomer på urinveisinfeksjon
 • Dersom du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon
 • Dersom du også har symptomer på underlivsinfeksjon (svie, kløe, økt utflod)
 • Dersom du i tillegg til symptomer har feber og nedsatt allmenntilstand. Smerter i ryggen kan bety at du har nyrebekkenbetennelse som må behandles straks.
 • Dersom du har fått legemiddel, og symptomene ikke bedrer seg.

Sykdomsforløp ved urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon vil vanligvis gå over av seg selv i løpet av en uke, men antibiotikabehandling forkorter forløpet og lindrer plagene.

Undersøkelser av urinveisinfeksjon

For å undersøke hvorvidt man har urinveisinfeksjon finnes det en test på Apotek 1 (Care Diagnostic Selvtest), eller man kan levere en urinprøve på legekontoret. Det er anbefalt å ta urinprøven om morgenen, da er urinen mest konsentrert. Den første urinen som kommer når du tisser kan være forurenset med bakterier fra urinrøret. Det er derfor viktig at en urinprøve taes av midtstrøms-urin. I tillegg  bør menn trekke forhuden godt tilbake, og kvinner skille kjønnsleppene med fingrene for å unngå forurensning. Sterilt urinprøveglass eller urinposer til små barn for engangsbruk fås på Apotek 1.

Forebyggende råd mot urinveisinfeksjon

 • Drikk rikelig med væske.
 • Regelmessig og fullstendig tømming av blæren gjør at bakterier skylles ut.
 • Man tror at tømming av blæren innen 15 minutter etter samleie kan virke forebyggende
 • De som er plaget med tilbakevendende urinveisinfeksjoner kan forsøke tranebær som forebyggende behandling. Gravide må alltid rådføre seg med lege før de bruker naturmidler som tranebær. 
 • Kvinner i overgangsalderen kan plages av tørrhet i skjeden, noe som disponerer for infeksjoner. Bruk av østrogenpreparater lokalt i skjeden (vagitorier eller vaginalkrem) kan forebygge tørrhet og forhindre infeksjoner. Slike preparater fås uten resept på Apotek 1.
 • De som er plaget med tilbakevendende infeksjoner bør unngå bruk av pessar og sæddrepende krem som øker risikoen for å få urinveisinfeksjon.

Hva kan du gjøre selv?

 • Nedre urinveisinfeksjon vil vanligvis gå over av seg selv, og dersom kvinner ønsker det kan man se plagene an uten antibiotikabehandling.
 • Gravide med bakterier i urinen skal alltid behandles med antibiotika

Behandlingsoversikt

Ofte velger man å behandle en urinveisinfeksjon med antibiotika fordi symptomene kan være plagsomme. All antibiotika er reseptbelagt. Valg av type antibiotika er ofte basert på tidligere erfaring, og kunnskapen om at de fleste urinveisinfeksjoner skyldes bakterien E.coli .

Ukomplisert nedre urinveisinfeksjon hos ellers unge friske kvinner, behandles vanligvis med en kur på 3 dager. Menn behandles i 7-10 dager. Gravide kvinner behandles alltid selv om de er symptomfrie for å unngå alvorlige komplikasjoner, og kuren varer ofte i cirka 1 uke. Legen vil vurdere hvilket legemiddel som passer best ut fra blant annet når i svangerskapet legemiddelet skal brukes og hvor lang kur som er nødvendig.

I de fleste tilfeller vil kuren virke raskt. Dersom du ikke har effekt etter noen dager, bør du kontakte legen igjen for å få vurdert behandlingen. Kanskje må du bytte til en annen type antibiotika. Legen kan også endre behandlingen etter at svaret på dyrkningsprøven er klart. Det er vanlig å undersøke urinen 1 uke etter avsluttet behandling for å kontrollere at behandlingen har hatt effekt. Sterile urinprøveglass får du kjøpt hos Apotek 1.

Antibiotika/bakteriehemmende legemidler ved urinveisinfeksjon

 • Antibiotika/antibakterielle midler:
  • Amoxicillin/Imacillin (inneholder amoksicillin): Kan tas sammen med mat.
  • Bactrim (inneholder trimetoprim-sulfametoksazol): Tas uavhengig av mat.
  • Ciproxin/Ciprofloxacin (inneholder ciprofloksacin): Tas uavhengig av mat, men ikke sammen med melkeprodukter (kalsium), jern, sink og syrenøytraliserende produkter. Unngå sterk sol under behandlingen. Brukes kun ved kompliserte tilfeller, og der resistens for de vanlige preparatene foreligger. 
  • Furadantin (innholder nitrofurantoin): Bør tas sammen med mat.
  • Selexid /Penomax (inneholder pivmecillinam): Tas gjerne sammen med et måltid og rikelig drikke i sittende eller stående stilling.
  • Trimetoprim (inneholder trimetoprim): Tas uavhengig av mat.
  • Tarivid (inneholder ofloksacin): Tas med rikelig drikke uavhengig av mat, men ikke melkeprodukter (kalsium), syrenøytraliserende eller jern. Unngå sterk sol under behandlingen. Brukes kun ved kompliserte tilfeller, og der resistens for de vanlige preparatene foreligger.  
 • Bakteriehemmende middel:
  • Hiprex (metenamin): Til forebyggende behandling ved tilbakevendende UVI. Infeksjonen må behandles med antibiotika først.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogens pasientutgave .

Riktig bruk av antibiotika

 • Fordel dosene jevnt utover dagen. På denne måten får du en jevn og effektiv konsentrasjon i blodet.
 • Legg merke til om legemiddelet skal tas sammen med mat eller utenom måltider. Dette kan ha betydning for hvor godt medisinen tas opp fra tarmen.
 • Ta hele kuren eller det antall dager som er avtalt med legen. Selv om du føler deg frisk etter et par dager, er det viktig at du gjennomfører hele kuren. Infeksjonen kan blusse opp igjen hvis du slutter for tidlig.
 • Riktig bruk av antibiotika bidrar til å minske faren for at bakteriene blir resistente.

Rettigheter

Ved gjentatte urinveisinfeksjoner kan legen vurdere å skrive ut legemidler på blå resept. Plagene må da ha en varighet på mer enn 3 måneder i løpet av et kalenderår.

Les mer

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Legevakten i Oslo, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Helseinformatikk, Norsk Elektronisk Legehåndbok, helsenorge.no
Sist oppdatert: April 2012