Bilde av intimprodukter

Vanlige spørsmål om intim og underliv

På denne siden finner du vanlig stilte spørsmål om intim og underliv som vi har fått inn til våre farmasøyter i Spør Apotek 1. Dersom du ikke finner svaret du er ute etter, så still gjerne et nytt spørsmål til oss i skjemaet på siden.

 • Kan jeg få prøver på bleier?

  Du kan ta kontakt med ditt lokale Apotek1 og be om å få snakke med en ansatt i et såkalt informasjonsrom. Dette er et diskret rom som alle apotek har, hvor man kan snakke uforstyrret med de ansatte. Her vil de også ofte ha utstilt vareprøver på ulike inkontinensbind og -bleier, samt at de har et variert utvalg med prøvepakker du kan få med hjem.

  Du kan også sjekke hva som finnes av Attends-bleier på Attends sin nettside. Her kan du bestille prøvepakker direkte fra leverandør. Dersom urinlekkasjen er varig, kan du ta opp med legen om du får dekket inkontinensprodukter på blå resept.

 • Finnes det selvtest for å påvise urinveisinfeksjon?

  Urinveisinfeksjon (UVI) skyldes at bakterier kommer opp i øvre (nyrebekken) eller nedre (blære/urinrør) urinveier, og sees oftere hos kvinner enn hos menn. Vanlige symptomer er trang til hyppig vannlating, ofte med smerter og svie, mens noen har bakterier i urinen uten å ha symptomer.
   
  For å undersøke hvorvidt man har urinveisinfeksjon finnes det en test på Apotek 1 (Care Diagnostic Selvtest, inneholder 3 stk tester). Du kan også levere en urinprøve på legekontoret.

  Det er anbefalt å ta urinprøven om morgenen, da er urinen mest konsentrert. Den første urinen som kommer når du tisser kan være forurenset med bakterier fra urinrøret. Det er derfor viktig at en urinprøve taes av midtstrøms-urin. Sterilt urinprøveglass for engangsbruk fås på Apotek 1.

  Vi råder deg til å søke lege i følgende tilfeller:

  • Første gang du opplever symptomer på urinveisinfeksjon
  • Dersom du har plagsomme symptomer på urinveisinfeksjon
  • Barn med symptomer på urinveisinfeksjon
  • Dersom du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon
  • Dersom du også har symptomer på underlivsinfeksjon (svie, kløe, økt utflod)
  • Dersom du i tillegg til symptomer har feber og nedsatt allmenntilstand. Smerter i ryggen kan bety at du har nyrebekkenbetennelse som må behandles straks.
  • Dersom du har fått behandling mot urinveisinfeksjon, og symptomene ikke bedrer seg
 • Er svie og kløe i underlivet tegn på soppinfeksjon?

  Svie og kløe i underlivet kan ha mange årsaker, også klamydia. Derfor anbefaler vi sterkt dersom det er første gang du har disse symptomene, at du kontakter lege. De vanligste symptomene ved soppinfeksjon er kløe og svie nedentil, og hvit, tykk, klumpete utflod som ikke lukter. Slimhinnene er gjerne røde og irriterte.

  Samtidig lukt kan indikere at du kan ha en bakteriell vaginose, det vil si en bakterieinfeksjon som kan behandles med antibiotika. Da kan man prøve med melkesyrebakterier som innføres i skjeden inntil man får time hos lege.

  Vi har en artikkel om sopp og kløe i underlivet hvor du kan finne nyttig informasjon.

  Hvis det fastslås at det er en soppinfeksjon eller du har hatt  underlivssopp før og kjenner igjen symptomene, kan du behandle deg selv. Soppinfeksjoner starter i skjeden, og utvendig behandling med krem alene vil derfor ikke være nok. For å fjerne infeksjonen er det derfor viktig å behandle med vagitorier. Apotek 1 anbefaler kombinasjonsbehandling (krem og vagitorier) med Canesten eller Pevaryl. Vagitorien føres inn i skjeden om kvelden, kremen smøres rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker

  Er det første gang du har slike symptomer, så anbefaler vi at du kontakter lege og får riktig diagnose.
   

 • Tror jeg har urinveisinfeksjon, hva gjør jeg?

  Dersom du ikke er gravid kan du se plagene an uten antibiotikabehandling. Nedre urinveisinfeksjon vil vanligvis gå over av seg selv i løpet av en uke, men antibiotikabehandling forkorter forløpet og lindrer plagene.

  Gravide med bakterier i urinen skal alltid behandles med antibiotika.

  Vi anbefaler at du kontakter lege i følgende tilfeller:

  • Første gang du opplever symptomer på urinveisinfeksjon
  • Dersom du har plagsomme symptomer på urinveisinfeksjon
  • Barn med symptomer på urinveisinfeksjon
  • Dersom du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon
  • Dersom du også har symptomer på underlivsinfeksjon (svie, kløe, økt utflod)
  • Dersom du i tillegg til symptomer har feber og nedsatt allmenntilstand. Smerter i ryggen kan bety at du har nyrebekkenbetennelse som må behandles straks
  • Dersom du har fått behandling mot urinveisinfeksjon, og symptomene ikke bedrer seg.

  Vi har noen forebyggende råd:

  • Drikk mye væske.
  • Regelmessig og fullstendig tømming av blæren gjør at bakterier skylles ut.
  • Ved toalettbesøk bør man tørke seg forfra og bakover for å unngå at bakterier fra endetarmsåpningen kommer i kontakt med urinrørsåpningen.
  • Man tror at tømming av blæren innen 15 minutter etter samleie kan virke forebyggende
  • De som er plaget med tilbakevendende urinveisinfeksjoner kan forsøke tranebær som forebyggende behandling.Gravide må alltid rådføre seg med lege før de bruker naturmidler forebyggende. Tranebærkapsler og flytende fåes kjøpt reseptfritt på Apotek 1.
  • Kvinner i overgangsalderen kan plages av tørrhet i skjeden, noe som disponerer for infeksjoner. Bruk av østrogenpreparater lokalt i skjeden (vagitorier eller vaginalkrem) kan forebygge tørrhet og forhindre infeksjoner. Slike preparater fås uten resept på Apotek 1. 

  Vi har en artikkel om urinveisinfeksjoner med mer informasjon.

 • Er det normalt å ha hvit utflod?

  Alle kvinner har litt utflod, det er helt normalt. Hos fertile kvinner vil mengde utflod variere utover i menstruasjonssyklusen og toppe seg rundt eggløsning. Normal utflod er hvit eller klar og uten påfallende lukt, selv om noen synes den lukter litt syrlig. Når utfloden kommer i kontakt med luft farges den gul.

  Det kan være flere årsaker til at utfloden endres. En bakteriell ubalanse kan gi symptomer som illeluktende og misfarget utflod, og må gjerne behandles av lege. Soppinfeksjon kan gi kløe og svie i underlivet, samt grynet, osteaktig hvit utflod.

  Dersom du ikke tidligere har hatt symptomer med endret utflod, anbefaler vi at du kontakter lege eller gynekolog for å få en riktig vurdering. 

 • Sliter med stadig vond lukt i underlivet, hva kan jeg gjøre?

  Det finnes mange bakterier naturlig i skjeden som lever i balanse med hverandre. Av de gode bakteriene er melkesyrebakterier (lactobacillus) de viktigste, og disse produserer melkesyre som sørger for at miljøet i skjeden er surt (lav pH-verdi). I et surt miljø trives ikke de skadelige bakteriene, men dersom pH-verdien endres kan de skadelige bakteriene formere seg og gi en ubalanse.

  Halvparten av de som har bakteriell vaginose har ingen symptomer eller har vært plaget så lenge at de tror at det er normalt. De vanligste symptomene på bakteriell vaginose er hvitgrå tyntflytende utflod som lukter fiskeaktig, særlig ved menstruasjon og etter sex. Noen kan også kjenne irritasjon og ubehag i underlivet og lett kløe og rødhet. 

  Det at du stadig sliter med lukt kan tyde på at du sliter med en skjedebetennelse (bakteriell vaginose). Ved en soppinfeksjon vil utfloden lukte syrlig som av yoghurt, mens den lukter som råtten fisk ved en skjedebetennelse. Lokal behandling med enten produkter som inneholder melkesyrebakterier eller andre produkter som regulerer og bidrar til å gjenopprette pH-verdien i skjeden forsøkes (feks vivag). Mange synes de har god effekt av slike produkter, men det finnes ingen entydig dokumentasjon for at slike midler har en effekt. I denne artikkelen ser du eksempler på produkter med melkesyrebakterier. Det er også viktig å bruke undertøy som kan vaskes på minst 60 grader.

  Bakteriell vaginose kan bare bekreftes av lege, så jeg anbefaler deg å kontakte legen din dersom du ikke har noen effekt av melkesyrebakterier.

  Du kan finne flere gode råd i vår artikkel om illeluktende utflod.

 • Hvordan kan jeg unngå røde nupper etter intimbarbering?

  For å unngå røde nupper etter barbering er det lurt å barbere i retning med hårene når du bruker barberhøvel. Det er også viktig å bruke et skarpt og rent barberblad. Ved å bruke barberskum når du barberer deg får du en god glid og unngår hudirritasjoner. Det finnes egen gel eller balm som er spesielt beregnet for intimbarbering. Vanlig såpe gir ikke samme glid og fuktighet. Bruk lette og forsiktige strøk når du barberer deg. Er du for hardhendt kan det føre til rødhet og irritasjon. Det finnes kremer som virker beroligende og mykgjørende på rød og irritert hud. Eksempler på dette er Dermica intimkrem.

 • Kan jeg bade med tampong?

  Du kan gjerne bade med tampong, men det er viktig at du bytter tampong rett etter at du har badet. Dette skyldes at tampongen trekker til seg vann.

 • Plages med lukt fra urinlekkasje. Hva kan jeg gjøre?

  For å unngå lukt ved urinlekkasje er det flere ting man kan gjøre. Bruk bind som er beregnet for urinlekkasje, og ikke vanlige sanitetsbind for menstruasjon. Inkontinensbind er spesielt utviklet for å redusere risikoen for ubehagelig lukt fra urin. Skift bindet flere ganger daglig, spesielt etter større lekkasjer. Det kan også være en fordel å få i seg nok væske, ca 2 liter daglig. Konsentrert urin lukter mer enn vanlig. Dersom du mistenker at lukten kan skyldes en urinveisinfeksjon, anbefales det at man kontakter lege.  

 • Hvor lenge kan en tampong være inne?

  Både tamponger og bind må skiftes ut ofte. Det anbefales at tamponger skiftes hver 3.-4. time og at man derfor bruker bind om natten. Toksisk sjokksyndrom (TSS), også kalt tampongsyken, er en svært sjelden, men livstruende sykdom som skyldes bakterier. Hvis en tampong blir sittende for lenge, kan dette bidra til TSS

  Oppdatert: Mai 2014