Melkeerstatninger ved allergi og intoleranse

Barn med kumelksallergi kan ikke bruke vanlige morsmelkerstatninger. For denne gruppen finnes det egne hypoallergene morsmelkerstatninger som kun fås kjøpt på apotek. Disse skiller seg fra vanlig morsmelkerstatning ved at de ikke inneholder hele melkeproteiner, men i stedet spaltet (hydrolysert) melkeprotein, eller kun aminosyrer.

bilde av jente med et glass melk

Allergi eller intoleranse?

Reaksjoner på kumelk deles i allergier og intoleranse:

Allergier

Matvarer som for eksempel melk kan påvirke kroppens immunforsvar og gi reaksjoner i hud, mage og tarm eller i luftveiene. Stoffene i matvarene som utløser reaksjonene er proteiner, og kalles ofte allergener.

Cirka 2-3 % av barn får allergi mot kumelkprotein, men de fleste vokser det helt eller delvis av seg innen 3 års alder. I samråd med lege kan melkeprodukt testes ut hver 6.-12. måned.

Intoleranse

Når immunforsvaret ikke er innblandet, kalles det en intoleranse, for eksempel laktoseintoleranse (melkesukkerintoleranse). Laktoseintoleranse oppstår når kroppen delvis mangler et enzym som kalles laktase. Dette enzymet er nødvendig for å bryte ned laktose i kumelk. Laktoseintoleranse forekommer sjelden hos barn under 3-5 år. Enkelte kan imidlertid ha en midlertidig redusert laktosetoleranse, sekundært til annen tarmproblematikk (for eksempel etter mage-/tarminfeksjon).

Fullverdig melkeerstatning frem til 3 år

Det viser seg at barn på melkefri kost er spesielt utsatt for mangelfull ernæring. Det er derfor viktig at man sammen med helsepersonell finner gode erstatninger for melk som passer barnet.

Barn 0-6 måneder

De første 4-6 månedene anbefales det at barn fullammes. Dersom du mistenker at barnet reagerer på brystmelken, bør du utelate alle melkeprodukter i egen kost i cirka 2-3 uker. Blir barnet bedre og du ønsker å fortsette å amme (som anbefales), kan du få kostholdsveiledning for å sette sammen en fullverdig kost uten melkeprotein.

Barn under 3 år som ikke får morsmelk eller delammes

Hos barn med kumelksallergi, skal den vanlige morsmelkerstatningen byttes ut med en spesialernæring uten kumelkprotein, både til drikke og i annen matlaging med melk. Dette anbefales både av hensyn til inntaket av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater, og av hensyn til vitamin- og mineralinntaket.

Produktoversikt

Beslutningen om hvilken melkeerstatning barnet bør bruke, bør tas i samråd med helsepersonell. Tidligere var produkter med soyaproteiner vanlig, men disse produktene ble trukket fra markedet da de i sjeldne tilfeller kunne utløse soyaallergi hos disponerte barn. Rismelk og havremelk har et generelt lavt innhold av næringsstoffer, og anbefales derfor ikke som hoveddrikk til barn under 3 år. I dag er førstevalget hydrolysater. De som også reagerer på hydrolysater må bruke produkter som inneholder frie aminosyrer.

Produkter basert på hydrolysert melkeprotein

Hydrolysater inneholder høygradig spaltet kumelkprotein og tåles av de aller fleste melkeallergikere. Disse produktene kan lukte og smake noe spesielt, og man må derfor utvise tålmodighet i oppstarten. For de minste barna er det sjelden noe problem å innføre slike melkeerstatninger, men det kan være vanskelig å få større barn til å drikke dem. Kontakt gjerne produsent for tips om tilvenning.

 • Althéra: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Deretter som erstatning for melk. Inneholder laktose. Inneholder i tillegg fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6). Er basert på hydrolysert myse.
 • Nutramigen 1 DHA: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Deretter kan barnet gå over til Nutramigen 2. Den inneholder ikke laktose. og er tilsatt fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6). Er basert på hydrolysert kasein.
 • Nutramigen 2 DHA: Erstatter Nutramigen 1 fra barnet er 6 måneder. Brukes som tilskudd til annen mat.
 • Pepticate: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Tilsatt fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6). Er basert på hydrolysert myse.
 • Pepticate Plus: Erstatter Pepticate fra barnet er 6 måneder. Brukes som tilskudd til annen mat.
 • Pregestimil DHA: Fullverdig spesialernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder gammelt. Inneholder ikke laktose. Er tilsattfettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6). Er laget spesielt for de som har symptomer som langvarig diaré og fettmalabsorpsjon. Er basert på hydrolysert kasein.

NB: NAN HA er kun delvis hydrolysert, og egner seg IKKE for bruk ved kumelksallergi!

Produkter basert på frie aminosyrer

Aminosyrer er byggesteinene i proteiner, og noen er så allergiske at de trenger produkter som er helt fri for naturlig protein. Visse produkter inneholder av den grunn kun frie aminosyrer. Prisen på slike spesialprodukter er litt høyere.

 • Neocate LCP: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Etter det kan det brukes som tillegg til vanlig kost. Laktosefri. Tilsatt fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6).
 • Neocate Advance: Fullverdig spesialernæring til barn i alderen 1 til 10 år. Laktosefri. Laget for de som sliter med mage-/tarmsykdommer.
 • Neocate Active: Et tilskuddsprodukt for barn over 1 år. Laktosefri. Er tilsatt ekstra kalsium, jern og fosfor.
 • Neocate Spoon: Et tilskuddsprodukt som skal brukes i tillegg til hypoallergen melkeerstatning. Produktet spises med skje og er velegnet til barn med kumelkproteinallergi som tilvennes fast føde. Laktosefri.
 • Nutramigen Puramino: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Etter det kan det brukes som tillegg til vanlig kost. Laktosefri. Tilsatt fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6).
 • Alfamino: Fullverdig ernæring fra barnet er nyfødt til det er 6 måneder. Etter det kan det brukes som tillegg til vanlig kost. Laktosefri. Tilsatt fettsyrene DHA (omega-3) og AA (omega-6).

Ingen av de overnevnte produktene inneholder andre allergener, som gluten, soyaprotein, nøtter eller egg.

Rettigheter

Spesialist i sykdommens fagfelt kan søke Helfo (tidligere NAV) om å få dekket melkeerstatninger på blå resept inntil barnet fyller 10 år. Beslutningen om hvilken erstatning barnet bør bruke, bør tas i samråd med helsepersonell.

Les mer:

Utarbeidet av Vibeke Landaas (klinisk ernæringsfysiolog) i samarbeid med Apotek 1

Kilder: Helsedirektoratet, Norsk Helseinformatikk (NHI), Mead Johnson, Nestlé Nutrition, Nutricia

Oppdatert: Juli 2016