Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler

Her får du oversikt over viktige vitaminer og mineraler. På de enkelte artiklene finner du nyttig informasjon om hvem som trenger hva, og hvor mye man bør få i seg per dag.

 • Vitamin A

  Vitamin A

  Vitamin A er en gruppe fettløselige retinoider som er viktig for synet, huden, slimhinner, fosterutvikling, vekst og immunsystemet. Mangel på vitamin A forekommer sjelden i Norge, fordi vanlig kosthold med gulrøtter, fet fisk, grønne grønnsaker og lever dekker behovet. Gravide bør være oppmerksomme på at de verken skal ha for mye eller for lite av dette vitaminet.

 • Vitamin B1

  Vitamin B1

  Vitamin B1 (tiamin) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Vitamin B1 er nødvendig for forbrenningen av karbohydrat i kroppen. Vitaminet finnes i de fleste matvarer (mest i kornvarer), og man trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel ses sjelden i Norge, men ved lavt inntak over tid kan sykdommen beri-beri utvikles.

 • Vitamin B2

  Vitamin B2

  Vitamin B2 (riboflavin) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Vitamin B2 er spesielt viktig for funksjonen av enzymer som tar del i energiomsetningen i kroppen. Vitamin B2 finnes i de fleste matvarer, mest i melk og ost, og man trenger jevnlig tilførsel av vitaminet siden det ikke lagres i kroppen. Mangel på vitamin B2 alene sees sjelden i Norge.

 • Vitamin B3

  Vitamin B3

  Vitamin B3 (nikotinsyre, niacin) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Betegnelsen  vitamin B3 inkluderer også nikotinamid. Vitamin B3 er viktig for energiomsetningen i kroppen. Kjøtt, egg, melk og brød er matvarene som inneholder mest vitamin B3. Mangel på vitamin B3 alene sees sjelden i Norge.

 • Vitamin B5

  Vitamin B5

  Vitamin B5 (pantotensyre) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Pantotensyre er en del av et koenzym (CoA) som er viktig for å frigjøre energi fra maten vi spiser. Pantotensyre finnes i de fleste matvarer, og selv om man trenger jevnlig tilførsel er det veldig sjelden at mangel oppstår.

 • Vitamin B6

  Vitamin B6

  Vitamin B6 (pyridoksin) er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene. Vitamin B6 er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. Det finnes i de fleste matvarer, mest i kjøtt, fugl, fisk, potet og kornvarer. Du trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel ses sjelden i Norge.

 • Vitamin B8

  Vitamin B8 (biotin)

  Biotin er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene, også kalt vitamin H, B8 eller coenzym R. Biotin trengs i små mengder, men er viktig i kroppens omdannelse av mat til energi. Det finnes i mange matvarer, særlig lever og egg, og må tilføres jevnlig siden det ikke lagres i kroppen.

 • Vitamin B9

  Vitamin B9 (folat/folsyre)

  Folat, også betegnet som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene. Folat har stor betydning for at cellene skal dele seg på normal måte. For å redusere risikoen for ryggmargsbrokk (nevralrørsdefekt), anbefaler norske myndigheter ekstra tilskudd av folat til alle som planlegger graviditet. Folatmangel kan medføre blodmangel. Folat finnes mest i grønne grønnsaker.

 • Vitamin B12

  Vitamin B12

  Vitamin B12 er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene og finnes i flere former under samlenavnet kobalaminer. Vitamin B12 er nødvendig for at kroppen skal produsere røde blodlegemer, viktig for dannelse av arvestoff og for nervesystemets funksjon. Det finnes kun i animalske matvarer, men ikke i grønnsaker, og derfor kan mangel oppstå hos vegetarianere.

 • Vitamin C

  Vitamin C

  Vitamin C (askorbinsyre) er en viktig antioksidant. Vitamin C bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen og øker opptaket av ikke-hem jern i tarmen. Et vanlig, variert kosthold med mye frukt, grønnsaker og poteter vil som regel dekke behovet.

 • Vitamin D

  Vitamin D

  Vitamin D i den aktive formen kalles kalsitriol. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Tilstrekkelig med vitamin D helt fra barndommen av har betydning for å kunne unngå beinskjørhet i eldre år. Kroppen lager selv vitamin D når du er ute i solen. Vitamin D finnes i fet fisk, fiskerogn og lever. Viktig å huske at frukt og grønnsaker ikke inneholder vitamin D.

 • Matolje vitaminer

  Vitamin E

  Vitamin E (tokoferoler) er fettløselige stoffer som finnes i planteoljer, kornprodukter, nøtter og avocado. Vitamin E er en viktig antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradikaler og holder cellemembranen myk.

 • Vitamin K

  Vitamin K

  Vitamin K (kinon) er et fettløselig vitamin som finnes i 2 former. Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere (levre seg). Naturlige bakterier i tarmen danner vitamin K2, men ikke i tilstrekkelige mengder. Gode matkilder for vitamin K1 er grønnsaker. Nyere forskning har vist at vitamin K er viktig for å bygge opp skjelettet.

 • Fosfor mineral

  Fosfor

  Fosfor (P) er det mineralet vi har nest mest av i kroppen. Det meste er bundet til kalsium i skjelettet og fosfor er viktig for sterkt benvev og sterke tenner. Mineralet finnes i de fleste matvarer, og mangel på fosfor er sjelden.

 • Jern mineral

  Jern

  Jern (Fe) er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Hovedmengden av jernet i kroppen er bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av oksygen til cellene. Den viktigste kilden til jern er grovt brød og grove kornprodukt. Mangel kan forekomme, men jern i høye doser bør kun tas i samråd med lege.

 • Jod mineral

  Jod

  Jod (I) er et mineral som er nødvendig for at skjoldbrukskjertelen skal fungere. De beste matvarekildene er saltvannsfisk og meieriprodukter. Vanlig bordsalt kan også være tilsatt jod. Mangel på jod er sjelden.

 • Kalium mineral

  Kalium

  Kalium (K) (engelsk: potassium) er et mineral som er viktig for syrebase-balansen i kroppen og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. Kalium finnes i de fleste matvarer.

 • Kalsium

  Kalsium

  Trenger du eller ditt barn tilskudd av kalsium? Les mer om rådene for kalsiumtilskudd og hvilke naturlige kilder vi har for tilskudd av kalsium gjennom maten. 

 • Kobber mineral

  Kobber

  Kobber (Cu) er et sporstoff (mineral). Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin som frakter oksygen i blodet. Kobber finnes i de fleste matvarer. I drikkevannet varierer kobberinnhold med hardhet, pH, vannkvaliteten og materialet i vannrørene. Mangel på kobber ses veldig sjelden.

 • Krom mineral

  Krom

  Krom (Cr) er et sporstoffmineral som er viktig for forbrenning av karbohydrat og fettstoff. Det er et hjelpestoff for insulin til å transportere sukker. Gode kilder er grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt. Mangel på krom er svært sjelden.

 • Magnesium mineral

  Magnesium

  Magnesium (Mg) er et mineral som fungerer som en kofaktor for mange enzymer, er viktig for forbrenning av karbohydrat, signaloverføring i nervesystemet og regulering av muskelaktivitet. Gode kilder er grovt mel, havregryn og grønnsaker. Mangel er sjelden, men kan ses i forbindelse med visse sykdommer og ved bruk av vanndrivende legemidler.

 • Mangan

  Mangan

  Mangan (Mn) er et sporstoffmineral som er viktig for enkelte enzymer. Gode kilder er brød, nøtter og grønne grønnsaker.

 • Molybden

  Molybden

  Molybden (Mo) er et sporstoff (mineral) som kroppen trenger, men man vet lite om hvilken effekt det har. Molybden finnes i melke- og kornprodukter og noen grønnsaker. Innholdet av molybden i matvarer vil variere etter jordsmonn. Man kjenner ikke til mangelsykdommer.

 • Selen

  Selen

  Selen (Se) er en av naturens kraftigste antioksidanter. Gode kilder er innmat, fisk og kornprodukt, men jordsmonnet betyr mye for innholdet av selen i matvarer. Mangel kan oppstå hos de med cøliaki (glutenintoleranse) og alkoholikere.

 • Sink

  Sink

  Sink (Zn) er et nødvendig sporstoff (mineral) for svært mange prosesser i kroppen, og for et sunt immunforsvar. Viktigste kildene til sink er innmat, kjøtt, fisk, skalldyr, korn- og melkeprodukt. Mangel kan forekomme. Stort sinkinntak over lang tid er uheldig.