Halsbetennelse

Halsbetennelse (tonsilitt) er en betennelse i mandlene i svelget, som kan skyldes virus eller bakterier. Halsbetennelse går som oftest over av seg selv, men hvis sykdommen skyldes gruppe A-streptokokker anbefales som regel antibiotikabehandling.

Halsbetennelse

Årsaker til halsbetennelse

Virus forårsaker de fleste tilfeller av halsbetennelser. Dersom man har en bakteriell halsbetennelse, er det som oftest bakterier av typen streptokokker som ligger til grunn.

Forekomst av halsbetennelse

Halsbetennelse forekommer hyppig, og barn og unge er mest utsatt. Vinter og vår er den tiden på året da en oftest får slike infeksjoner.

Symptomer på halsbetennelse

Symptomene vil variere alt etter om det er virus eller bakterier som er årsaken til halsbetennelsen. Hvis bakterier står bak vil man ofte få kraftigere symptomer og sykdomsfølelse.

Typiske symptomer er:

 • Vond hals med svelgsmerter (smertene vil ofte stråle ut mot ørene)
 • Feber (ofte sammen med nedsatt allmenntilstand)
 • Hovne mandler (eventuelt med gul-hvitt pussbelegg)
 • Hovne lymfeknuter på halsen
 • Hodepine

Barn kan i tillegg ofte få magesmerter og oppkast.

Når bør du kontakte lege?

De aller fleste som får halsbetennelse merker bedring etter 3 dager. Hvis du etter 3 dager ikke har blitt noe bedre, men tvert imot føler at du bare blir dårligere bør du kontakte legen. Hvis du har en sterkt nedsatt allmenntilstand kan det være aktuelt å kontakte legen tidligere.

 • Ved kraftig hevelse på halsen.
 • Ved store svelgevansker.
 • Hvis du får vansker med å gape opp.
 • Hvis du går på en antibiotikakur og ikke blir bedre etter 3-5 dager. I slike tilfeller kan det være aktuelt at legen tar blodprøver for å fastslå om symptomene skyldes en annen sykdom, for eksempel kyssesyke.

Sykdomsforløp

De fleste halsbetennelser går over av seg selv i løpet av 3-7 dager.

Forebyggende råd mot halsbetennelse

Halsbetennelse spres som oftest via dråpesmitte, så du bør prøve å unngå å dele glass og bestikk med noen  eller hoste direkte på noen. Ellers er det alltiv viktig at du har god håndhygiene med regelmessig håndvask for å unngå å smitte andre. Desinfiserende produkter av for eksempel typen Antibac kan brukes hvis du ikke har tilgang på vann og såpe (for eksempel hvis du er på reise).

Hva kan du selv gjøre

 • Hold deg god og varm, og sørg for å få i deg nok drikke.
 • Røyking bør unngås/reduseres.
 • Vanlige halspastiller kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende og ta bort oppmerksomheten fra ubehaget. Halspastiller stimulerer i tillegg spyttsekresjonen og spyttet smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse. Det finnes mange ulike typer halspastiller som inneholder for eksempel råmelk, vitamin C, urter, mentol og peppermynte. De fleste brukes ved behov, men vær klar over at inntak av store mengder halspastiller kan gi luftplager og virke avførende. Unngå langvarig bruk av sukkerholdige pastiller da det kan føre til hull i tennene.

Det fins flere reseptfrie legemidler som lindrer sår hals. Disse virker lokalbedøvende og/eller smertestillende lokalt i svelg og hals.

 • Solvivo* (inneholder amylmetakresol og 2,4-diklorobenzylalkohol): Linder smerter i svelg og hals. Oppløses sakte i munnen. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.
 • Strefen* (inneholder flurbiprofen): Gir kortvarig smertelindring ved sår hals. Suges/oppløses langsomt i munnen. Flyttes rundt i munnen ved suging for å unngå lokal irritasjon. Forsiktighet bør utvises ved bruk hvis du har astma eller har reagert på betennelsesdempende legemidler eller acetylsalisylsyre tidligere. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
 • Triolif* (inneholder amylmetakresol, 2,4-diklorobenzylalkohol og lidokain): Lindrer smerter i svelg og hals. Oppløses sakte i munnen. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
 • Zyx* sugetabletter (inneholder benzydamin): Lindrer smerte og irritasjon lokalt i halsen. Virkningen kommer i løpet av minutter og holder i flere timer. Virker lokalbedøvende og betennelsesdempende. Forsiktighet bør utvises ved bruk hvis du har astma eller har reagert på betennelsesdempende legemidler eller acetylsalisylsyre tidligere. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.

Reseptfrie smertestillende legemidler som inneholder virkestoffene paracetamol eller ibuprofen kan lindre smerten ved sår hals. Dersom det er vanskelig å svelge tabletter finnes disse legemidlene også i flytende form.

*Reseptfrie legemidler. Vær oppmerksom på at enkelte produkter kommer i forskjellige styrker og legemiddelformer tilpasset ulike behov (f.eks alder og vekt). Les alltid pakningsvedlegget for å være sikker på at du kan bruke produktet.

Behandling av halsbetennelse

Ved halsbetennelse som skyldes gruppe A-streptokokker behandler man i de fleste tilfeller med antibiotika i 10 dager. Halsbetennelser som skyldes andre bakterier eller virus gir sjelden kraftige symptomer og i slike tilfeller vil kroppens eget immunforsvar som regel bekjempe infeksjonen.

Av og til er det aktuelt å operere bort mandlene. Dette anbefales dersom du har mer enn 3-4 betennelser med streptokokker hvert år, det utvikler seg en halsbyll eller at størrelsen på mandlene hindrer matinntaket og gjør at du får problemer med pusten når du sover.

Eksempel på anibiotika som brukes ved halsbetennelse

 • Apocillin/Weifapenin (inneholder fenoksymetylpenicillin): Som regel førstevalg. Kan tas uavhengig av måltid.
 • Dalacin (inneholder klindamycin): Kan tas uavhengig av måltid, tas med minst 1 glass vann. 
 • Ery-Max/Abboticin (inneholder erytromycin): Tas helst rett før et måltid.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogens pasientutgave.

Riktig bruk av antibiotika

 • Fordel dosene jevnt utover dagen som angitt på apotekets etikett. På denne måten får du en jevn og effektiv konsentrasjon av legemiddelet i blodet.
 • Legg merke til om legemiddelet skal tas sammen med mat eller utenom måltider. Dette kan ha betydning for hvor godt medisinen tas opp fra tarmen.
 • Ta hele kuren eller det antall dager som er avtalt med legen. Selv om du føler deg frisk etter et par dager, er det viktig at du gjennomfører hele kuren. Infeksjonen kan blusse opp igjen hvis du slutter for tidlig.
 • Riktig bruk av antibiotika vil bidra til å minske faren for resistente bakteriene.
 • Det finnes antibiotika mikstur/dråper til barn. Disse skal ristes før bruk. Du vil få beskjed på apoteket om de skal oppbevares i kjøleskap eller i romtemperatur og om hvor lenge de er holdbare. Smaken varierer fra produkt til produkt.

Les mer om halsbetennelse

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI), Helsedirektoratet, Felleskatalogen

Oppdatert: Desember 2016