Illustrasjonsbilde

Mage og tarm

De fleste har mage- tarmproblemer fra tid til annen, for eksempel luftplager, treg mage, diaré eller halsbrann. Her finner du informasjon om plagene og gode råd som hjelper.

 • Bilde av stener stablet i høyde

  Forstoppelse hos voksne

  Utsetter du dobesøket eller får du i deg lite væske? Unngå treg mage ved å endre litt på livsstilen din.  Her er tipsene du trenger og gode egenbehandlingsprodukter som kan benyttes.

 • Tankefull gutt

  Forstoppelse hos barn

  Forstoppelse hos barn kan gi store smerter og oppleves skremmende for både barn og foreldre.  Noen ganger bør lege oppsøkes, men ellers finnes det gode forebyggende og behandlende råd.

 • Vondt i magen

  Luft i magen

  For mye luft i mage-tarmkanalen gir ubehag knyttet til raping, promping, oppblåsthet og smerter. Plagene er vanligvis forbigående og kan bedres ved en bevisst endring av livsstil og kosthold.

 • Småmark

  Småmark

  Mange blir veldig engstelige dersom de selv eller barna får mark i magen. Småmark er vanlig og helt ufarlig - men kan være svært plagsomt. Vi gir deg informasjon om symptomene og hvordan du effektivt kan bli kvitt marken.

 • Illustrasjon diaré

  Diaré

  Diaré er hyppig, løs og vannaktig avføring. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré. Når man har diaré klarer ikke tarmen å suge opp vann og salter som resten av kroppen trenger. Den største faren ved diaré er uttørring og saltmangel.

 • Dame må på toalett

  Løs mage ved antibiotikabruk

  Det er ikke uvanlig at man får løs mage når man tar antibiotika. Les mer om hva du kan prøve for å bli bedre, og når det er hensiktsmessig å kontakte legen.

 • Tips mot feriemage

  Turistdiaré

  Visste du at turistdiaré er blant de vanligste helseproblemene som rammer turister? Her finner du noen enkle forholdsregler.

 • Diffust bilde av mange mennesker

  Bli kvitt endetarmskløe!

  Visste du at endetarmskløe er et svært utbredt problem både hos voksne og barn, og allikevel er det få som gjør noe med det fordi det oppleves flaut.  Med enkle midler kan man redusere kløen og plagene betraktelig. 

 • Bilde av bakende

  Hemoroider

  Har du smerter, svir det eller klør....der nede?  Kanskje du da opplever en svært vanlig plage - nemlig hemoroider. Les mer om symptomer, årsak og ikke minst gode egenbehandlingsråd i denne artikkelen.

 • Bilde av en mann som holder seg på magen

  Magesår

  Kvalme, oppkast og smerter i mellomgulvet kan være tegn på magesår. Svært ofte skyldes magesårsykdom bakterien Helicobacter pylori, men visste du at cirka 25 % av sårene i magesekken kommer av bivirkninger fra legemiddelbruk? Les mer her.

 • Halsbrann

  Halsbrann og sure oppstøt

  Kraftige måltider, alkohol og kaffe - alle er triggere for halsbrann og sure oppstøt.  Halsbrann kan være veldig ubehagelig, men her er produktene og tipsene du trenger for å unngå eller redusere denne plagen.

 • Omgangssyke kaste opp

  Omgangssyke

  Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmene og er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Omgangssyke er som navnet sier svært smittsomt og ofte ser en utbrudd på institusjoner og der mennesker oppholder seg tett på hverandre, som på sykehus, cruiseskip, hoteller og i barnehager.

 • Mann over toalett

  Matforgiftning

  Matforgiftning skyldes at bakterier kan formere seg i store mengder fordi mat blir håndtert dårlig, varmebehandles for lite eller lagres utilfredsstillende. Typiske symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré som oppstår akutt noen timer etter inntak av bedervet mat.

 • Bilde av syk gutt

  Kvalme og oppkast

  Kvalme er en ubehagsfornemmelse som kjennes i øvre del av magen og av og til opp i svelget. Den blir ofte ledsaget av en følelse av at du vil kaste opp. Blir kvalmen kraftig fører dette nesten alltid til at du kaster opp, noe som gjerne bedrer kvalmen forbigående.

 • Bilde av limefrukt

  Refluks og spiserørsbetennelse

  Gastroøsofageal refluks er tilbakestrømming av saltsyre fra magesekken til spiserøret og eventuelt luftrøret. Dette kan gi smerter i øvre del av magen eller brystet, halsbrann og sure oppstøt. Mange opplever slike plager fra tid til annen.

 • Bilde av en mage

  Irritabel tarm syndrom

  Irritabel tarm syndrom (IBS) er ikke en sykdom, men en fellesbetegnelse for plager fra fordøyelseskanalen. Lidelsen er plagsom, men ikke farlig. Har man slike symptomer over tid, er det viktig å få en grundig undersøkelse for å utelukke alvorlig sykdom.

 • Bilde av en navel

  Crohns sykdom

  Crohns sykdom (Morbus Crohn) er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. Alle deler av fordøyelseskanalen kan rammes, fra munnhulen til endetarmen, men overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet. Det finnes ikke kurerende behandling, men legemidler kan redusere betennelsen og dempe symptomene.

 • Bilde av et toalett

  Ulcerøs kolitt

  Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom i tykktarmen. Betennelsen gir sår i slimhinnen, og det kan oppstå blødninger fra tarmen. Noen har kun betennelse i slimhinnen i endetarmen, men det er vanlig at større eller mindre deler av tykktarmen er angrepet i tillegg.

 • Bilde av et par med ryggen til

  Stomi

  Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ ved å føre avføring eller urin ut gjennom stomien. Ved colostomi er det tykktarmen (colon) som er lagt ut, ved ileostomi tynntarmen (ileum) og ved urostomi er det urinveiene.