Dame må på toalett

Løs mage ved antibiotikabruk

Det er ikke uvanlig at man får løs mage når man tar antibiotika. Dette skyldes at antibiotika dreper en del av fordøyelsesbakteriene som naturlig finnes i tarmen og er nødvendig for tarmbalansen i tillegg til de sykdomsfremkallende bakteriene. Dette gir en ubalanse i fordøyelsen som kan gi løs mage. Redusert antall fordøyelsesbakterier kan også svekke tarmens motstandsevne mot diaréutløsende bakterier.

I de fleste tilfeller er mageproblemene kortvarige, men i enkelte tilfeller utløses en alvorlig og langvarig diaré (Pseudomembranøs kolitt) under kuren eller opptil 3 måneder etter avsluttet kur

 • Hva kan du gjøre for å forebygge løs mage?

  Probiotiske melkesyrebakterier (kapsler, tabletter eller meierprodukter med LGG) kan brukes for at magen raskere skal normalisere seg, men anbefales ikke til kritisk syke personer.

  Det er omdiskutert i fagmiljøene om probiotiske melkesyrebakterier kan forebygge psudomembranøs kolitt, en alvorlig form for antibiotika-assosiert kolitt, men flere studier har vist at probiotika gir raskere bedring i behandlingen av denne typen diaré.

 • Egenbehandling av diaré i forbindelse med antibiotikakur
  • Ved diaré er det først og fremst viktig at man drikker og får i seg salter slik at man ikke blir dehydrert.Her er noen gode råd for voksne og barn:

  Voksne: Drikk små porsjoner, men ofte. En voksen person som ikke spiser trenger cirka 2-3 liter per dag av en væske som inneholder både salt og sukker. GEM pulver eller Resorb brusetabletter blandes i rent vann og inneholder salter og sukker i riktig mengde. Du kan også blande halvt om halvt med mineralvann og eplemost. Unngå svært søte drikker som brus, juice og sterk saft.

  Barn: Erstatt væsketapet med morsmelk eller en drikk som gir både salt og sukker (se over, Resorb kun til barn over 3 år). Barnet trenger cirka 1 dl væske per kilo kroppsvekt per døgn. Gi små, men hyppige mengder væske, for eksempel med sugerør eller teskje. Etter tilfredsstillende væsketilførsel i 4 til 6 timer kan du la barnet få vanlig mat igjen, hvis barnet ønsker det. Kontrollèr at barnet tisser hver 3.-4. time og mål gjerne temperaturen et par ganger i døgnet. Hvis barnet ikke tisser hver 3.- 4. time, kan det være et tegn på at det får i seg for lite væske.

  • Probiotiske melkesyrebakterier kan forsøkes for at magen raskere skal normalisere seg.
  • Det kan også være gunstig å prøve å spise lett fordøyelig mat de første dagene. La appetitten styre hva du spiser.

  OBS! Effekten av noen legemidler, for eksempel hormonelle prevensjonsmidler (p-piller), kan bli redusert når du har diaré. Spør på apoteket hvis det er noe du lurer på i forbindelse med legemidler og diaré.

 • Når bør du kontakte lege?
  • Ved kraftig diaré under pågående antibiotikakur. Legen vil vurdere om dosen bør reduseres eller om antibiotikakuren må avsluttes.
  • Hvis den syke er under 6 måneder gammel og får kraftig diaré.
  • Ved blod, slim eller puss i avføringen.
  • Hvis det er tegn til uttørring (mørk urin, tørr i munnen, tørst) Ved sterke magesmerter.
  • Hvis diaréen ikke gir seg i løpet av 4-5 dager med egenbehandling.

  Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok, Foreldrebrosjyre nr 13 (Apotekforeningen), leverandørinformasjon, Tine, Har probiotika noen berettigelse i behandlingen av infeksjonssykdom? (Tidsskriftet for den norske lægeforening).

  Oppdatert: August 2016