Stomi

Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ ved å føre avføring eller urin ut gjennom stomien. Ved colostomi er det tykktarmen (colon) som er lagt ut, ved ileostomi tynntarmen (ileum) og ved urostomi er det urinveiene.

Bilde av par med ryggen til

Stomien anlegges på magen. Nøyaktig plassering er avhengig av hvilken type stomi og kroppsbygningen. Stomier kan være midlertidige, som avlastning av tarmen, men det er vanligst med varige stomier.

En stomi er rund eller oval i formen, er 1-3 cm lang og har en frisk rødaktig farge. Man kan sammenligne utseende på en stomi med munnslimhinnen. En stomi har ingen nerveender og derfor kjenner man ingen smerter eller andre følelser der. Dette fører også til at den ikke kan signalisere eller bidra til tarmtømming, og den er derfor inkontinent (ufrivillig tømning). Derfor må stomiopererte alltid bruke en hudbeskyttelse med pose som samler opp tarminnhold eller urin. Ved colostomi har avføringen normal konsistens, mens ved ileostomi og urostomi vil det som kommer i posen være flytende.

Årsaker til stomi

Årsaker til stomioperasjoner er kreft, medfødte misdannelser, skader og kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I Norge er det cirka 8-10.000 stomiopererte.

Å leve med stomi

De fleste steller stomien selv, skifter eller tømmer posene selv og lever slik de gjorde før operasjonen. Man kan reise, bade og dusje som før og bruke vanlige klær. For mange vil det imidlertid ta noe tid før de har akseptert sitt nye jeg og fått et godt forhold til kroppen sin igjen. I starten kan det føles som om stomien har tatt kontroll over deg, men snart er det du som har kontroll over stomien!

Utstyr ved stomi

Etter operasjonen får du veiledning om stell og utstyr av en stomisykepleier.

De fleste bruker en stomipose som limes fast på huden ved hjelp av en klebende hudplate. Det finnes todelte system med plate som først festes på huden rundt stomien og pose som deretter klikkes på platen. Dette fås også som kombinert system med plate og pose i ett. Stomiposer kan være tømbare, andre ikke. 

Det er viktig at huden rundt stomien holdes ren, tørr og beskyttet mot avføring. Den klebende hudbeskyttelsesdelen av posen/ -platen vil sørge for dette og er laget for å opprettholde hudens naturlige egenskaper. I tillegg kan man bruke festekrem, tettering og barrierekrem for å beskytte huden rundt stomien.

Alternativ til pose er irrigasjon, som er tømming av tarmen med klyster. Stomipropp er også en mulighet for de med utlagt tykktarm.

Det kan ta litt tid å bli vant med nye rutiner, men de aller fleste blir etter hvert trygge på å stelle stomien selv.

Tips og råd ved stell av stomi:

 • Pass på at stomiplaten sitter så tett som mulig rundt stomien, dette gir maksimal beskyttelse. Mål stomiens diameter ofte, gjerne hver gang du åpner en ny eske med utstyr. Dette gjelder spesielt de første to-tre månedene etter operasjonen. Hvis hullet klippes for stort, blir huden sår. Hvis hullet er for lite, kan det bli gnag på stomien. Det er også viktig at det ikke kommer fuktighet fra stomien under platen.
 • Har du problemer med at stomiplaten ikke sitter godt nok rundt stomien, kan du bruke en tettering og/eller pasta for å redusere ujevnheter på platen. 
 • Platen og posen tåler dusj og bading. Lunkent badevann gjør platen mykere og enklere å fjerne.
 • Fjern mest mulig av platerestene uten å gni huden for mye. Bruk gjerne en allergivennlig silikonspray for å lette fjerningen av platen. Unngå bruk av desinfiserende eller antiseptiske væsker rundt stomien, dette kan irritere huden.
 • Det er naturlig at huden rundt stomien blir tørr innimellom. Bruk et tynt lag med krem som er beregnet for huden rundt stomien (barrierefilm) 1-2 minutter før du setter på hudplaten. Pass på at huden er helt tørr før du fester ny plate.
 • Varm platen i hendene eller mot kroppen i cirka 1 minutt før du setter den på. Da sitter den bedre.
 • Uvanlige store mengder svette kan redusere hudplatens evne til å klebe. Man kan forsøke litt uparfymert antiperspirant på huden før ny plate klebes på.
 • Mye hårvekst rundt stomien bør fjernes forsiktig med en god engangshøvel i hårenes vekstretning. Ikke bruk hårfjerningskrem eller -gele. Bruk gjerne en tom dorull eller kompress som beskyttelse over stomien.
 • Ved tyntflytende innhold i stomiposen, finnes det superabsorbenter som gjør tarminnholdet i stomiposen fastere og reduserer lukt. Dette kan øke tryggheten ved tømming og skifting av posen. Enkelte får også legemidler på resept som gjør tarminnholdet mer tyktflytende.

På reise med stomi

Stomien skal ikke være til hinder for at du kan reise, både innenlands og utenlands. En vellykket ferie forutsetter alltid god planlegging, her får du noen gode råd:

 • Husk reiseforsikring når du skal til land utenfor EØS. Opplys forsikringsselskapet om tidligere sykdommer og at du har stomi. Slik sikrer du at forsikringen gjelder, uansett hva som skjer. Ved reiser innenfor EØS, husk Europeisk Helsetrygdkort fra HELFO.
 • Norilco ID-kort/ostomy card er nyttig å ha med seg
 • Noter ned størrelse, navn og bestillingsnummer og produsentnavn for stomibandasjen i tilfelle du trenger mer utstyr.
 • Pakk alltid en god del av stomiproduktene i håndbagasjen, gi beskjed om at du må ha med ekstra håndbagasje ved bestilling av flyturen.

Kosthold

Etter en stomioperasjon er det ekstra viktig å spise regelmessig og godt, og akseptere at det jevnlig kommer noe i posen. De aller fleste kan spise de samme matvarene de gjorde før operasjonen. Enkelte tåler alle typer mat, andre får problemer med mye tarmgass, forstoppelse eller svært løs avføring av noen matvarer. Det er derfor viktig å prøve seg frem til du har lært hvordan du reagerer på de forskjellige matsortene.

Stomi og legemiddelbruk

Legemidler som tas gjennom munnen blir i all hovedsak tatt opp i kroppen gjennom tynntarmen. Operasjoner i tarmsystemet kan føre til redusert opptak av legemidlet, og dermed manglende effekt. Dette gjelder spesielt de med ilostomi. Legen må derfor vurdere hvilke legemidler/legemiddelformer som er best egnet for deg.

 • Enkelte legemidler kan ikke brukes av de med ileostomi på grunn av manglende opptak. Dette gjelder for eksempel store tabletter, overtrukne tabletter/kapsler som frigjøres over tid, samt p-piller.
 • Alternativ til drasjerte tabletter og kapsler kan være tyggbare eller flytende medisiner.
 • Noen tabletter kan knuses, og enkelte kapsler kan deles og innholdet tas ut. Dette gjelder imidlertid ikke alle. Les i pakningsvedlegget eller spør på apoteket.
 • Noen medisiner kan endre fargen på avføringen. Eksempler på dette er syrenøytraliserende, jerntabletter, enkelte blodtrykksmedisiner og antibiotika.
 • Bruk av antibiotika kan for enkelte gi diaré eller løs avføring.
 • Innfør aldri noen form for medisin direkte inn i stomien uten at det er avtalt med lege.

Rettigheter

Folketrygden gir refusjon for poser og annet utstyr som den stomiopererte trenger. Utstyret kan kjøpes på apotek eller bandasjistutsalg over hele landet. Den stomiopererte får utstyret på blå resept og betaler en egenandel. Blå resept gjelder i ett år. Du får kjøpt utstyr for tre måneders forbruk av gangen. Vanligvis dekkes nødvendig stomiutstyr også for personer med midlertidig utlagt tarm/urinleder.

Du kan ha rett til grunnstønad hvis du har varige, løpende ekstrautgifter i forbindelse med sykdommen/stomien. Varig i denne forbindelse er to til tre år. Nødvendige ekstrautgifter må minst tilsvare laveste sats av grunnstønad. Det dreier seg om utgifter som er en direkte følge av den medisinske tilstanden, og som friske personer ikke har. Utgiftene kan for eksempel være:

 • fordyret kosthold ved diett
 • slitasje på klær og sengetøy
 • transport og reiser

Hvis funksjonsevnen er nedsatt, eller du ikke kan benytte offentlige kommunikasjonsmidler, kan du ha rett til grunnstønad til dekning av transport. Du kan ikke få dekket utgifter til transport hvis funksjonsevnen blir nedsatt etter at du fylte 70 år.

Les mer om stomi

 • NORILCO - Norsk forening for stomi- og reservoaropererte
 • Coloplast (Leverandørinformasjon)
 • Dansac (Leverandørinformasjon)
 • Convatec (Leverandørinformasjon)
 • Hollister (Leverandørinformasjon)

Kilder: Norsk forening for stomi- og reservoaropererte, Universitetssykehuset i Nord-Norge, leverandørinformasjon.

Oppdatert: Mai 2014