Illustrasjonsbilde

Munn og tenner

God munn- og tannhygiene kommer ikke av seg selv. Vi gir deg råd og tips til hvordan du oppnår en god tannhelse og hvordan du kan behandle ulike problemer i munnhulen.

 • Bilde av baby med tannbørste

  Munn og tannpleie hos barn

  Skal små barn bruke fluor eller ikke og når skal man starte med tannpuss? Vi har råd for daglig tannpuss og tips til hvordan du forebygger hull i tennene til barna dine. 

 • Tannpleie for voksne

  Munn og tannpleie for voksne

  Det er aldri for sent å starte med god munnhygiene! Ikke bare beskytter det tennene, men forebygger også tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Vi gir deg gode råd slik at du får mest ut av tannpussen.

 • Bilde av tannprotese

  Munn og tannpleie ved bruk av tannprotese

  God munnhygiene er viktig dersom du har fått erstattet en eller flere tenner av en tannprotese, ikke bare for å unngå infeksjoner eller dårlig ånde, men også for at protesen skal sitte så godt som mulig.

 • Barn får tenner

  Tannfrembrudd

  Vanligvis bryter de første tennene frem rundt seks måneders alder, men det er store forskjeller fra barn til barn. Vanligvis kommer den siste av i alt 20 melketenner før barnet fyller 3 år.

 • Mann med maske

  Slik unngår du dårlig ånde

  Ikke engang din beste venn forteller deg at du har dårlig ånde, og det er vanskelig å oppdage selv om det lukter vondt fra munnen. Ofte finnes det enkle tiltak du selv kan gjøre for å unngå den dårlige ånden, eller forhindre at den oppstår.

 • Tørr munn

  Munntørrhet

  Kjennes det ut som sandpapir i munnen? Det er naturlig og helt ufarlig å bli forbigående tørr i munnen, men langvarig munntørrhet er ikke heldig for tenner og munnhulen. Her får du vite mer om hva årsaken kan være, og hvordan munntørrhet kan lindres.

 • Munnsår

  Derfor bør du ikke låne bort leppepomaden din

  Munnsår (forkjølelsessår) forårsakes av herpesvirus, og kan lett smitte hvis man tar på det eller låner bort leppepomaden sin. Ofte starter det ved at man merker kløe og prikking i huden, etterfulgt av rødhet, hevelse og dannelse av blemmer som brister ut i sår. Munnsår kan utløses ved for eksempel forkjølelse eller sterkt sollys.

 • Dame med chili

  Munnskold

  Munnskold (også kalt after) er sår som oppstår i munnslimhinnen. De begynner gjerne som en rød flekk som etter hvert blir gulaktig med rød kant. Nærmere 20 % av befolkningen får slike sår en eller flere ganger i løpet av et år.

 • Dame pusser tenner

  Blødende tannkjøtt

  Hvorfor blør det egentlig i tannkjøttet etter at du har pusset tennene og er dette farlig? Vi gir deg de forebyggende rådene og gode tips til egenbehandling.

 • Tannbørste med tannkrem

  Tannstein

  Plakk er et belegg som stadig dannes på tennene våre. Belegget består av bakterier som finnes i munnen hos alle. Dersom det får ligge, vil det litt etter litt utvikle seg til tannstein. Tannstein kan på sikt forårsake både hull i tennene og tannkjøttsykdommer.

 • Tannpine

  Tannverk

  Tannverk er smerter i tennene, og skyldes som regel hull i en tann (karies). Men det kan også være andre årsaker til slike smerter, og det er derfor viktig å søke hjelp hos tannlege ved tannsmerter som vedvarer.

 • ising sensitive tenner

  Ising i tennene

  Au!! Iser det i tennene når du drikker noe varmt, kaldt eller syrlig? Ofte rammes hele tannen av overfølsomhet, men tannhalsene pleier å være ekstra utsatte ettersom det ikke finnes noen beskyttende emalje der.  Her er rådene du trenger.

 • Dame med hvitt smil

  Slik unngår du misfargede tenner

  Kaffe, te, rødvin, juice og bær setter over tid farge på tennene. Tobakk er en av verstingene når det gjelder misfarging av tenner. Slik unngår du misfarging og får tilbake et hvitere smil.

 • Illustrasjonsbilde: Bruke tanntråd

  Puss hele tanna!

  Vet du hvor mange sider en tann har? Svaret er fem, men under en vanlig tannpuss kommer du ordentlig til på bare tre sider for å fjerne belegget som danner seg etter et måltid, eller i løpet av natten. Her er produktene du trenger der børsten ikke strekker til.