Puss hele tanna!

Vet du hvor mange sider en tann har? Svaret er fem, men under en vanlig tannpuss kommer du ordentlig til på bare tre sider for å fjerne belegget som danner seg etter et måltid, eller i løpet av natten. Her er produktene du trenger der børsten ikke strekker til.

Illustrasjonsbilde: Bruke tanntråd

Mellom tennene samler det seg lett bakteriebelegg og matrester som over tid kan føre til hull, tannkjøttsykdommer – og ja, dårlig ånde. Dette bør fjernes før du tar fatt med børsten.

Dårlige pussevaner gir usunne ganer

En vanlig tannbørste kan bare rengjøre tre av de fem sidene av tennene som trenger rengjøring. Mellom tennene samler det seg matrester og bakteriebelegg (plakk). Dersom plakket ikke fjernes, kan det føre til hull og tannkjøttsykdommer. Plakk bør derfor fjernes daglig. Vil du vite hvor god du er på å fjerne plakk, kan du teste deg selv med GUM Red Cote plakk-kontroll tyggetabletter.

De fleste pusser tennene fast, både morgen og kveld. Men rengjøringen mellom tennene blir nok ikke like nøye fulgt opp. Det er kjent at bakterier og plakk lettere fører til hull i tennene og ulike typer tannkjøttsykdommer.

Enkelte kan oppleve små blødninger fra tannkjøttet etter å ha pusset tenner og brukt tanntråd. Vanligvis er dette helt ufarlig, men det kan også være tegn på begynnende tannkjøttbetennelse. Da er det ekstra viktig å fortsette med å rengjøre mellom tennene. 

Tanntråd

Bruker du tanntråd før tannpussen, kan du få fjernet så godt som alt av plakk mellom tennene. Barn kan gjerne innføre vanen med å bruke tanntråd når melketennene faller ut og blir erstattet med de permanente tennene. Hos ungdom er tannmellomrommene fremdeles fylt med tannkjøtt. Da passer det godt med tanntråd som lett kan få plass mellom folden av tannkjøtt og selve tanna. Det finnes tanntråd i ulike tykkelser og med ulik smak.

Du kan velge tanntråd i dispenser hvor du selv trekker ut passende lengde, eller en børstelignende tanntrådbøyle som er enkel håndtere. Oral-B superfloss tanntråd er ideell ved bøyler, implantater, broer og store mellomrom, da den har en stiv ende som kan tres inn i mellomrom.

Tannstikkere

Tannstikkere passer godt når det er et tydelig mellomrom nede ved tannrøttene. Dette blir mer fremtredende når vi blir voksne. Trekantede stikkere er best, og de skal brukes med den flate siden ned mot tannkjøttet. Apotek 1 har tannstikkere både av plast og tre. Trestikkere bør fuktes før de brukes, da blir de litt mykere og fliser ikke så lett.

Tannstikkere er ikke en fullverdig erstatning for tanntråd eller mellomromsbørster, men er nyttig for å fjerne eventuelle matrester mellom tennene etter måltid. Gjør det derfor til en vane å ha tannstikkere tilgjengelig ved matbordet, da blir det enkelt å huske å rense mellom tennene. Tannstikkere finnes i flere tykkelser og med ulike egenskaper. GUM soft-picks er en tannstikker med spesiell myk tupp. Dette er en kombinert stikke og børste som gir en skånsom rengjøring.

Mellomromsbørster

Når det er større mellomrom mellom tennene bør du bruke mellomromsbørste, eller interdentalbørster som de kalles på fagspråket. Dette kan være generelt eller bare mellom to av tennene. Mellomromsbørster er tynne børster som ligner på små flaskekoster. De er svært effektive og fjerner opptil 100% av plakk mellom tennene. De finnes i en rekke ulike tykkelser og med ulike typer bust. Er du usikker på hvilken tykkelse du trenger, kan du forsøke en konisk formet børste, eller en pakke med børster i flere tykkelser første gang. For mange modeller finnes det håndtak som gjør dem enkle å håndtere, enten du skal bruke dem selv eller hjelpe andre.

Det kan være lurt å bøye børsten litt slik at den følger tennenes krumning. Unngå å rette ut og bøye børstene mange ganger, da kan de lett brekke og gå i stykker.

Solobørster

Solobørster er tannbørster med bare en ett børstehode og er godt egnet til å rengjøre helt bak i munnen og ved regulering, krone- og brokonstruksjoner.

Publisert: Mars 2015