Tannbørste med tannkrem

Tannstein

Tannstein er et hardt belegg som sitter langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel består det av forkalket plakk, det vil si bakteriebelegg som har vært festet til tannen i lang tid. Tannstein kan også oppstå uten at det er plakk tilstede. Dette skjer ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten.

 • Hva skyldes tannstein?

  Tannstein har en ru overflate hvor nye bakterier lett kan feste seg og danne mer plakk. Bakteriene i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene, i tillegg til illeluktende svovelforbindelser som gir dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt) eller i verste fall løse tenner (periodontitt)

  Hvis du har tannstein er det lett å få misfarginger på tennene, for eksempel fra kaffe, te, vin, tobakk og soya.

 • Hva kan du gjøre selv?

  Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

  • Puss tennene grundig og bruk tanntråd/tannstikker/mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. 
  • Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannlege/tannpleier. Vil du teste pusseteknikken din hjemme, kan du bruke Gum Red Cote plakkontroll-tabletter som du bruker etter at du har pusset tennene og skylt godt med vann. Tablettene skal tygges og holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene blir dette farget rødt, og man pusser tennene på nytt for å få bort all farge. Tablettene brukes med jevne mellomrom for å kontrollere pusseteknikken. 
  • Munnskyllevæsker som innholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol (for eksempel Listerine og Nycodent) kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk. Ved å redusere mengde plakk kan du forhindre at det danner seg tannstein. Munnskyll som i tillegg inneholder sinkklorid (for eksempel Listerine Total Care og Nycodent Complete+) kan også hjelpe med å motvirke nydannelse av tannstein.
 • Når bør du kontakte tannlege/tannpleier?

  Har du først fått tannstein kan dette ikke fjernes med vanlig tannbørste. Kontakt tannlege eller tannpleier som kan fjerne tannstein med instrumenter som er spesielt laget for dette.

  Er du plaget med tannstein er det viktig å gå regelmessig til kontroll hos tannlege/tannpleier. Slik unngår du at tannstein fører til sykdommer i tannkjøttet.

  Kilder: Store norske leksikon, leverandørinformasjon, kk.no, WebMD. 
  Sist oppdatert: Januar 2014

Tanntråd og tannstikkere

Mellomromsbørster

Tannkrem

Munnskyll