Slik unngår du misfargede tenner

Kaffe, te, rødvin, juice og bær setter over tid farge på tennene. Tobakk er en av verstingene når det gjelder misfarging av tenner. Slik unngår du misfarging og får tilbake et hvitere smil.

Smilende dame

Den kritthvite farge på tennene vi har som barn, vil gradvis blekes og gulne. Etter hvert som tannemaljen utsettes for naturlig slitasje vil fargen på tannbeinet skinne gjennom. Misfarging av tennene skjer også på grunn av enkelte mat- og drikkevarer, tobakk og noen medisiner. Bruk av tannkremer med sterke slipemidler kan også fremskynde guling av tennene fordi tannemaljen slites ned. Hard pussing av tennene like etter at du har drukket brus, juice eller annen syreholdig drikke anbefales derfor ikke.

Forandringene skjer over lang tid og vi legger derfor ikke så lett merke til forandringene i hverdagen. Om du nå savner ditt hvite smil, er det likevel en del du kan gjøre.

Dette misfarger tennene dine:

 • Noen drikker, som for eksempel kaffe, te, rødvin og brus (spesielt cola).
 • Bær og grønnsaker med sterk farge
 • Snus og sigaretter
 • Noen medisiner

Forebyggende tips

Om du ikke ønsker å unngå produkter som kan misfarge tennene totalt, kan du redusere inntaket noe. Gjør det til en vane å drikke et glass vann etter at du har spist og drukket noe som kan misfarge tennene. Daglig og grundig renhold av tennene er grunnleggende for å holde tennene hvite.

 • Puss tennene grundig morgen (før frokost) og kveld
 • Sørg for å rengjøre skikkelig mellom tennene
 • Fjern tannstein jevnlig, for eksempel årlig.
 • Bruk sugerør til drikker som misfarger tennene
 • Avslutt måltider med et glass vann, og drikk gjerne vann etter du har drukket kaffe, te og vin.
 • Tygg sukkerfri tyggegummi, det stimulerer spyttproduksjonen og renser tennene 

Skånsom bleking

Produkter for hjemmebleking av tenner har vært på markedet lenge. Problemet har vært at mange av produktene tidligere har inneholdt sterke blekemidler som kan skade tannemaljen. Idag fins det skånsomme produkter som ikke inneholder hydrogenperoksid, men heller tar i bruk effektive og skånsomme virkestoffer:

 • Blanx White Shock intensiv kur og LED-lysskinne. Basert på arktisk lav, og består av en tannkrem og lysskinne som sammen gir hvitere tenner i løpet av to uker. Brukes gjerne 3 ganger daglig i en 2-ukersperiode.
 • White instant 2.Inneholder ferdigfylte skinner for engangsbruk. For bleking av tennene brukes formene i 20 minutter daglig i fem påfølgende dager. Med iWhite blekes tennene både på for- og baksiden.

Vedlikehold

Dersom du ønsker å vedlikeholde blekingen kan du bruke Blanx White Shock tannkrem til daglig bruk, helt i kombinasjon med LED-lysskinnen. Det er også fullt mulig å bruke iWhite-skinner en dag eller to etter behov.

Det anbefales å bruke en mild tannkrem som Zendium Sensitive Whitener. Den vil motvirke misfarging uten å skade emaljen. Dette er en fullverdig tannkrem som er tilsatt enzymer, melkeprotein og sink som forsterker munnens eget forsvar mot bakerier og plakk. Inneholder dessuten fluor som reduserer risikoen for hull i tennene.

Jordan har utviklet en tannbørste spesielt for å opprettholde hvite tenner.

Det finnes dessuten tannskyllemiddel, som Nycodent White, som inneholder både fluor og en lav konsentrasjon av hydrogenperoksid. En slik munnskyll vil kunne hjelpe til med å opprettholde effekten av tannbleking.

Kilder: Norsk Tannpleierforening, leverandørinformasjon

Oppdatert: Februar 2015